Přejít k hlavnímu obsahu

Poznejte Baskicko, pobřežní ráj u Biskajského zálivu

Španělsko patří mezi nejoblíbenější destinace českých turistů, ti však skoro vždy míří do jižních a východních oblastí k Středozemnímu moři, kde je nevíce rozvinutý turistický průmysl. Opomíjejí tak krásné oblasti atlantického pobřeží, kam patří i Baskicko.

Tato autonomní oblast se nachází na severu Španělska u hranic s Francií a patří do ní tři kraje: Álava, Biskajsko a Gipúzkoa. Všechny tři stojí za to navštívit, protože každý nabízí jiné zážitky.

Tento zvláštní region byl teprve nedávno objeven turisty, které láká poznat záhadný národ, jehož původ dodnes není objasněn.

Velké rozdíly mezi přílivem a odlivem v Bizkajském zálivu vytvářejí každý den v písku nové ostrůvky, písčiny a potůčky. Lekitio.
Zdroj: Tomáš Buchtele

Kdo jsou vlastně Baskové? Víme bezpečně, že Baskové patří mezi nejstarší známé obyvatele Evropy. Obývali některé oblasti Španělska a Francie před tím, než do Evropy přišli indoevropští Keltové, Germáni či Slované. V minulosti Baskové osídlili celé Západní Pyreneje a odtud pronikli na sever do rozsáhlých oblastí podél atlantského pobřeží asi až k Toulouse a dali název dnešnímu Gaskoňsku (Vasconia) či Biskajskému zálivu. Římané, Vizigóti ani Arabové území Baskicka nikdy skutečně neovládli, na rozdíl od jižních oblastí Španělska.

Baskové se odlišují především svým jazykem – euskara, který není dialektem španělštiny ani francouzštiny. Má podobné rysy s některými kavkazskými jazyky, většina vědců však příbuznost s nimi nepovažuje za prokázanou stejně jako různé spekulace o příbuznosti se staroirštinou, iberštinou apod. Když posloucháte baskičtinu, máte pocit jako byste se ocitli v pradávných dobách.

Víte, že...

Baskičtina byla rodným jazykem Ignáce z Loyoly, zakladatele jezuitského řádu, ale také mnoha námořních objevitelů, protože Baskové byli jedinečnými mořeplavci a navigátory.

Baskické pláže nabízejí široké písčité plochy, čistou vodu a písek. Modrá barva nebe a moře, zeleň okolních hor, žlutý písek a černé skály vytvářejí nádherný kontrast.
Zdroj: Tomáš Buchtele

Pro turisty nabízí Baskicko jedinečné propojení různých druhů aktivit: V horách je možné podnikat túry a věnovat se horolezectví či jízdě na horských kolech. Baskicko je také centrem španělské silniční cyklistiky. Ústí řek a pláže Biskajského zálivu Atlantického oceánu jsou vhodné pro surf, jachting či jízdu na kajaku. Baskicko je jedno z mála míst v Evropě, kde lze provozovat surf a místní vlny jsou vyhlášené.

Baskicko je zemí protikladů. Na severu strmé hory pokryté dubovými a jehličnatými lesy padají přímo do oceánu nebo k širokým písečným plážím. Na jihu naopak najdeme vyprahlou pahorkatinu Rioja Alavesa, což je jedna z nejlepších vinařských oblastí Evropy. Architekti z celého světa navštěvují muzeum moderního umění Guggenheim v Bilbau, zachovalé středověké centrum ve Vitoria-Gasteizu či přímořské lázeňské město Donostia-San Sebastián.

Pobřeží Baskicka má půvaby různého druhu.

Asi nejvíce však tento region láká milovníky dobrého jídla. Místní gastronomie je celosvětově proslulá. Nikde jinde nenajdete takovou koncentraci michelinských restaurací ani malých barů s nabídkou delikates. Posezení u kvalitního jídla je zde zásadní součástí životního stylu. Vaření je většinou mužská záležitost a Baskové se dokonce sdružují v tradičních gastronomických klubech, kde se věnují vaření a setkávání s přáteli.

V dnešní době je Baskicko už velmi snadno dostupné pro české turisty. Přímé lety Praha-Bilbao trvají něco přes dvě hodiny. V Bilbao navíc funguje Český honorární konzulát a regionální turistické kanceláře nabízejí perfektní servis.

Baskové se velmi věnují svým tradičním sportům. Na snímku je typická baskická veslice trainera.
Zdroj: Tomáš Buchtele

Autor: Tomáš Buchtele (ředitel SPRI ČR a SR – nezisková rozvojová agentura španělského regionu Baskicko)

 
 

Místo

43° 23' 1.9572", -2° 37' 41.7"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Tomáš Buchtele

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Poznejte Baskicko, pobřežní ráj u Biskajského zálivu