Přejít k hlavnímu obsahu

Češi to do největšího horského parku v Evropě nemají daleko

Věděli jste, že se naši západní sousedé mohou chlubit takovým skvostem? Málokdo tuší, že vůbec něco jako horský park existuje. Přitom ten úplně největší na starém kontinentu nemáme z Česka daleko. My se tam teď podíváme.

Kassel je poměrně velké město (s 200 tisíci obyvateli 40. nejlidnatější v celém státě) ve středním Německu ve spolkové zemi Hessensko, přibližně v půli cesty mezi Frankfurtem a Hannoverem. 

Za největší chloubu města můžeme označit Bergpark Wilhelmshöhe. Rozkládá se na ploše necelých 2,5 km², na nichž najdeme na 600 druhů dřevin a bylin, záhony, skleníky, fontány, okouzlující vodopády… A dominantu parku, zámek Löwenburg.

Hrádek Löwenburg v horském parku v Kasselu
Hrádek Löwenburg je dominanta kaselského parku.
Zdroj:
Bigstockphoto
Když se řekne horský park, většina Čechů a především Slováků si (když už něco) vybaví spíše Horský park nedaleko středu Bratislavy. Horský park je fenomén, který nestojí v úhledné rovině, ale musí se vyrovnávat se značnými terénními nerovnostmi. Tak jako například pražská Vrtbovská zahrada.
V okolí zámku stával klášter, lovecká usedlost a na konci studené války se zde setkali představitelé západního a východního Německa, aby jednali o znovusjednocení země. Tady se psala historie.
Horský park Wilhelmshöhe v německém Kasselu
Park zabírá západní část města.
Zdroj:
Bigstockphoto

V tomhle parku vám brzy dojde, že se tu před vámi procházela už pěkná řádka lidí. Tohle není žádná novinka, stavební práce tu začaly už roku 1689. Za dokončený ho můžeme považovat cca od poloviny 19. století.

V červnu 2013 se dostal na seznam světového dědictví UNESCO. Aby ne, vždyť jde o největší evropský horský park a druhý největší park tohoto druhu na světě.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

51° 18' 49.1256", 9° 24' 34.686"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Češi to do největšího horského parku v Evropě nemají daleko