Přejít k hlavnímu obsahu

Drahé kameny tady létaly vzduchem. Díky havajské sopce

Sopka Kilauea dala v minulosti obyvatelům největšího z havajských ostrovů pořádně zabrat. V polovině roku 2019 se znovu pořádně zviditelnila. 

Ničila domy, pustošila krajinu a děsila obyvatele Havaje. Jak se ale říká – všechno zlé je k něčemu dobré. Kromě škod, které napáchala, vyvrhovala do vzduchu také drahé kameny. Konkrétně šlo o olivíny, které pokryly zemi a zdejší pláže obarvily na zeleno.

Kameny o velikosti mikrovlnné trouby

Kromě překrásných olivínů ale Kilauea vyvrhovala kameny o velikosti mikrovlnné trouby. Pro své okolí proto byla nesmírně nebezpečná. Vždyť jednotlivé kameny létaly až do dálky devatenácti kilometrů. Větší kameny, které svou velikostí připomínaly osobní auto, pak sopka rozhazovala do 800 metrů vzdáleného okolí. Díky několikatýdennímu řádění sopky muselo své obydlí opustit více než 2 000 osob. Někteří ale odejít odmítli. Vláda také nařídila uzavření zdejších národních parků.

V hledáčku geologů

Díky běsnění dotyčného vulkánu zde ale také doslova pršely drahé kameny – konkrétně olivíny, známe rovněž jako peridoty. Tato nečekaná událost zaujala geology z celého světa. Při erupcích magma s obsahem křemíku tryská vysoko do vzduchu, kde z něj procesem krystalizace rychle vznikají olivíny. Ty následně dopadají na zem. Drahé kameny jsou těžší, než zrnka písku, proto se uchytily také na řadě havajských pláží. Do zelena se zbarvila také slavná Papakolea Beach, která se tak okamžitě dostala do hledáčku fotografů a nadšených turistů.

Až 450 dolarů za karát

Na sběru surových olivínů nelze příliš zbohatnout. Cena a hodnota se totiž mění v závislosti na velikosti a kvalitě každého kamene. Úplně bezcenné však olivíny nejsou. Pokud budete mít opravdu štěstí na povedený kousek, můžete za jeden karát obdržet i 450 dolarů. Obvyklá cena se však pohybuje okolo 45-70 dolarů za karát. Světleji zbarvené kameny jsou ještě o něco levnější. Ve světě jsou nejvíce ceněny olivíny, které se těží v Myanmaru a Pákistánu, protože právě ony vynikají nejlepšími kombinacemi barvy a velikosti.

 
 

Místo

19° 25' 50.6172", -155° 16' 51.2076"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Drahé kameny tady létaly vzduchem. Díky havajské sopce