Přejít k hlavnímu obsahu

Z nuly na 200 tisíc: Poznejte izraelskou riviéru

Zatímco před dvaceti lety do Izraele jezdili na dovolenou hlavně dobrodruzi, dnes tam míří stále více Čechů. Létají hlavně k moři do míst, kde mají jistotu prvotřídní úrovně služeb. V tomto ohledu je jedničkou Netanya zvaná „izraelská riviéra“.

Ve třicátých letech dvacátého století do Izraele proudily spousty lidí prchajících před absolutistickými režimy z neklidné Evropy. Nově vznikaly celé vesnice, ba i města. Patřila mezi ně i Netanya. Na místě, na němž stojí, nebylo zhola nic. Dařilo se jí ale tak dobře, že dnes má více než 200 tisíc obyvatel a stala se šestým největším městem země.

Zásadní moment pro Netanyu přišel v únoru 1929. Tehdy úřady oznámily, že v místě, kde měla město vzniknout, je dostatek vody dobré kvality. Nic nebránilo tomu, aby velkoměsto mohlo začít růst.

Do Netanyi k moři

Co se přihodilo, že se Netanya rozrostla do takové velikosti? Stala se z ní „izraelská riviéra“. Jedno z hlavních turistických center v zemi, letovisko po celý rok vítající turisty, kteří se přijeli hlavně koupat v moři a potápět se.

Palmy v izraelském letovisku Netanya
Moře, palmy, pohoda. To je Netanya.
Zdroj:
bigstock.com

Největší oblibě se Netanya těší v létě. Lidé si užívají spoustu zábavy v četných kavárnách, obchodních centrech, na rušných tržištích, v kinech, divadlech, galeriích nebo na pouličních festivalech a dalších akcích. Zkrátka to tu tepe jako ve správném plážovém letovisku.

Ve svém živlu jsou i milovníci sportu. Třeba při sledování ligy plážového fotbalu na pláži Poleg nebo při aktivním sportování, například ve venkovních fitness centrech, parku pro cyklistické triky nebo při klasických plážových radovánkách v moři.

Ochutnali jste msabbhu nebo za’atar?

Jako turisty oblíbená lokalita má Netanya pochopitelně na svém území celou řadu vyhlášených hotelech a restaurací, v nichž mohou hosté ochutnat jak hity světové kuchyně od špičkových kuchařů, tak místní pochoutky. Jídla jako hummus, falafel nebo kuskus už zdomácňují i v našich končinách, ovšem blízkovýchodní kuchyně je mnohem pestřejší a existuje spousta pochoutek, jež zatím neznáme. Víte třeba, co je msabbha, shakshouka nebo za’atar? Zní to tajemně, exoticky a i tyto pokrmy sem lákají takzvané gastronomické turisty. 

Izraelská Netanya v zimě
Takhle vypadá Netanya v zimě. Takhle kdyby bylo v prosinci v našich končinách...
Zdroj:
bigstock.com

Pozadu nezůstává ani kultura. O tom, že Izrael je kvůli nutnosti vypořádat se s těžkými přírodními podmínkami kapacita v efektivním nakládání s vodními zdroji se dobře ví a i z českých úřadů proto do země jezdí vodohospodáři na studijní cesty. V Netanye v muzeu Well House se široká veřejnost může podívat na pumpy prvních osadníků, kterými získávali vodu ze země pod pouští.

Pláže především

Ačkoliv nabídka izraelského letoviska je široká, lidé sem míří především za sluncem, tak jako na pravé Riviéře, té francouzské. Toho si vydatně užívají na plážích Blue Bay, Zanz, Amphi, Herzel nebo zmíněné Poleg, kterou můžeme označit za nejslavnější a nejoblíbenější. A co vy, nechtěli byste se také podívat do Izraele?

Užijte si exotickou dovolenou snů na Blízkém východě. Podívejte se do Izraele s Israel Airlines, aerolinkou zprostředkovávající nejlepší letecké spojení do Tel Avivu.
 
 

Místo

32° 16' 24.4092", 34° 49' 59.4084"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Z nuly na 200 tisíc: Poznejte izraelskou riviéru