Přejít k hlavnímu obsahu

Sacro Bosco: výjevy v Posvátném lese děsí i fascinují zároveň

Na začátku stál poněkud excentrický hrabě Orsini, který se vrátil z armády a zjistil, že mu zemřela žena. Původní záměr, s jakým nechal vzniknout Sacro Bosco, tedy Posvátný les či Posvátný háj, dodnes není znám. Ale za návštěvu tahle podivnost stojí.

Proměny parku v čase

Parco dei Monstri (Park nestvůr), jak se mu také říká, najdeme jen pár kilometrů do města Bomarzo v italské provincii Viterbo. Manýristický park v zalesněném údolí je plný kamenných soch nestvůr a mytologických bytostí. Práce na něm začaly v 50. letech 16. století a trvaly neuvěřitelných 30 let, během nichž sochaři opracovávali kamenné bloky, které se v oblasti nacházely.

Když vévoda Orsini zemřel, park nikdo neudržoval a sloužil dokonce jako pastvina. Až ve 20. století došlo k obnově jeho slávy. Dnes patří k nejzajímavějším turistickým cílům ve střední Itálii.

Posvátný les je plný neuvěřitelných výjevů. Každý z nich má ale vysvětlení.
Zdroj: Bigstockphoto

Na začátku byl zármutek ze smrti

Jediné, co víme o tom, co se honilo vévodovi hlavou, je to, že byl zkroušený ze smrti milované manželky. Právě když se topil ve smutku, nechal sochaře, aby začali pracovat na sochách, které měly zhmotnit hrůzy válek, válečných výprav, životní útrapy, ale i mytologické bytosti a postavy z bájných příběhů. Zatímco dříve byla celá plejáda soch protkána ještě fontánkami a bazénky, dnes jsou všechny tyto vodní prvky vyschlé. O to strašidelněji místo působí.

Schválně, která nestvůra vás bude po návštěvě parku pronásledovat...
Zdroj: Bigstockphoto

Potkáte tu obry, želvu i bohyni Déméter

A co tedy v Sacro Bosco uvidíte? Hned u vchodu na vás čekají dva bojující obři. Na dolní terase potkáte ohromnou želvu nesoucí na hřbetě bohyni Fámu, zosobněnou zprávu či pověst. Nedaleko se nachází Křivý dům zobrazující klam a bloudění. V zahradě uvidíte také bohyni plodnosti, země a rolnictví Déméter. A nemůžeme nezmínit pekelný chřtán, symbol celého Posvátného lesa.

Do Sacro Bosco se můžete vydat denně od 8.30 do 19.00 hod.

Zdroj

 
 

Místo

42° 29' 29.976", 12° 14' 51.3348"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Sacro Bosco: výjevy v Posvátném lese děsí i fascinují zároveň