Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Mluvící sochy a zlatý Buddha: Severní Thajsko je místo, kde se psala fascinující historie

Severní Thajsko patří v posledních letech mezi velice oblíbené cíle zahraničních turistů. Lákají je sem především stopy zdejšího národa, vždyť hlavní města Ayuttha a Sukhothai patří k milníkům thajské historie.

Cesta do severního Thajska vede přes Bangkok. Let z Prahy do thajské metropole trvá okolo 11 hodin. S návštěvou země nebývají problémy, vízovou povinnost dnes už Češi nemají (při pobytu, který nepřesáhne 30 dní) a dříve nebyl problém vízum koupit při přistání na letišti. Pak už potřebujete jen cestovní doklad (při vstupu musí být platný minimálně 6 měsíců) a na vyžádání musíte prokázat finance v hotovosti (20 000 THB/osoba nebo 40 000 THB/rodina).

Wat Phra Kaew Bangkok
Tento chrám ukrývá sochu Smaragdového Buddhy.
Zdroj:
Shutterstock

Dějiny Bangkoku
Až do konce 18. století byl Bangkok jen pobřežní vesnicí a častou zastávkou evropských obchodníků. Teprve roku 1782 sem král Ráma I., zakladatel dodnes panující dynastie, přemístil hlavní město Siamského království.

V Bangkoku najdete zlatého Buddhu i královský palác

Před přesunem do severní části země byste neměli zapomenout navštívit chrám Wat Traimit v Čínské čtvrti Bangkoku. Na návštěvníky tady čeká zlatá socha Buddhy, která je vyrobena z pěti a půl tuny ryzího zlata. Na ležícího Buddhu narazíte v chrámovém komplexu Wat Po.

V Bangkoku je velkým lákadlem turistů také královský palác Grand Palace. V tamním svatostánku Wat Phra Kaew, nejvýznamnějším chrámu v Thajsku, je vystaven jeden z největších symbolů Thajska – socha Smaragdového Buddhy.

Přímo z Bangkoku se můžete projet loďkou po kanálech řeky Chao Phraya. Dříve byly rozvětvené kanály dokonce hlavními dopravními tepnami města. Dnes je tato řeka jedním z nejhonosnějších bangkockých bulvárů.

Nejkrásnější filmové pláže Thajska: Zahrály si v bondovce, Star Wars a zamiloval si je i DiCaprio

Druhý nejvýznamnější Buddha sedí v Phitsanuloku

Při jízdě na sever se nezapomeňte zastavit v Ayutthayi. Mezi lety 1350 až 1767 byla tato provincie největší říší jihovýchodní Asie. V té době ale království po několikaměsíční válce podlehlo Barmě a ta ho doslova srovnala se zemí. Za prohlídku tady stojí především královský palác Wat Si Saket nebo chrámy Wat Yai Chai a Wat Pra Mongkol Bopitr.

Ve středu Thajska je významným místem Phitsanulok. Je to jedno z nejstarších thajských měst, založeno bylo před 600 lety. Známé je také jako rodiště ayutthayského krále Naresuana Velikého. V letech 1448-1488 byl Phitsanulok dokonce také hlavním městem Thajska.

Nejdůležitějším chrámem ve městě je Wat Pra Sri Rattana Mahatat. Nachází se tu druhá nejvýznamnější a nejuctívanější buddhistická socha, vyrobená z bronzu. Chrám láká také kopií teakových dveří z paláce Smaragdového Buddhy v Bangkoku.

Wat Mahathan Bangkok
Jedním z thajských pokladů je taky chrám Wat Mahathan.
Zdroj:
Shutterstock

Sukhothai láká na královský palác

Další městečko směrem k severu – Sukhothai – bývalo první hlavní město thajské říše. Turisty oblíbené je zdejší muzeum a přilehlý Historický park. Návštěvníci mohou zavítat i do chrámu Wat Sa Si, ve kterém pobývají pouze budoucí mniši. Za prohlídku určitě stojí i hlavní královský chrám Wat Mahathat, kolem kterého je rozeseto 240 menších pagod.

Městečko Lampang
Přibližně v polovině cesty mezi městy Sukhothai a Chiang Rai leží městečko Lampang. Je to poslední město v Thajsku, kde dodnes jezdí kočáry tažené koňmi. I zdejší svatostánek má svoji specialitu. Chrám Wat Sri Chum je proslulý sochou mluvícího Buddhy. Podle pověstí slouží k probuzení vojska.

Mezi nejrychleji se rozvíjející města severního Thajska patří Chiang Rai. Blízko je odtud k horskému kmeni Akha, turisty za místními obyvateli dovezou loďky. V horské vesnici se návštěvníci mohou seznámit s domorodci v tradičních krojích se zcela odlišnými zvyky a jazykem. Vesnička je navíc i sloní farmou, zájemci se na slonech mohou projet po okolní překrásné přírodě.

Zlatý trojúhelník Thajsko, Myanmar, Laos
Zajímavým místem k návštěvě je i Zlatý trojúhelník na hranici Thajska s Myanmarem a Laosem.
Zdroj:
Shutterstock

Mae Sai
Nejsevernějším městem Thajska je Mae Sai. Je to jeden ze dvou oficiálních hraničních přechodů do Myanmaru.

Zlatý trojúhelník – hranice mezi třemi státy

Turistickým cílem severu je mimo jiné také tzv. Zlatý trojúhelník. Řeky Ruak a Mae Khong zde tvoří hranici mezi Thajskem, Laosem a Myanmarem.

Wat Doi Suthep
Tento chrám je nejvýznamnější v severním Thajsku.
Zdroj:
Shutterstock

Po řece Mae Khong se můžete rychlou lodí vydat i do vnitrozemí Laosu. Celá zdejší oblast je známá také jako centrum pěstování opia, vyrostlo tu proto i opiové muzeum.

Centrem buddhismu a thajské tvořivosti je město Chiang Mai. Jsou pro vás otevřeny dílny, ve kterých se zpracovává stříbro nebo se vyrábějí deštníky a vějíře. V nadmořské výšce 1 605 metrů se nad městem vypíná hora Doi Suthep. Naleznete zde jeden z nejmladších a zároveň nejkrásnějších chrámů – Wat Doi Suthep, nejvýznamnější chrám severní části země. Podle pověsti je tu uložena část ostatků samotného Buddhy.

Použité zdroje: 

  • renown-travel.com/temples/templesnorth.html
  • chiangmai-alacarte.com/chiangmai-alacarte/north-thailand/the-buddhist-temples-of-north-thailand/
  • mychiangmaitour.com/temple/ 
  • mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/asie/thajsko/cestovani/visa.html
 
 

Místo

13° 44' 16.0836", 100° 30' 49.4532"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Mluvící sochy a zlatý Buddha: Severní Thajsko je místo, kde se psala fascinující historie