Přejít k hlavnímu obsahu

Skalní město Kuklica: kamenné pilíře tu představují účastníky svatebního veselí

V severní Makedonii nedaleko městečka Kratovo se na pravém břehu řeky Krivy všem přítomným skýtá neobvyklá podívaná. 

Je tady skalní město zvané Kuklica s více než 120 kamennými pilíři, které vytvořila sama příroda. Povedlo se jí to během posledních 100 tisíců let, a to jen na ploše o 300 metrech čtverečních. K tomuhle výtvoru došlo díky nerovnoměrné erozní činnosti – některé horniny v oblasti totiž erodují snáz a rychleji, jiné naopak hůř a pomaleji. 

Kde se vzali, tu se vzali… Svatebčani!

Kromě toho, že je na skalní město parádní podívaná, provází ho dvě pověsti týkající se přímo jeho vzniku. Jak to tedy mohlo být? 

Kuklica
Existují dvě pověsti ohledně vzniku skalního města. My se ovšem přikláníme ke třetí, nejprozaičtější...
Zdroj:
Bigstockphoto

Nejznámější pověst říká, že se na místě měla odehrát svatba. Ženich se ale tak nějak nemohl rozhodnout mezi dvěma ženami, a tak si řekl, že si je vezme obě. V jeden den, jen v jiný čas. Když už probíhal první obřad, přišla se na něj podívat jedna z nevěst – ta, která právě nebyla na řadě – kdo se vdává ve stejný den jako ona. Když spatřila svého drahého, že právě pojímá za svou choť jinou ženu, všechny účastníky obřadu proklela a proměnila je tak v kámen.

Druhá legenda mluví o tom, že v místě skalního města byl dříve les, který se ale kvůli bitvám dočkal vypálení. Když vzniklou nehostinnou krajinou pak procházeli vojáci, proměnili se ve skály. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

43° 6' 23.652", 26° 33' 3.276"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Skalní město Kuklica: kamenné pilíře tu představují účastníky svatebního veselí