Přejít k hlavnímu obsahu

Jurkovičův most: Na Náchodsku mají jeden z nejkrásnějších mostů v zemi

Jsme zvyklí na mohutné kamenné nebo modernější betonové, železobetonové, ocelové či kompozitové mosty. Jurkovičův most v Novém Městě nad Metují proti nim působí jako zjevení.

Stavbu najdete v zámecké zahradě novoměstského zámku. Vznikla už roku 1911. Dřevěná konstrukce nevadí, most totiž nepřeklenuje žádnou řeku. Spojuje terasu se zámeckou zahradou. Je krytý střechou, takže je z něj dobrý výhled na zahradu i při nepříznivém počasí.

Kdysi na tomto místě býval hospodářský dvůr, nicméně majitelé zámku se na začátku 20. století rozhodli okolí zámku trochu zvelebit, nechali zřídit květinovou zahradu a vybudovat originální most, který dnes patří mezi nejzajímavější památky Královéhradeckého kraje. Pokud budete cestovat na Náchodsko, přemýšlejte o návštěvě. Stojí to za to.

Nové Město nad Metují zámek
Celý zámek a jeho okolí vypadá nádherně.
Zdroj:
Shutterstock

Za stavbou mostu stojí architekt Dušan Jurkovič. K jeho nejvýznamnějším dílům patří mimo jiné i bývalý mlýn v osadě Peklo u Nového Města (pak taky chaty Libušín a Maměnka na Pustevnách nebo Spolkový dům ve Skalici). Jurkovičův rukopis se na něm nezapře. Na žádném jiném zámku jeho dílo neuvidíte. Nové Město nad Metují pro něj byl v tomto ohledu unikát.

Areál ukrývá spoustu podobně zajímavých míst, například černobílou secesní kuchyni, v níž se vařilo menu i pro prezidenta T. G. Masaryka. A kdo se v tamních pokojích ubytuje, dostane klíče od celého zámku!

Tipy na výlety v okolí Hradce Králové: na Sněžku, do skal i za historií

Kdy a jak se na zámek podívat?

Nové Město nad Metují se nachází mezi Náchodem a Dobruškou, z Prahy se sem dostanete za 2 hodiny. Výlet můžete spojit třeba právě s prohlídkou Náchoda (zámek a dějiště Škvoreckého románu Zbabělci, v díle pojmenovaný Kostelec) a Dobrušky (Rodný dům F. L. Věka), s návštěvou Babiččina údolí a České Skalice (Muzeum Boženy Němcové). 

Zámek v Novém Městě nad Metují, v jehož areálu je Jurkovičův most, můžete navštívit od ledna do března, v listopadu a prosinci jen po předchozí domluvě, stejně tak v dubnu a říjnu ve všední dny – v tyhle dva měsíce je ale otevřeno vždycky o víkendu a ve státní svátky, a to od 10.00 do 16.00 vyjma polední pauzy od 12.00 do 12.30 hod. V květnu, červnu a září je otevřeno denně kromě pondělí od 9.00 do 16.00 hod. (se stejnou polední pauzou), v červenci a srpnu denně od 9.00 do 17.00 hod. (s polední pauzou).

Základní vstupné je 220 Kč, senioři nad 63 let platí 170 Kč; děti, studenti do 26 let a ZTP platí 140 Kč, předškolní děti 60 Kč. Zvolit můžete i rodinné vstupné za 620 Kč (2 dospělí + 2–3 děti do 15 let). 

České zámky jsou pohádkové. Tyhle byste měli navštívit

Použité zdroje: 

  • kudyznudy.cz/aktivity/jurkovicuv-most-v-novem-meste-nad-metuji
  • region.rozhlas.cz/jurkovicuv-most-v-novomestske-zamecke-zahrade-pusobi-jako-zjeveni-pripomina-7697913
  • zameknm.cz
 
 

Místo

50° 20' 37.9968", 16° 8' 59.352"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jurkovičův most: Na Náchodsku mají jeden z nejkrásnějších mostů v zemi