Přejít k hlavnímu obsahu

Nepřežilo ani jedno zvíře. Sarajevská zoo se obnovuje velmi pomalu

V Sarajevu najdete spoustu muzeí věnovaných válce. Smutné příběhy ale svedou vyprávět i obyčejná místa, která to nemají jako hlavní poslání. Lépe si na nich uvědomíme hrůznost války. Pojďme si projít tragický osud dnes už velmi příjemného místa – sarajevské zoo.

V dubnu 1992 vyhlásila Bosna a Hercegovina nezávislost a srbská armáda vyrazila dobývat ztracené území. Mimo jiné ostřelovala bosenské hlavní město Sarajevo. Nádherné město, které v roce 1984 pořádalo zimní olympiádu.

Blokáda Sarajeva spojená s ostřelováním si vyžádala více než 10 tisíc obětí včetně stovek dětí. Nikdo ale nevyčíslil počet zvířat, která konflikt nepřežila. Domácích a volně žijících se asi těžko dopočítáme, máme ale záznamy o zvířecích obyvatelích sarajevské zoo. Těch pobývalo v zóně ohrožení na začátku dubna 1992 něco přes sto.

Jako první odnesli střelbu vlci, žirafy a orli. Postupně umírali i lvi, pumy, leopardi, tygři a další. Poslední přeživší v jednotlivých výbězích hodovali na mase uhynulých druhů. Pomoci jim šlo jen těžko, ošetřovatelé by se dostávali do palebných sektorů ostřelovačů.

Výhled na bosenské Sarajevo z lanovky je nádherný
Výhled na bosenské Sarajevo z lanovky je nádherný.
Zdroj:
bigstock.com

Do poloviny září zůstala na živu jedna jediná medvědice. Ani ta nakonec nepřežila, po dlouhém hladovění byla hodně zesláblá, ošetřovatelé se k ní dostali příliš pozdě.

Sarajevu pomohly ostatní evropské zoo

Podle toho, že v zoo pobývala před tragédií asi stovka zvířat (v dobách největší slávy asi 150 druhů), jste asi poznali, že nepatří k nejrozlehlejším. Podle českých poměrů bychom ji nazvali spíše zooparkem. Prohlédnutou ji máte za chvilku. Přesto jde o příjemné a zajímavé místo Sarajeva jen kousek od centra hlavního města Bosny a Hercegoviny.

Místu, na němž se nachází, se říká Pionirska dolina. Obývají ji například kajmani, opice, krajty, klokani, axisi indičtí, antiopy, lamy nebo zebry. Jde především o dary jiných evropských zoologických zahrad a parků. Peněz je málo, na rozšíření výběhů, modernizaci prostorů a nákup zvířat jich moc nezbývá. A tak Pionirska dolina sppíše chátrá, přesto má své kouzlo a umí každý rok přilákat okolo 400 000 návštěvníků.

Mimochodem, asi 700 metrů od zoo chátrá také jeden z pomníků sarajevské olympiády – dnes už zarostlá a posprejovaná bobová dráha, po níž během her klouzali na saních i českoslovenští reprezentanti Ptáčník, Förster a Jasenčáková.
 

 

 
 

Místo

43° 52' 44.292", 18° 24' 47.8404"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nepřežilo ani jedno zvíře. Sarajevská zoo se obnovuje velmi pomalu