Přejít k hlavnímu obsahu

Čeští turisté objevují Maďarsko: Budapešť je hit posledních let

Je to blízko, je tam levně, bezpečně a navíc docela levno. Není divu, že v posledních letem se počet českých turistů cestujících do maďarské metropole zvýšil. Pokud chodíte celý den po centru města, je skoro nemožné nezaslechnout někde češtinu.

Pojďme se projít po hlavním městě Maďarska. Nedávno jsem ho prochodil křížem krážem a mám pro vás několik tipů. Pokud se stejně jako tisíce dalších krajanů chystáte na víkend v Budapešti, možná je oceníte.

Ubytování a cestování po městě

Co se týká ubytování, záleží na tom, jak jste vybíraví. Pokud vám nevadí spát v hostelovém pokoji s osmi dalšími lidmi, zaplatíte velmi málo (třeba i 300 nebo 400 korun za noc), ale tato místa také nejrychleji mizí, takže je třeba zajistit si je v několikatýdenním předstihu. Hlavně v Pešti. Na břehu s hradem je to v tomto ohledu mnohem lepší, den před příjezdem tam seženete samostatný pokoj s vlastní sprchou za 600 Kč, což je v centru v letní špičce skoro nemožné. Tato půlka města je vzdálena od většiny atrakcí, a tak zde málokdo chce nocovat. Třeba z jihozápadního okraje města, kde najdete pár velmi dobrých hostelů za slušnou cenu, jdete pěšky do centra asi hodinu a ne každý chce utrácet 350 forintů (asi 31 Kč) za jízdu autobusem nebo 1650 forintů (asi 145 korun) za celodenní jízdenku na budapešťskou dopravu. Ono to sice není mnoho, ale i takové položky se postupem času střádají a mohou rozpočet na cestu znatelně navýšit.

Není špatné si cestu naplánovat tak, že první den spíte na tom pro masovou turistiku méně atraktivní břehu (ten s hradem), projdete si předměstí s malými kostelíky, posedíte v nějaké tamní hospůdce, kde většinou čeopují české pivo, zajdete do Millenium Parku (což je ovšem podle mnohých trochu předražená nafouknutá marketingová bublina), pokocháte se výhledy z kopců, po nichž nekorzují davy turistů, a na konci dne dorazíte do centra, kde máte zamluvené ubytování na zbytek pobytu. To je pro ty, kteří se nepočítají mezi klasické turisty lovící atrakce podle průvodců. Ti, kdo toho chtějí za krátký čas stihnout co nejvíc a nemají potřebu trmácet se někam mimo památkami a zábavou nabité centrum, mohou zůstat ve středu někde kolem čtvrtí Terézváros nebo Erzsébetváros.

 

Mosty na Dunaji si málokdo netroufne nevyfotit. Nejlépe to jde z vyvýšenin v okolí Citadely.
Zdroj: Bigstock.com

 

Doprava do Budapešti

Ubytování a cesta, to jsou největší položky, od nichž by se mělo všechno odvíjet. Proto moje nízkorozpočtová cesta začala, když jsem našel akční zpáteční autobusovou jízdenku Praha – Budapešť za 630 Kč. O týden později projel můj kolega stejnou trasu za 1000 Kč. V zásadě lze říci, že ze dvou velkých dopravců na této lince ten zahraniční jezdí levněji, ovšem máte na výběr pouze ze dvou časů – brzy ráno nebo odpoledne. U českého dopravce si sice připlatíte, ale prostory autobusu jsou komfortnější, stará se o vás stevardka a můžete si lépe přizpůsobit čas cesty vašemu programu, protože jeho žluté autobusy (hádáte správně, jde o Student Agency) jezdí do Budapešti několikrát denně.

Levněji tedy vyjde cesta autobusem s Euro Lines. Co se týká vlaku, už jednosměrná jízdenka do Budapešti stojí aktuálně 560 Kč a i v případě zakoupení zpáteční se se vlak vyplatí méně než autobus. Autem je to především kvůli cenám pohonných hmot ještě dražší, o letadlu se ani nezmiňuji.

Jídlo

Ceny potravin jsou srovnatelné s Českou republikou, mnohdy ještě levnější. Kdo nemá náročná žaludek, může přežít na potravinách z marketů, kterých je všude dost. Pochopitelně čím dále od centra, tím se zhoršuje angličtina obsluhy. Někdy si ovšem lze pomoci němčinou. Ale být v Budapešti a nezajít na perkelt, halászle nebo si na trhu nekoupit klobásu, to je skoro kulturní zločin. Opravdu výborné halászle jsem měl kousek od mostu Szabadság na začátku ulice Bély Bártoka za v přepočtu nějakých 130 Kč – byla to hodně velká porce v jedné z trochu dražších restaurací. Ono jídlo v budapešťských restauracích obecně stojí méně než u nás, a tak si i za skromnější obnos uděláte bene. V oceňovaném bistru Bock přímo v centru města dostanete řízek jako letiště z výborného masa, šťouchané brambory se špenátem a salátkem, dvě limonády a stojí to něco přes 200 Kč. Kolem se prochází úslužní číšníci nabízející špičková vína. V podniku podobné úrovně v českém hlavním městě za to samé zaplatíte 400 nebo 500.

Ačkoliv o centrálním trhu mnozí tvrdí, že jde jen o past na turisty, dají se tam sehnat velmi dobré lokální potraviny za slušnou cenu, především uzeniny. Četl jsem doporučení několika turistů jít raději nakupovat raději v okolí ulice Váci, avšak tam mi to přišlo jako neoriginální a ne úplně levná past na turisty mnohem více.

Centrální trh, jeden z cestovatelských hitů Budapešti, vypadá zajímavě už zvenku.
Zdroj: Bigstock.com

Pozor na festival

V Budapešti je obecně dost turistů, jejichž počet se každoročně násobí v období týdenního letního hudebního festivalu Sziget. Doporučuji si předem zjistit jeho termín, abyste nejeli do města právě během něj.

Když už jsme u kultury, maďarská metropole je bohatá na historické stavby a památky, které si samozřejmě můžete prohlédnout a vyfotit zadarmo, u vstupů už je to jiné. Například u vchodu grandiózní baziliky svatého Štěpána (největší církevní stavby ve městě) vhazujete do kasičky dobrovolné vstupné, zážitky jako koncerty už pochopitelně stojí víc.

 
 

Místo

47° 30' 2.6784", 19° 3' 15.1488"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Čeští turisté objevují Maďarsko: Budapešť je hit posledních let