Přejít k hlavnímu obsahu

Naučné stezky v Česku, které budou bavit dospěláky i děti

Víte, kde se bere med? Jak vzniká rašeliniště nebo kde žije vřetenovka? Pokud chcete znát odpovědi na tyhle a další otázky, vydejte se na některou z naučných stezek!

Ručíme za to, že budou bavit nejen vás, ale především vaše děti. Interaktivní naučné stezky Česka jsou plné zábavných úkolů, hádanek i cenných informací, které se ve škole jen tak neučí.

Připraveny jsou i netradiční dětská hřiště, posezení, visuté lávky i altány, kde se schováte před deštěm. Zajímá vás víc? Nechte se inspirovat následujícími tipy.

Naučná stezka Kladskými rašeliništi

Během cesty stezkou se seznámíte s historií osady Kladská, faunou a flórou Slavkovského lesa a přírodní rezervace Kladské rašeliny. Celá trasa má devět kilometrů (z toho 1,6 km tvoří samotná naučná stezka) a jedná se o jednu z nejdelších a nejstarších přírodních rezervací na Karlovarsku. Nechybí tady samozřejmě četná odpočívadla a vyhlídky. Poslední část stezky je vhodná také pro vozíčkáře a není nijak fyzicky náročná.

Naučná stezka Zemská brána

Součástí Orlických hor je naučná stezka s názvem Zemská brána. Jde o skalnatý úsek Divoké Orlice, kde řeka vyhloubila romantické údolí v pevných, ale rozpukaných rulách a pronikla tak do vnitrozemí Čech. Přivítá vás kamenný most s jedním obloukem, na který navazuje zmíněná stezka. Nenáročná tříkilometrová trasa je vhodná i pro děti a nabízí celkem dvaadvacet zastavení. Během procházky si prohlédnete několik staveb pevnostního opevnění z let 1937–1938 i 15 metrů vysokou Ledříčkovu skálu.

Vřetenovčí Hravá naučná stezka

U Janských Lázní najdete další skvost, který ocení všichni ti, kteří jsou (nebo se minimálně cítí) hraví. Stezka, jak už její název ostatně napovídá, je zaměřená na drobného plže vřetenovku krkonošskou. Na každé ze sedmi zastávek je informační tabule a jednoduchý herní prvek určený dětem. Stezka má necelý kilometr a je sjízdná také pro kočárky. Na poslední zastávce vás čeká obří překvapení – 100x zvětšená vřetenovka, vybízející k pořízení netradičního selfie.

Naučná stezka Padák

Tuhle tříkilometrovou stezku najdete na okraji Příbrami, směrem na Milín. Zastavit se můžete u jedenácti informačních tabulí zaměřených na život v lese. Dozvíte se informace o fotosyntéze, určování stáří stromů podle letokruhů, potravním řetězci, vadách dřeva a dalších zajímavých tématech. A také zjistíte, jak se lesníci o les starají v jednotlivých částech roku.

Včelí naučná stezka hraběte Jana Harracha

Včelí život je nesmírně zajímavý a okouzlující. Poznat ho se všemi tajemstvími a záhadami můžete prostřednictvím včelí naučné stezky v Harrachově. Součástí stezky jsou informační cedule o životě včel, Krakonošova zahrádka i úly s vývojovou řadou od nejstarších typů po nejnovější. Nechybí ani speciální „úl“ vybavený 11 rámky, jež věrně kopírují včelí dílo v úlu. Místo pláství tady ale najdete barevné fotografie se včelí královnou, trubcem nebo zvětšeným pylem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

50° 1' 47.3124", 12° 40' 30.9468"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Naučné stezky v Česku, které budou bavit dospěláky i děti