Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Magický Bryce Canyon: Když skály vypadají jako lidské postavy

Bryce Canyon: Jeden z nejmalebnějších a nejmagičtějších parků jižního Utahu. Můžete se zde nechat okouzlit strhující krajinou v podobě hrotů, pilířů nebo minaretů červených skal, které vypadají jako lidské postavy stojící v míse. Bryce Canyon vás okouzlí!

Do skalního bludiště Bryce Amphitheater

Do parku se nejlépe dostanete od severu po silnici Highway 63. Projedete branou, minete návštěvní centrum a najednou se před vámi otevře nejnavštěvovanějších část parku. Bryce Amphitheater je ve skutečnosti rozsáhlý zářez půlkruhového tvaru do plošiny Paunsaugunt Plateau. Skalní útvary se tu na sebe napojují a vytvářejí soustavu vzájemně propletených vrcholů s úzkými spárami a ostrými srázy. Ve středu amfiteátru naleznete malý lesík, který trochu vybočuje z kontextu pískovcových skal.

Do hlubin kaňonu můžete pohlížet z výše více jak 2500m.
Zdroj: Bigstockphoto
Voda a led se na erozi skalního bludiště podepisují největší měrou. Pokud se budete pohybovat k okraji skalního kotle, narazíte na mladší a současně i zachovalejší vrcholy. Při pozornějším zkoumání uvidíte i samotný počátek procesu, kdy skalní bloky „vystupují“ ze samotného povrchu náhorní plošiny.

Okolo kaňonu vede několik zajímavých stezek

Park je protkán desítkami kilometrů stezek, které nejsou nijak náročné. Je potřeba pamatovat pouze na jediné. Pokud se rozhodnete sestoupit na dno kaňonu, počítejte s tím, že se při výstupu pořádně zapotíte. Průvodci (ale i cestovatelé) doporučují projít se po třech hlavních stezkách.

Navajo Loop Trail (1,3 míle) sestupuje ze Sunset Point a jeho trasa vede kolem pověstných Thors Hammer až do Fairyland Point – Pohádkové říše. Queens Garden Trail (1,8 míle) vám ukáže útvar připomínající královnu Viktorii. Poslední a nejdelší okruh Peekaboo Loop Trail (5,5 míle) vás provede členitým terénem, kde si můžete vše do detailu prohlédnout.

Bizarní úvary, ostré vrcholy. To vše uvidíte na okružní cestě kaňonem.
Zdroj: Bigstockphoto

Nejkrásnější je park během východu slunce. Rychle vycházející sluneční kotouč tady svými paprsky mění a vytváří nové stíny doslova před očima. Barvy se střídají jedna za druhou ve velice pestré škále a jsou dobrým „materiálem“ pro pozorné oko fotografa. Naopak západ slunce není nijak vyhlášený. Sluneční paprsky neproniknou do vnitřku kaňonu.

Ročně navštíví park 1,75 mil. turistů. Nejvíce frekventovaný je park v létě, kdy tu hustota turistů přesáhne kritické meze. Naopak nejméně návštěvníků tu bývá na jaře a na podzim. Vstupné se pohybuje kolem 20 USD. Pokud využijete místní kyvadlové dopravy s nástupní stanicí Staging Shuttle Area, dostanete pár dolarů slevu. Na výlety byste si měli přivstat (již tak kolem 8 hodiny ranní), abyste zachytili co nejméně lidí a mohli tak vstřebat kouzelnou atmosféru tohoto místa.

Po horním okraji amfiteátru

Jenom málo parků umožňuje pohled na své poklady shora. Bryce Canyon patří mezi ony výjimky. Růžové, oranžové, červené, hnědé a bílé (a veškeré jejich barevné kombinace) skalní jehly, pilíře, oblouky a stěny můžete téměř nepřetržitě pozorovat z horního okraje amfiteátru, kterou kopíruje cesta Rim Trail. Vyhlídky umístěné na tomto okruhu skýtají úchvatný panoramatický rozhled na určitou výseč parku. Poblíž vyhlídek se nacházejí parkoviště.

Zimní období propůjčuje parku nádherný bílý háv.
Zdroj: Bigstockphoto
 „A hell of a place to loose a cow“
Tuto větu pronesl Ebenezer Bryce, když sem byl společně se svojí ženou vyslán roku 1875. Bryce tu hovoří o pekle, kde se mu krávy ztrácely a bloudily v rozlehlém labyrintu místních skal. Před ním magická Hoodoo neboli doruda zbarvené věže Bryce Canyonu objevili roku 1870 cestovatelé Clarence Dutton a John Wesley Powell.
Dávný indiánský kmen Paiutů si pojmenoval toto skalní město všelijak: Růžová skaliska, Paunsaugunt (Domov bobrů), Paria (Špinavá voda) nebo Panguitch (Voda ryb). S příchodem E. Bryce se však tyto názvy vytratily.
K jedněm z nejkrásnějších vyhlídek patří Sunrise, Sunset, Inspiration a Bryce Point. Na nich můžete v průběhu dne sledovat tajuplnou hru světla a stínů, které rozehrávají sluneční paprsky ve skalním městě. Ale pozor! Platí tady pravidlo: Kdo pozdě chodí, sám sobě škodí. Velice záleží na době, kdy které místo navštívíte. Úhel nasvícení určuje, které části vyniknou a které naopak zůstanou ve stínu. Proto se také fotografie tolik liší a ne všechny jsou tak úchvatné.

Po třech stezkách nitrem kaňonu

Kaňon se dá dobře prozkoumat i zevnitř. Z okraje čnícího ve výšce 2500 m můžete sestoupit po třech hlavních a různě dlouhých pěších trasách do jeho nitra. Kolem vás se semknou nepřehledná bludiště tvořená úzkými soutěskami proplétajících se kolem kamenných pilířů. U některých si nebudete jisti tím, jakým zázrakem vlastně ještě stojí. Vše vypadá jinak, než při pohledu shora. Budete si připadat, jako by jste se ocitli v naprosto jiném a trochu temnějším světě. 

Fantasii se zde meze nekladou. Vychutnejte si jedinečnou přírodu Bryce Canyonu.
Zdroj: Bigstockphoto

Po kvalitních silnicích můžete navštívit i části parku ležící kolem Bryce Amphitheater. Za zhlédnutí stojí obrovské skalní okno Natural Bridge nebo výhled z Yovimpa Point, odkud se před vámi otevře nádherné panorama jižní části High Plateau.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

37° 37' 55.3548", -112° 10' 1.812"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Magický Bryce Canyon: Když skály vypadají jako lidské postavy