Přejít k hlavnímu obsahu

Slon africký: 7 zajímavých věcí, které jste o něm nevěděli

Uši jako plácačky, obdivuhodný chobot, hluboké oči a obzvláště roztomilá jsou jejich buclatá mimina. Tohle o slonech víme všichni, ale další zajímavosti o nich pro vás budou novinkou. 

Slona jsme už pravděpodobně alespoň jedinkrát v životě viděli všichni. Když ne v zoo, tak ve filmu na beton. Pokud ale šlo o živé setkání tváří v chobot, pak jste jistě na tohle úchvatné zvíře hleděli s pochopitelným a zaslouženým úžasem.

Když tak vidíte takového macíka, ani si rychle neuvědomíte, že existují tři druhy slonů. Máme slona pralesního, slona indického a slona afrického. A právě on bude naší dnešní hvězdou. Pojďme mrknout na překvapivé zajímavosti, o kterých dost možná zatím vůbec netušíte. 

Stádu šéfuje samice

Kdo by ve stádu slonů hledal samce, ten by se nahledal a stejně nenašel. Samci totiž žijí v menších skupinkách a ti starší pak jako úplní samotáři. Ke sloním dámám se přidávají jen v rozmnožovacím období, ale jinak je jim do holčičího stáda vstup přísně zakázán. 

Velká stáda tvoří jen příbuzné samice a jejich mrňata. Stádu vždy šéfuje nejstarší samice a přísnou hierarchii si nikdo nedovolí narušit. Sloní samice spolu umí parádně fungovat, a dokonce například asistují jedna druhé u porodu coby takové asistentky. 

slon africký a mládě
Věděli jste, že sloni vědomě truchlí?
Zdroj:
Shutterstock

Umí truchlit

Jen málokterá zvířata vědomě truchlí. A ten největší suchozemský savec, kterým slon africký je, přesně k téhle sortě patří. Když ve stádu dojde k uhynutí, sloni cíleně jdou a vytvoří kolem zemřelého příbuzného hlouček. 

Dotýkají se ho pak něžně choboty, zemřelého hladí, nosí mu potravu nebo se ho vytrvale a tvrdohlavě pokouší probudit. S uhynulým zvířetem takhle dokážou trávit i několik dlouhých hodin a často se na místo rozloučení vrací. 

Nejslabším smyslem je zrak

Sloni mají brilantně vyvinutý sluch a čich. O těch se dá s klidným srdcem říct, že snad doslova slyší i trávu růst. Sloni afričtí skutečně slyší i to, co nám lidem zůstává totálně neslyšné, třeba i blížící se déšť, a velice citliví jsou taky na otřesy půdy. Se zrakem jsou na tom ale dost na štíru. 

Bahenní lázně

Slon řádící v bahně, který z něj nakonec vyleze jako totální čuník. Takový obrázek už určitě zaregistroval každý z nás. Víte ale, proč přesně sloni afričtí s bahnem takhle dovádí a od hlavy k rohovité patě se v něm s radostí vyválí? Jde o chytře promyšlenou proceduru, při níž sloni pečují o své veliké tělo. Bahno, které na nich ulpívá, funguje jako spolehlivý přírodní repelent a zároveň taky jako super skvělý opalovací krém.

sloni afričtí
Vidět slona v zoo a v jeho přirozeném prostředí, to je sakra rozdíl!
Zdroj:
Shutterstock

Dva prsty na chobotu

Jedním z charakteristických rysů slona afrického jsou velmi citlivé prstíky na konci jeho chobotu. Ty jsou extrémně citlivé díky velké spoustě nervových zakončení, které se v nich nachází. Slon obecně používá chobot jako nástroj k uchopování věcí a je vůbec celkem ohromně zajímavým orgánem. Skrze něj slon dýchá, dokáže do něj nabrat až 20 litrů vody a klidně se díky němu může vesele potápět. Slouží mu totiž jako šnorchl té nejkvalitnější značky. 

Senzační plavci

Sloni vodu absolutně milují a vždy se drží v její blízkosti. Nejen proto, že jí denně vypijí až 190 litrů, ale taky proto, že jim voda umožňuje překonávat i úctyhodné a potřebné vzdálenosti. Jsou skvělými plavci a i přesto, že jsou to pořádní buřtíci, jejich tělo se ve vodě ladně vznáší.

Díky chobotu mají oproti ostatním savcům velkou výhodu a mohou si bezstarostně a komfortně dlouho plavat i s hlavou pod vodou. Lehce, nepozorovaně a bez dalších suchozemských otravných predátorů.

Jako baletky

Když se o někom tvrdí, že se chová jako slon v porcelánu, je to vůči skutečným slonům pořádně podlé. Sloni totiž nejsou vůbec žádní těžkopádní a nemotorní valibuci. Naopak. Našlapují obdivuhodně měkce jen na konce prstů, hezky s citem a téměř neslyšně. Zbytek nohy mají chytře vyplněný vazivovým polštářem a promenádují se navzdory svému vzhledu jako baletky. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

-5° 49' 3.63", 34° 33' 21.1572"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Slon africký: 7 zajímavých věcí, které jste o něm nevěděli