Přejít k hlavnímu obsahu

Chrám Kyichu Lhakhang: tady se ukrývají bhútánské duchovní poklady

Jen necelých 56 kilometrů od hlavního města Thimpu leží v údolí Paro jeden z nejposvátnějších chrámů na území Bhútánu. Podle legendy byl postaven za jedinou noc prvním sjednotitelem Tibetu.

Chrám Kyichu Lhakhang není nějak extra velký a uvnitř rozhodně nečekejte labyrinty spletitých chodeb a místností. Jeho kouzlo tkví v atmosféře dávno zašlých dob reprezentované především sochou Buddhy ze 7. století. Velikost a mohutnost památek uvnitř kaple je ale kompenzována posvátností tohoto poutního místa a nádhernou přírodou kolem dokola.

Samotné chrámové zdi vzbuzují v každém příchozím hluboký respekt a úctu - vždyť základní kameny chrámu Kyichu Lhakhang leží na stejném místě už od 7. století n. l. Tehdy chrám nechal postavit „první tibetský buddhistický král“ Songcän Gampo. Za svého života plného starostlivého kralování a válčení se totiž i velmi aktivně podílel na budování chrámů – nechal jich postavit celkem 108.

Věděli jste, že tibetský král a sjednotitel země Songcän Gampo byl ve své době nazírán jako znovuzrození známého bódhisattvy (toho, kdo dosáhl stavu předcházejícího stavu buddhy) Avalókitešvary? Ten prý dnes existuje v těle 14. dalajlámy (Tändzin Gjamccho), jenž žije od roku 1959 v indickém exilu.

Významná rozšíření chrámu přišla v 18. a 19. století. Konkrétně v 18. století přibylo něco málo posvátných soch do vnitřku chrámu a v roce 1839 přibyla nová přístavba. A protože zub času si sem tam dovolil drze narušit základy kaple, všechno v roce 1968 prošlo ještě jednou rekonstrukcí iniciovanou matkou královnou Aši Kesang.

Chrámu žehnal „z lotosu zrozený“

Z lotosu zrozený, tak zní doslovný předklad jména Padmasambhava. Tento duchovní vůdce vůbec jako první přinesl buddhistickou zvěst o čtyřech ušlechtilých pravdách (pravda o utrpení, pravda o vzniku utrpení, pravda o ustání utrpení a pravda o cestě vedoucí ke konci utrpení) do Tibetu. Známý je taky pod jménem Guru rinpočhe (Velevzácný učitel).

Mluvící sochy a zlatý Buddha: Severní Thajsko je místo, kde se psala fascinující historie

Traduje se, že ke zdem Kyichu Lhakhang přišel v 8. století a prohlásil u nich, že chrám je obtěžkán mnohými duchovními poklady, stejně jako například ovocný strom chutným a zralým ovocem, které dává tělu a duchu potřebnou sílu.

Na důkaz jeho slov tu byl taky v roce 1992 proveden duchovní rituál zpopelnění, kdy Dilgo Khjence rinpočhe – svého času taky duchovní rádce královské rodiny – svým popelem též požehnal celé místo. Na jeho počest zde stojí stúpa (čhörten) – relikviář.

Při toulkách okolo chrámu dorazíte k prapodivné skládce. Vězte, že s tímto harampádím pracoval Thangtong Gjalpo, buddhista a průkopnický stavitel železných mostů a obecně takový Ferda Mravenec Východu. Celkem jich prý v Tibetu a Bhútánu postavil na 85!

Na nádvoří chrámu si rozhodně prohlédněte nástěnnou malbu krále Gesara – legendární mytickou postavu, určitou obdobu řeckého Odyssea. Vyprávění o králi Gesaerovi je nejdelší epos na celém světě. Tato epická báseň má více než milión veršů!

Anándova pagoda se zlatou špicí: král nechal stavitele popravit

Dva pomerančovníky na nádvoří jsou ochránci klidu, míru a prosperity

Místní lidé a mniši vidí opravdu v těchto stromech něco víc než typický turista s fotoaparátem v ruce. Pomerančovníky opatrují duše místních a mniši věnující se meditativní rozjímání u jejich nádherně zelenohnědých kmenů a korun prý dosahuje rychle stavu naprostého uklidnění myšlenek.

Věděli jste, že Paro je nejúrodnější údolí v Bhútánu? Nejvíc se tu daří červené rýži, jablkům a bramborám.

A to nejlepší nakonec? Vyšlete do svého rodného kraje přání či modlitbu za zdraví a úspěch lidí, které máte rádi. K tomu vám pomohou krásně zdobené tradiční buddhistické modlitební mlýnky, kterými jsou osazené místní chrámové zdi (speciálně zvlášť stojí tři obrovské mlýny). Buddhisté to tak dělají pořád!

Chrám Kyichu Lhakhang mlýnky
Těch tu je...
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje:

  • en.wikipedia.org/wiki/Kyichu_Lhakhang
  • lonelyplanet.com/bhutan/kyichu-lhakhang/attractions/kyichu-lhakhang/a/poi-sig/1371296/1335508
  • atlasobscura.com/places/kyichu-lhakhang-temple
  • drukasia.com/bhutan/bhutan-landmarks/kyichu-lhakhang/
 
 

Místo

27° 26' 28.05", 89° 22' 32.9088"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Pavel Jartym

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Chrám Kyichu Lhakhang: tady se ukrývají bhútánské duchovní poklady