Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Yellowstone, barevné vodopády i Karibik – tohle všechno najdete na Lefkadě

Neuvěřitelně pestrá, divoká, nespoutaná, místy nebezpečná, ale hlavně extrémně návyková – taková je Lefkada. Kus bohem i lidmi zapomenuté země v souostroví Jónských ostrovů, který sice nevyniká svou rozlohou (356 km²), uchvátí však sto sedmnácti kilometry pláží, z nichž většina si v ničem nezadá s plážemi v Karibiku.

Na Lefkadě najdete tradiční středomořskou flóru a faunu, obří vápencová skaliska, pískovcové skály, ale především nespoutanou divočinu, nádhernou přírodu, která svou rozmanitostí připomíná národní park v Yellowstone a vyjma tří hlavních středisek (Nydri, Vassiliki a Agios Nikitas) také úžasný klid.

Lefkada - místo, kde krásou Matka příroda rozhodně nešetřila

Na první pohled se může zdát, jakoby Lefkada snad ani do dnešního uspěchaného a moderními technologiemi prošpikovaného světa nepatřila. Člověk před ní musí s pokornou smeknout a užívat si krásy, kterou jí Matka příroda nadělila. Ať už jde o kilometry nádherných pláží, barevné vodopády v Nydri anebo husté borovicové a piniové lesy, na jejichž omamnou vůni nezapomenete jen tak. Lefkada je zkrátka svět sám pro sebe, jehož atmosféra a krása vás dojme, rozpláče, rozesměje, ale hlavně nepustí.

Na Milos se dostanete horskou stezkou, která měří bezmála dva kilometry. Odměnou vám bude tyrkysové moře i nezapomenutelné západy slunce.
Zdroj: Archiv autorky

Pláže, které si musíte zasloužit

Pobřeží ostrova je lemováno 117 kilometry pláží. Ty nejkrásnější jsou ale soustředěny na západě a jihu Lefkady. Naši „plážovou turistiku“ započneme na samotném severozápadě ostrova, konkrétně v letovisku Agios Nikitas, které je mnohými turisty a cestovateli považováno za nejznámější a nejmalebnější letovisko vůbec.

Spočinout tady můžete na stejnojmenné pláži nebo se vydat na dva kilometry dlouhou túru přes horský hřeben členitého pobřeží. Po několika náročných minutách se člověku naskytne jeden z prvních výhledů na okouzlující pláž Milos. Pláž je někdy též označována jako pláž zamilovaných a nenajdete na ní nic jiného, než miniaturní oblázky, obří pískovcová skaliska a moře té nejjasnější modři. Pokud tady navíc vydržíte až do večera, čeká na vás bonus v podobě úchvatného západu slunce. Jen ta cesta zpět bude potmě trochu náročnější.

Na pláži Kavalikefta najdete jen jeden "minibar" a divokou přírodu.
Zdroj: Archiv autorky

Další krásky, která stojí za návštěvu, jsou jistě tři „divošky“ – pláže Kavalikefta, Kalamitsi a Megali Petra. Dostat se k nim opět není jednoduché, pokud však překonáte spletité serpentiny (i případnou nevolnost a strach z výšek), opět se ocitnete v pravém a nefalšovaném ráji. Kavalikefta je lemována obřími balvany a rozlohou není nikterak velká. Najdete tady jeden menší bar a panenskou přírodu.

Pláž Kalamitsi se vyznačuje nažloutlým pískovcovým podložím, takže tady není moře tak tyrkysové, jako v ostatních případech, což jí ale na kráse rozhodně neubírá. Pro mnohé turisty a cestovatele je ale bezkonkurenčně nejkrásnější pláž Megali Petra, k níž opět vědou dlouhé serpentiny, které sice lze zdolat na čtyřkolce, automobilem nebo skútru, závěrečnou část cesty je však potřeba absolvovat pěšky. Odměnou vám bude dlouhá pláž s obřími balvany a mořem té nejúžasnější tyrkysové barvy, jakou si jen dokážete představit.

Megali Petra vás dostane divokými skalisky, obřími balvany a především mořem, které je ztělesněným padesáti odstínů modré.
Zdroj: Archiv autorky

Co příroda vytvořila, to si bere zpět

Lefkada je, stejně jako mnohé jiné řecké ostrovy, seizmicky aktivní. V roce 2015 ji ale zasáhlo ničivé zemětřesní o síle téměř 7 stupňů Richterovy škály. Zemětřesení si vyžádalo několik životů, ale i osud dvou největších ostrovních lákadel – pláží Egremni a Porto Katsiki.

