Přejít k hlavnímu obsahu

Brána do pekla: Sověti zapálili jámu, ta tu hoří desítky let

Darvaza je malá vesnička s 350 obyvateli uprostřed Karakumské pouště v Turkmenistánu. Píše se o ní ale po celém světě. Od roku 1971 tam totiž ze země šlehají plameny. Z místa, kterému se přezdívá brána do pekla.

Zdálo se, že se Darvaza proslaví těžbou – skupina geologů ze Sovětského svazu zde za tímto účelem prováděla průzkum. Ovšem stalo se něco úplně jiného. Když se těžní souprava provrtávala k ložisku zemního plynu, propadla se a zmizela hluboko pod povrchem. Začalo unikat obrovské množství hořlavého plynu. „Když nevíš, co s tím, zapal to,“ říká se – Sověti se zachovali přesně podle tohoto rčení. Nechtěli otrávit vzduch jedovatým plynem.

Od té doby je díra nedaleko Darvazy „branou do pekla“. Plyn neustále hoří, ze země šlehají plameny. Tedy spíše než ze země z 20 m hlubokého kráteru, na který se sem jezdí dívat turisté. Jak dlouho to budou moci dělat je otázka. Úřady totiž zvažují, zda místo z bezpečnostních důvodů neuzavřít a celou vesnici přestěhovat jinam.

V současné době patří kráter k populárním atrakcím. Cesta sem je poměrně dobrá, ovšem musí se dobře naplánovat. Hlavně si její účastníci musí vzít zásoby jídla a pití. Nejbližší obchod se nachází 90 km od kráteru ve vísce jménem Erbent.

Vyprahlé planiny kolem Darvazy neskýtají mnoho možností obživy. Odedávna se tu lidé živili chovem vyhlášeného plemene koní. Traduje se, že odsud měl svého oblíbeného koně i sám Alexandr Makedonský.

 
 

Místo

40° 15' 9.2088", 58° 26' 22.884"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Brána do pekla: Sověti zapálili jámu, ta tu hoří desítky let