Přejít k hlavnímu obsahu

Jurkovičův most: Na Náchodsku mají jeden z nejkrásnějších mostů v zemi

Jsme zvyklí na mohutné kamenné nebo modernější betonové, železobetonové, ocelové či kompozitové mosty. Jurkovičův most v Novém Městě nad Metují proti nim působí jako zjevení.

Stavbu najdete v zámecké zahradě novoměstského zámku. Vznikla už roku 1911. Dřevěná konstrukce nevadí, most totiž nepřeklenuje žádnou řeku. Spojuje terasu se zámeckou zahradou. Je krytý střechou, takže je z něj dobrý výhled na zahradu i při nepříznivém počasí.

Kdysi na tomto místě býval hospodářský dvůr, nicméně majitelé zámku se na začátku 20. století rozhodli okolí zámku trochu zvelebit, nechali zřídit květinovou zahradu a vybudovat originální most, který dnes patří mezi nejzajímavější památky Královéhradeckého kraje. Pokud budete cestovat na Náchodsko, přemýšlejte o návštěvě novoměstského zámku.

Celý zámek a jeho okolí vypadá nádherně.

Za stavbou mostu stojí architekt Dušan Jurkovič. K jeho nejvýznamnějším dílům patří mimo jiné i bývalý mlýn v osadě Peklo u Nového Města. Jurkovičův rukopis se na něm nezapře. Na žádném jiném zámku jeho dílo neuvidíte. Nové Město nad Metují pro něj byl v tomto ohledu unikát.

Areál ukrývá spoustu podobně zajímavých míst, například černobílou secesní kuchyni, v níž se vařilo menu i pro prezidenta T. G. Masaryka. A kdo se v tamních pokojích ubytuje, dostane klíče od celého zámku!

 
 

Místo

50° 20' 37.9968", 16° 8' 59.352"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jurkovičův most: Na Náchodsku mají jeden z nejkrásnějších mostů v zemi