Přejít k hlavnímu obsahu

Turisté kradou cihly a ohrožují Velkou čínskou zeď. Fanoušci spustili záchrannou sbírku

Čas, eroze, krádeže materiálu a nedostatek peněz provinčních úřadů mají za následek chátrání nejslavnější památky Číny. Úřady se rozhodly využít v současnosti úspěšného fenoménu crowdfoundingu a spustily veřejnou sbírku na obnovení zdi.


V blízkosti Pekingu a ve většině turisty hojně navštěvovaných míst je val ve velmi dobré kondici. Ovšem spravovat kolos dlouhý cca 220 tisíc kilometrů není snadné. Na údržbě se podílí centrální vláda, značnou část oprav mají však místní samosprávy, jimž často chybí prostředky.

Čínský fond pro ochranu kulturního dědictví uspořádal záchrannou sbírku a podle včerejších informací CNN má od více než 24 tisíc přispívatelů vybráno v přepočtu už 1,3 milionu korun z plánovaných 38,4 milionů. Peníze budou použity na obnovu téměř půlkilometrového úseku v provincii Che-pej na severovýchodě Číny.

Fond pro ochranu kulturního dědictví je polooficiální organizace příznivců zdi a dalších památek, která spolupracuje s oficiálními čínskými odborníky. Ti mají těžkou práci. Na boj s chátráním zdi jim nestačí ani 6,83 miliard korun, které za posledních 11 let vláda věnovala na údržbu zdi.

Problémy totiž jsou nejen s přírodními podmínkami, ale i s neukázněnými lidmi. Mnozí domorodci si berou cihly z valu na opravu domů, turisté si je zase odvážejí na památku jako suvenýry. Letos v létě byl jeden Číňan potrestán pokutou v přepočtu 1800 Kč za vykopnutí uvolněné cihly z Velké čínské zdi.

 
 

Místo

40° 25' 54.84", 116° 34' 13.332"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Turisté kradou cihly a ohrožují Velkou čínskou zeď. Fanoušci spustili záchrannou sbírku