Přejít k hlavnímu obsahu

Patří mezi nejkrásnější vodopády na světě. Přesto mají nelichotivé pojmenování

Jsou vysoké asi jako čtyři na sobě postavené Petřínské rozhledny. Voda sem padá z výšky 226 metrů (s kaskádami 251 metrů), přesto tady během dne zahlédnete jen tolik lidí, kolik byste napočítali na prstech jedné ruky. O čem je řeč? O vodopádech Kaieteur, kterým se ne nadarmo přezdívá Vodopády mrtvého muže.

Perla jihoamerické Guyany

Jedny z nejkrásnějších vodopádů na světě najdete v jihoamerické Guyaně, nedaleko stejnojmenného národního parku, vedle kterého bylo nedávno vybudováno mezinárodní letiště. Přesto není místo narušeno turistickým ruchem. Pokud sem tedy zavítáte, budete si připadat jako v ráji. A jak to u vodopádů Kaieteur vlastně doopravdy vypadá? Masa 660 krychlových metrů vody každou vteřinu padá z výšky čtyřikrát větší než na Niagaře, což je doprovázeno hrůzostrašným zvukem, který vám bude připomínat hrom.

Jedny z nejhezčích vodopádů světa

Vodopády mrtvého muže se v anketě World of Waterfalls zařadily na pomyslnou sedmou příčku. Předběhly je třeba vodopády v Plitvických jezerech, vodopád v Yosemitském národním parku v Kalifornii anebo osmisetmetrový gigant Salto Angel ve Venezuele. Vodopády objevil v dubnu 1870 britský geolog Charles Barrington Brown. Zajímavostí také zůstává, že za dobu své existence se staly součástí také několika filmů a dokumentů. Filmoval zde třeba Werner Herzog nebo David Attenborough.

Vodopády najdete v Guayaně na řece Potaro.
Zdroj: Bigstockphoto

Nejvyšší jednostupňový vodopád světa

A jak vlastně vodopády Kaieteur vznikly? Vody řeky Potaro zde stékají z pískovcových skal tvořících okraj pohoří Pakaraima a vytvářejí tak nejvyšší jednostupňový vodopád světa, který s navazujícími kaskádami měří 251 metrů. Zajímavostí také je, že pod vodopádem se nachází hluboký kaňon, dlouhý osm kilometrů. Šířka vodopádů je asi 100 metrů. Během období dešťů se dokonce jejich šířka vyšplhá na úctyhodných 130 metrů.

Proč vodopády mrtvého muže?

Vodopádům Kaieteur se dále přezdívá také „Kaiovy vodopády“ nebo jednoduše „Vodopády mrtvého muže“. Říká se totiž, že kdysi dávno v minulosti byl jistý kmen Patamonů ohrožován bojovnými Kariby. Náčelník kmene Kai se rozhodl odlákat pozornost a získat si přízeň Bohů, proto pádloval v kánoi k vodopádům, kde přepadl a zemřel. Legenda dále praví, že jeho kánoi zkameněla a stala se součástí vodopádů. Tělo náčelníka údajně nikdy nenašli.

Vodopády mrtvého muže sebevrazi nevyhledávají

Na rozdíl od Niagarských vodopádů, kde se rozhodne svůj život ukončit několik sebevrahů ročně, Kaieteur náporu sebevrahů odolává. V minulosti, konkrétně tedy v roce 2009, zde byl zaznamenán pouze jediný případ. Tehdy u vodopádu ukončila svůj život třiadvacetiletá studentka. Zda spáchala sebevraždu kvůli nenaplněné lásce anebo něčemu jinému, o tom už zdroje mlčí.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

5° 10' 36.4188", -59° 28' 50.7108"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Patří mezi nejkrásnější vodopády na světě. Přesto mají nelichotivé pojmenování