Přejít k hlavnímu obsahu
želva na Havaji - Cestovinky.cz

Romantika jako hrom: Na Havaji mají božské pláže pod žhavými sopkami

Krásná dívka s věncem na krku tančí na píseň rozšafného tlusťocha drnkajícího na ukulele a nad tím se do mraků tyčí nádherné rudozelené hory. Výjev jako z katalogu cestovky, ale realita na Havaji je…úplně stejná. Panuje tam až moc velká pohoda na to, aby šlo jen o divadélko na turisty. Na Havaji je vážně havaj.


Asi největší potíž s Havají je pro turisty vybrat si, co navštívit a co oželet. Rozkládá se totiž na osmi hlavních ostrovech a mnoha dalších ostrůvcích a atolech. Ty jsou často neobydlené, takže příroda na nich může kouzlit bez boje s člověkem. I to dělá Havaj tak krásnou.

Nejefektivnější je pohybovat se po velkých ostrovech, dočkáte se na nich pestřejší přírodní nabídky a poznáte více lidí, což je přece také podstata cestování. A jak si tedy naplánovat cestu po nejmladším státu USA? Mám pro vás tip vycházející z cesty, kterou už jsme několikrát prošli a projeli.

Cestování po Havaji: Začněte u soptícího vulkánu

Logický začátek je na ostrově Havaj (Hawaii, Big Island), kam létají mezinárodní linky. Laťku máte hned na začátku hodně vysoko, protože tu najdete národní park Hawai’i Volcanoes. Američané mají několikastupňový systém ochrany přírody, přičemž většinu krásných míst opečovávaní jednotlivé státy a jen ta nejúžasnější zákoutí patří mezi národní parky. Právě do této elitní skupiny patří havajský vulkanický park. Sopku Kilauea tam uvidíte dýmat, protože ta je neustále aktivní.

V kráterech havajských sopek vznikají úžasná jezírka.
Zdroj: Extrem Tour

Od drsné krásy miliony let tvarovaných sopek se dostanete do nedávné minulosti, protože na největším ostrově Havaje najdete spoustu upomínek na 2. světovou válku včetně památníku v křižníku USS Arizona přímo v přístavu Pearl Harbor. Pokud tu potkáte Japonce, nemusíte se bát. Prosinec 1941 se opakovat nebude, dnes útočí jen kamerami a milými úsměvy. A stejně milé může být i dopoledne na ikonické pláži Waikiki.

Z Havaje se obvykle cestuje na Oahu do ráje plážové pohody na pláži Hanauma pod ikonickým vrškem Diamond Head (jestliže jste ve svém životě viděli alespoň 5 obrázků Havajských ostrovů, stoprocentně mezi nimi byl jeden pořízený právě z Diamond Head).

Na Havaji se nemusíte příliš zabývat tím, kdy je těsně po deštivém období a vodopády vypadají nejlépe. Prší tu sice jen mírně, ale často, a tak mají vodopády velkou sílu po celý rok.
Zdroj: Extrem Tour

 Po Kauai běhali filmoví dinosauři

A pak přijde velký oříšek pro všechny, kdo píší o Havaji. Kauai bývá vyhlašovaný jako jeden z nejkrásnějších ostrovů světa, fotky jeho rudozelených útesů zdobí katalogy stejně jako obrázky zarostlých hor s potůčky a vodopády a údolí, do nichž pro jejich krásu jezdí točit tvůrci Jurského parku a dalších filmových trháků. Jak ale slovy zachytit jeho nádheru? Snad se to aspoň trochu povedlo, protože Kauai, to je vážně pecka.

Zaujala vás krajina popisovaná v článku a nebráníte se dovolené plné atraktivních výšlapů? Podívejte se na zájezd na Havaj.

Ovšem zdatně mu konkuruje Maui, podle mnohých ještě krásnější ostrov. Jeho největším bohatstvím jsou krásné pláže a podmořské útesy, mezi nimiž se to hemží barevnými rybami. Navíc ve zdejších vodách můžete vidět dva zajímavé živočichy – velryby a surfaře (ti místní patří do světové špičky, sbírají tituly mistrů světa a předvádějí kousky, z nichž se tají dech).

Autor:

Markéta Lomská

O autorovi:

Máme rádi, když je cestování trochu akční. V tomto duchu jsme v roce 1992  založili rodinnou cestovku Extrem tour. Místo davového sledování průvodkyně s červeným deštníkem nad hlavou radši strávíme dovolenou na kolech, na in-line bruslích, ve vysokých horách nebo na lodi. Je to daleko větší zábava.

Další blog ke čtení:

Mont Saint Michel - Cestovinky.cz

Tajemná Bretaň: K menhirům a zámkům jezdíme na kole i na lodi

Tajemné rituály druidů, širé pláně s majestátními menhiry a dalšími památkami po keltských stavitelích, rozeklané pobřeží půvabné kanály zařezávající se do krajiny – tak vypadá Bretaň v romantických představách mnoha z nás.