Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Chorvatský Dubrovník: 6 míst, která v něm milujeme

Perla Jadranu je turistickým magnetem Jižní Dalmácie. Lidi sem jezdí za sluncem, mořem, atmosférou a především fascinujícími památkami. A které že to jsou?

1. Staré hradby

Od roku 1950 se v městě pořádají každým rokem slavné Dubrovnické letní hry.
Zdroj: Bigstockphoto

Městské hradby jsou poznávacím znamením Dubrovníku. Stojí tu už od 10. století, jsou 6 m vysoké i tlusté a tvoří impozantní obranný val. Hradby mají celkem 2 km a jsou domovem 5 pevností.  

2. Pevnost Lovrinejac

Nejkrásnější pevnost na městských hradbách. Říká se jí „Dubrovnický Gibraltar“. Stojí cca 40 m nad mořským dnem a její základy pochází z 11. století. V létě se zde koná mnoha divadelních a hudebních představení.

3. Knížecí palác

V městě žije na cca 45 tisíc lidí.
Zdroj: Bigstockphoto

Palác je neuvěřitelnou kombinací pozdní gotiky a rané renesance. Dnes slouží i jako takové kulturně-historické muzeem – sbírka čítá na 15 tisíc kusů.

4. Pevnost sv. Jana

Stojí na východním okraji starého města. V horní části je nádherné Námořní muzeum. V dolní části můžete vidět zase místní akvárium s vynikající sbírkou mořských koníků.

5. Dubrovnická katedrála

Dubrovník je také znám jako "chorvatské Athény".
Zdroj: Bigstockphoto

Úchvatný barokní kostel (říká se mu také katedrála Nanebevzetí Panny Marie) z 18. století stojí na místě bývalé románské katedrály. Je důležitým archeologickým nalezištěm posvátných předmětů ze 7. století.

6. Františkánský klášter

Od roku 1979 je město na seznamu UNESCO.
Zdroj: Bigstockphoto

Tento nádherný objekt skrývá jednu z nejcennějších knihoven (mají zde více než 20 tisíc knih) v celém Chorvatsku. A také ojedinělou středověkou lékárnu, která je v provozu od roku 1317. Jde o třetí nejstarší fungující lékárnu na světě.   

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

42° 38' 26.3508", 18° 6' 15.372"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Chorvatský Dubrovník: 6 míst, která v něm milujeme