Přejít k hlavnímu obsahu

Pirátská věž v Kalifornii: Za vše může čokoláda

Milujete zajímavá místa a máte cestu do Kalifornie? Nenechte si ujít Pirátskou věž na pobřeží Victoria Beach, která vypadá jako dokonalá filmová kulisa pro natáčení hollywoodských filmů. Vznik osamocené věže na pláži je opředen malým tajemstvím.

Kde Pirátskou věž najdeme?

Přibližně 50 kilometrů jižně od centra Los Angeles, druhého největšího města Spojených států amerických, se v okrese Orange County rozkládá překrásná písečná pláž Victoria Beach. V místě, kde čistý písek přechází ve skalnaté pobřeží, se nachází tajuplná věž.

Jak tajuplná stavba vypadá?

Stavba známá jako La Tour (francouzské slovo pro věž) měří na výšku 60 metrů a jde o věž inspirovanou hradní architekturou. Hlavním stavebním materiálem je litý beton, přičemž její základnu tvoří kameny z oceánu. Na samotném vrcholu věže sedí šindelová střecha kuželovitého tvaru. Unikátní vzhled i netradiční umístění (jako by byla vytesána přímo do skály) dodává okolní přírodě osobité kouzlo.

Historie věže

Věž na pláži Victoria Beach byla postavena v roce 1926 stejně jako dům, který stojí nad ní nahoře na útesu. Mnohým po přečtení této informace je už jasné, že se uvnitř tajemné věže neukrývá komnata pro princeznu, nýbrž obyčejné točité schodiště. Záhadná věž ve své době sloužila jako nejrychlejší způsob, jak se mohli majitelé domu pohodlně dostat na přilehlou pláž.

Na pláži se nesmí volně pohybovat psi od 9:00 do 18:00 hodin v období mezi 15. červnem a 10 zářím.
Zdroj: Bigstockphoto

Kdo by si myslel, že se věž jmenuje podle nějakého zajímavého příběhu se skutečnými piráty, bude zklamán. Pirate Tower, což přeloženo do češtiny znamená Pirátská věž, získala údajně získala svou přezdívku podle jedné úsměvné historky. Druhý majitel sídla na útesu se převlékal za piráta a u věže schovával mince a sladkosti, které mohly místní děti hledat mezi kameny. Největší odměnou pro ně byl nález studeného pokladu, což byla mísa plná čokoládových mincí, kterou "pirát" střežil ve své chladničce.

Vila na útesu je svou architekturou dominantou Laguny Beach. Dům je postaven v normanském slohu a podle toho je označován za Normanský dům (Norman house). Byl postaven pro tehdejšího senátora Kalifornie Williama Edwarda Browna a jeho rodinu, kteří zde trávili volné dny v létě i v zimě, aby si odpočinuli od ruchu velkoměsta v Beverly Hills. Není divu, že si majetní vlastníci mohli dovolit postavit si vlastní soukromý přístup na pláž. Postupem času se o nemovitost staralo více majitelů, jednu dobu ji dokonce obývala americká zpěvačka Bette Midler.

I když je věž bohužel v současnosti pro veřejnost uzamčená, rozhodně stojí za návštěvu. Především za odlivu ve večerních hodinách je vyhledávanou atrakcí pro turisty a fotografy, kteří u ní pořizují snímky se západem slunce. Ale nic vám nebrání v tom, abyste místo prozkoumali a odpočinuli si pohledem na šplouchající vlny.

Jak se k věži dostat?

Pirátská věž není tak snadno přístupná, protože v blízkosti pláže Victoria Beach není žádné veřejné parkoviště, jedná se o obytnou zónu. Pokud jedete autem, je nejjednodušší zaparkovat na dálnici Pacific Coast Highway, a pak pokračovat pěšky. Nemusíte se bát, že byste zabloudili. Jen si dávejte pozor na dopravní značky a raději zaparkujte na placeném parkovišti, než abyste dostali pokutu. 

Na pláž se nejrychleji dostanete, když sejdete schody na konci ulice Sunset Terrace. Jakmile budete dole, vydejte se podél moře přes kameny směrem doprava. Váš cíl najdete v ústraní kousek od hlavní pláže. Doporučujeme se k věži vydat přes všední den, kdy budete mít větší soukromí.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

33° 31' 14.3364", -117° 45' 52.2"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Olga Kolková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pirátská věž v Kalifornii: Za vše může čokoláda