Přejít k hlavnímu obsahu

Extrémní kuchyně: „Král ovoce“ smrdí jako žumpa a někde vám za jeho konzumaci hrozí tučná pokuta

Jeho konzumace je na mnohých místech zakázána. Má totiž specifické aroma, jež podle odvážlivců, kteří tohle ovoce už během života ochutnali, připomíná dlouho nevyčištěnou žumpu.

 

Seznamte se – oním ovocem s výrazným aroma je durian – asijská specialitka, která se pyšní silným zápachem a specifickou chutí, kterou si buď zamilujete, nebo ji budete z duše nesnášet.

Něco málo o durianu

Durian je rod tropických stromů z čeledi slézovité (Malvaceae), který se může pochlubit zhruba třiceti zástupci. Pouhých devět z nich ovšem plodí jedlé plody. Asiaté durianu přezdívají „král ovoce“. Zajímavý je totiž nejen svou vůní a specifickou chutí, ale také velikostí. Jde totiž o jeden z největších druhů ovoce na světě.

Plod durianu je charakteristický tlustou slupkou pokrytou pyramidovitými trny. Dorůstat může až do délky 30 cm a jeho průměr může činit úctyhodných 15 cm. Ty největší plody můžou vážit klidně až tři kila. Barva slupky je hnědá až zelená a plod samotný ukrývá červenohnědá semena.

Plody durianu
Durian je díky svému specifickému zápachu zapsán v Guinnessově knize rekordů.
Zdroj:
Shutterstock

Terpentýn, nebo žumpa?

Je nesmírně zvláštní, že dužina durianu vyvolává v lidech různé reakce – od těch velmi pozitivních až po ryze negativní. Některým lidem durian chutná kvůli své nasládlé vůni, jiným aroma připadá příliš intenzivní a odpuzující. Mnozí ho přirovnávají ke shnilým cibulím, zkaženému ovoci, terpentýnu nebo žumpě.

Domovinou různých druhů durianů je Thajsko, Indonésie, Malajsie a Vietnam, kde je bez problémů seženete na místních trzích a s koupí dobrého durianu vám tady pomohou zkušení prodejci. Pokud si na ochutnávku durianu troufnete, vybírejte plod nejen podle charakteristického zápachu, ale taky zvuku, který se z durianu ozve při poklepu hůlkou do slupky.

S durianem vás do hotelu nebo na letiště nepustí

Kvůli své silné a specifické vůni je v jihovýchodní Asii durian na mnohých místech zakázaný. Nepustí vás s ním například do hotelů, na letiště nebo do jiných prostředků hromadné dopravy. Pokud byste chtěli zákaz „obejít“, pravděpodobně vám to tak úplně neprojde. Durian je totiž cítit na míle daleko.

V případě, že vás jeho specifický zápach od konzumace neodradí, rozhodně svému tělu prospějete. Plody durianu totiž obsahují spoustu vitamínu C, vitamíny skupiny A a B, důležité aminokyseliny a minerály. Je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, železa, hořčíku, fosforu a dalších minerálních látek. Velmi rychle sníží vysokou horečku a posílí imunitu. Skvěle funguje i jako přírodní afrodiziakum a v Asii s ním léčí kožní nemoci.

Durian
Na některých místech jihovýchodní Asie je tohle smradlavé ovoce dokonce zakázáno.
Zdroj:
Shutterstock

Během konzumace si ale dávejte pozor nejen na dávicí reflex, ale taky na popíjení alkoholu. Některé studie totiž potvrdily, že konzumace alkoholu a durianu může být ve větších mírách životu nebezpečná. To z důvodu, že durian obsahuje velké množství sirných sloučenin, které blokují aktivitu aldehyddehydrogenázy, tedy enzymu, který katalyzuje oxidaci aldehydů.

Zajímavost závěrem: Největším českým jedlíkem durianu je jistý Jaroslav Němec, který letos na jaře zvládnul nejsmradlavějšího ovoce na světě spořádat v pěti minutách čtyři kilogramy!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

15° 22' 45.8961", 100° 34' 40.6282"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Extrémní kuchyně: „Král ovoce“ smrdí jako žumpa a někde vám za jeho konzumaci hrozí tučná pokuta