Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Phi Phi nebo Rudé moře - poznejte nejkrásnější potápěčské lokality světa

Trávení dovolené se stále častěji pojí s různými druhy adrenalinových zážitků – v poslední době patří mezi nejoblíbenější aktivity, které vám zvednou hladinu adrenalinu v krvi, právě potápění nebo šnorchlování. Známe ty nejlepší lokality na naší planetě!

Co by to bylo za zážitek, kdyby potápěč pod vodou spatřil jen nudné kamenité dno a tu a tam nějakou rybku. Obecně platí, že druhově nejbohatší podvodní život najdete pod hladinou tropickým a subtropických moří – hejna rybek sice nejsou bohatá na množství jedinců, ale jejich druhy se dají počítat ve stovkách. Když k tomu přidáme různobarevné druhy korálů a zahrady vodních rostlin, nemá potápěč o zrakové vjemy nouzi.

Příjemná je navíc i teplota tropických moří, která se pohybuje okolo 27 stupňů. V současné době funguje při mnoha hotelech i vlastní potápěčská základna a absolvování základního potápěčského kurzu, popřípadě zapůjčení výstroje už není tak finančně náročná záležitost, jako dříve.

Velký bariérový útes – Mekka všech potápěčů

Velký bariérový útes je největší korálový útes na naší planetě a zároveň místo, které by chtěl na vlastní kůži poznat snad každý potápěč. Leží při severovýchodním pobřeží Austrálie a se svojí délkou přes 2000 km a šířkou od 2 do 150 km je to jediná žijící věc, kterou je možné spatřit i z vesmíru. Útes místy vystupuje nad hladinu a vytváří tak korálové ostrůvky, na kterých fungují jak ubytovací kapacity, tak potápěčské základny.

Atoly v oblasti Velkého bariérového útesu mohou mít opravdu originální tvary.
Zdroj: ESO travel

Život těsně pod hladinou je skutečně pestrý. Podle odhadů vědců zde žije zhruba 350 druhů korálů a 4000 druhů ryb. Útes je místy vzdálený jen 50 km od pobřeží Austrálie, a tak není problém sem vyrazit jen na jednodenní výlet.

Celému unikátnímu ekosystému ale hrozí zánik. Kvůli globálnímu oteplování a následnému zvyšování teploty moří dochází k vybělování korálů. Na nich jsou závislé další organismy, které následně odumírají. Ty nejčernější odhady mluví o tom, že je poškozeno už zhruba 70 % celého útesu a v roce 2050 bude celá oblast mrtvá. Dalším nebezpečím jsou samozřejmě rybáři, kteří dříve drancovali některé oblasti. Australská vláda dnes naštěstí zakládá tzv. „zelené zóny“, kde je rybolov absolutně zakázaný.

Dekompresní nemoc neboli nemoc potápěčů

K dekompresní nemoci dochází při snížení okolního tlaku a způsobuje ji dusík v našem těle – ten se při snížení tlaku v tkáních klasicky nerozpustí, ale uniká v podobě bublinek plynu do tělních tkání. Potápěč, který vystoupá z hloubky příliš rychle, tak může pociťovat bolesti kloubů, v tom nejhorším případě i zemřít. Základem bezpečného potápění je nepřeceňovat své síly, potápět se minimálně ve dvou a nejít do hloubky větší než 40 metrů, aby nedošlo k tzv. hloubkovému opojení.

Velký bariérový útes je unikátní ekosystém, který je možný spatřit i z vesmíru.
Zdroj: ESO travel

Exotika v blízkém Egyptě

Nejseverněji položeným a nám zároveň nejbližším korálovým mořem je Rudé moře. Proto každoročně vyjíždí velké množství českých milovníků potápění právě do Egypta, který může nabídnout ze všech zemí při Rudém moři to nejkvalitnější zázemí, a ceny zájezdů vás finančně nezruinují. Hlavními lokalitami jsou turistická letoviska Hurgrada a Sharm el Sheikh.

Okolí egyptské Hurgrady je bohaté nejen na korálové útesy, ale i na unikátní vraky potopených lodí, které ještě zvyšují zájem mezi potápěči. Tato destinace je navíc vhodná i pro úplné začátečníky a teplota vody se pohybuje v příjemném rozmezí 21-30 stupňů. Oblíbeným místem k potápění je okolí vraku lodi Carnatic, který je ukrytý pod hladinou moře už od roku 1869. Za příplatek je možné se podívat i k válečné nákladní lodi Thistlegorn, kterou potopili za války Němci při leteckém útoku. Dodnes je možné v jejích útrobách spatřit zbraně, munici, ale i obrněná auta a lokomotivy.

Na jihu Sinajského poloostrova v letovisku Sharm el Sheikh na vás čeká další oblíbená potápěčská lokalita. Dříve zde docházelo díky turistickému ruchu k ohromné devastaci korálových zahrad, egyptská vláda ale zavedla přísná pravidla pro návštěvníky i pro provozovatele výletních lodí, kteří zde například ani nesmí spustit kotvu, aby neporušili podmořský ekosystém, a tak se tato oblast pomalu ale jistě vrací ke své původní kráse.

Potápění v Rudém moři je dostupné jak vzdáleností, tak cenou.
Zdroj: ESO travel
Je Rudé moře opravdu rudé?

Ano, opravdu je, ale jen v době, kdy se rozmnožuje speciální druh červených mořských řas, kterému vyhovuje vysoká salinita místní vody. Ta se pohybuje okolo hodnoty 42 promile, což znamená, že v jednom litru mořské vody je rozpuštěno 42 gramů solí.

Potápění v Thajsku - Krabi, Phi Phi

I Thajsko a ostrůvky v jeho okolí splňují základní požadavky pro příjemné potápění. Pod hladinou tropického moře, jehož teplota celoročně neklesá pod 25 stupňů, se ukrývá pestrobarevný podvodní svět. Jedním z nejideálnějších míst je letovisko Krabi ve stejnojmenné thajské provincii. V jeho okolí je zhruba 80 ostrůvků často korálového původu a není žádný problém si zde zapůjčit veškeré potápěčské vybavení. Krabi je navíc díky své poloze výborný „základní tábor“ pro krátké i delší výlety po okolí.

V okolí Krabi je v Andamanském moři rozeseto zhruba 80 ostrůvků, u nichž se dá potápět.
Zdroj: ESO travel

Pokud máte raději romantiku neobydleného ostrova, vyrazte na souostroví Phi Phi. Tato skupina panenských ostrovů v Andamanském moři byla turisty objevena teprve nedávno díky filmu Pláž. Ostrovy leží jen 2 hodiny jízdy lodí od Phuketu a potápěči z celého sem vyrážejí ve stále vyšších počtech za prozkoumáváním podmořských útesů.

#facebook#

Google+ profil autorky

 
 

Místo

7° 44' 53.0664", 98° 46' 32.9376"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Lucie Štěrbová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Phi Phi nebo Rudé moře - poznejte nejkrásnější potápěčské lokality světa