Egremni je součástí jihozápadního pobřeží a v současné době je suchou nohou nepřístupná. Probíhají zde totiž stavební práce, jejichž cílem bude vybudování nové přístupové cesty pro jednotlivce i vozidla. Někteří odvážlivci sice využívají toho, že je stavba během neděle zavřená, poničené schody, které milovníci adrenalinu ještě donedávna překonávali, jsou již nyní zasypány štěrkem a vápencovým pískem. Na pláž se tudíž dostanete pouze lodí. Suchou nohou by měla být pláž přístupná pravděpodobně příští rok.

Egremni je v současnosti suchou nohou nepřístupná. Opětovného zpřístupnění bychom se mohli dočkat během roku 2018.
Zdroj: Archiv autorky

Velmi podobného osudu se dočkala i „Kozí zátoka“ – pláž Porto Katsiki. Také ta byla vlivem zemětřesení velmi poničená. Kvůli nebezpečí zhroucení je zde i nyní uzavřena oblíbená vyhlídka. Některé ze schodů, které na ní vedly, totiž zcela chybí a chybějící články jsou patrné také u zábradlí, které schody ohraničovalo.

Samotná pláž je však přístupná a je snad ještě krásnější než před zemětřesením. Lemují ji několik desítek metrů vysoké vápencové a pískovcové skály a opět vás dostane svým úchvatným mořem, které je pravým a nefalšovaným ztělesněným padesáti odstínů modré.

Také Porto Katsiki postihlo zemětřesení. Proto není zpřístupněná skalnatá vyhlídka, která se nachází naproti ní.
Zdroj: Archiv autorky

Na diskotéku i ochutnávku mořských plodů

V naší krasojízdě se posuneme až na nejjižnější cíp ostrova – konkrétně na mys Lefkatas (přezdívá se mu také mys Doukato), jehož součástí je starobylý maják, ale i neuvěřitelně divoké, šedesát metrů vysoké skály, z nichž se údajně kvůli nešťastné lásce vrhla i básnířka Sapfó. Místo má svou jedinečnou atmosféru během celého dne. Bezkonkurenčně nejkrásnější je ale na sklonku dne, kdy okolní skaliska zalije rudá záře zacházejícího slunce.

Na nejjižnějším cípu ostrova se nachází starobylý maják i několik desítek metrů vysoké skaliska.
Zdroj: Archiv autorky

Z mysu Doukato se přesuneme dále do oblíbeného letoviska Vassiliki, které je rájem turistů i surfařů. Najdete zde nespočet tradičních řeckých taveren, ale i menších diskoték, které jsou oblíbeným cílem nevybouřené mládeže zejména během hlavní sezóny.

Letovisku dominuje také stejnojmenný přístav a ukrývá se zde další z klenotů – pláž Agiofylli. Ta má na délku asi 130 metrů a obklopují ji vysoké vápencové kopce a skály. Protože sem během sezóny jezdí výletní lodě se stovkami turistů, doporučujeme pláž navštívit v brzkých ranních nebo dopoledních hodinách.

Agiofylli je malebnou zátokou v letovisku Vassiliki. Dostat se k ní není nejjednodušší.
Zdroj: Archiv autorky

Z Vassiliki pokračujeme do vesničky Sivota, kde si přijdou na své zejména milovníci ryb a mořských plodů. Díky přístavu, který je její součástí, tady můžete ochutnat pravé rybí speciality, které vynikají svou čerstvostí, s níž je neodmyslitelně spojená dokonalá chuť.

Barevné vodopády a kouzlo hlavního města

Naši předposlední zastávkou bude oblíbené letovisko Nydri, které kromě jiného proslavily zejména barevné vodopády (Nydri Waterfalls). Voda sem padá do průzračného chladivého jezírka z několika metrů. Působení koroze i zvětrávání na skále zanechalo barevné stopy. K vodopádům se dostanete z Nydri asi hodinovou procházkou.

Vodopády hrají mnoha barvami. Není se proto čemu divit, že jim místní přezdívají "barevné vodopády".
Zdroj: Archiv autorky

Na naší cestě nesmíme vynechat ani hlavní město Lefkada (Lefkas), jehož součástí je jedna z nejmodernějších marin Evropy a nespočet taveren, barů a promenád. Život tady, stejně jako kdekoli jinde na ostrově, plyne tak nějak jinak, poklidněji a pomaleji.

Člověk nikam nespěchá a zjišťuje, že v těchto končinách problémy vlastně neexistují anebo jsou skryty za všudypřítomnou pohodou a omamnou přírodou i pohostinností, která je pro Lefkadu a její obyvatele typická. Otázkou však zůstává, jak dlouho Lefkadě její krása zůstane a kdy zmizí pod náporem turistů i podnikavců, jež chtějí na její kráse nepokrytě vydělat.

 
 

Místo

38° 42' 37.458", 20° 38' 26.9016"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Yellowstone, barevné vodopády i Karibik – tohle všechno najdete na Lefkadě