Přejít k hlavnímu obsahu

Barokní perla Kuks láká na architekturu i bylinkovou zahradu

Na počátku 18. století vznikla nedaleko Jaroměře úchvatná stavba. Možná to někoho překvapí, ale nebyl to zámek. 

Šlo totiž o hospitál, zaopatřovací ústav pro vysloužilé vojáky. Tomuhle bohulibému účelu sloužil téměř 200 let, až do roku 1938, kdy odsud byl vyhnán řád milosrdných bratří, jenž se o chod hospitálu staral. Jediné, co tu až do konce 2. světové války zůstalo funkční, byla lékárna U Granátového jablka. Ale od začátku…

Na počátku byl léčivý pramen

V obci nejdřív vznikly lázně, hostinská zařízení a zámek, ovšem na druhém břehu Labe, přes údolí. Tam vyvěral pramen, který měl podle všeho léčivé účinky. Hrabě František Antonín Špork požádal i lékaře z pražské univerzity, jestli by je potvrdili. A stalo se tak, už v roce 1694. 

kostel Kuks
Na kopci původně vznikl kostel. K němu pak přibyl zbytek komplexu.
Zdroj:
Bigstockphoto

V roce 1707 začal na kopci nad údolím vznikat kostel, později k němu přibyla průčelní křídla, potom došlo i na nádvoří a jižní křídla, která uzavřela objekt a v nichž vznikly stáje a nemocnice. Světlo světa spatřila i zdejší zahrada a za ní dodneška najdeme starý hřbitov. Projekt vytvořil G. B. Alliprandi, o stavbu se pak postaral italský stavitel P. A. Netolla a kameník G. P. della Torre

Kromě rokokové úpravy rukou trutnovského stavitele L. Niederöckera tu na vzhledu komplexu pracovali snad už jen neznámí stavitelé.  

bylinková zahrada Kuks
Sochy Matyáše Bernarda Brauna najdete i v zahradě, kde se pěstují bylinky.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jen pár let poté, co hrabě Špork zemřel, přišli na Kuks příslušníci řádu milosrdných bratří a zprovoznili tu hospitál, v němž mělo být postaráno o vysloužilé vojáky. To ovšem v roce 1938 zatrhli němečtí okupanti. Po válce se Kuksu ujal stát a do konce 60. let 20. století tu v jednom křídle byla léčebna dlouhodobě nemocných, druhá část sloužila do roku 1998 jako pobočka krajského archivu. 

Rekonstruce začaly na Kuksu už v 50. letech, v letech 2010 až 2015 došlo ke generální obnově za skoro půl miliardy korun. Kromě expozic tu najdeme vzdělávací centrum s učebnami, divadlo, přednáškový sál, návštěvnické zázemí a stále fungující bylinkovou zahradu

K hospitálu patří Braunovy sochy

Ke Kuksu naprosto neodmyslitelně patří sochy z dílny Matyáše Bernarda Brauna z let 1712 až 1731. Jde o alegorie Ctností a Neřestí, osmi Blahoslavenství, Náboženství, patří sem i dvojice Andělů smrti, sochy Křesťanských rytířů a dřevěný krucifix v rodové hrobce. Nedaleko odsud se nachází Braunův betlém, který taky stojí za návštěvu.

sochy na Kuksu
Ctnosti, Neřesti a další počiny sochaře Brauna dotvářejí atmosféru hospitálu.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kdy na Kuks vyrazit a jak to tam chodí?

Na hospitál se můžete zajet podívat od 1. 6. do 31. 10. vždycky od 9.00 do 17.00 hod., pak je ještě možné navštívit ho o víkendu 13. a 14. 11. a 20. a 21. 11., a to od 9.00 do 16.00 hod. Připravené jsou čtyři prohlídkové okruhy a všechny jsou dokonce bezbariérové (na vozíčku se dostanete všude kromě hrobky). 

Základní okruh hospitálem trvá 60 minut, prohlídka hrobky je na 15 minut, expozice věnovaná historii lékáren vyžaduje 30 minut a stejný čas můžete věnovat i expozici zaměřené na výrobu léků. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

50° 24' 3.06", 15° 53' 22.704"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Barokní perla Kuks láká na architekturu i bylinkovou zahradu