Přejít k hlavnímu obsahu

Cinque Torri vám ukáže krásu Dolomit i pozůstatky 1. světové války

Jakmile tenhle skalní útvar spatříte, bude vám hned jasné, proč jde o jeden ze symbolů celých Dolomit. Když vám k tomu vyjde počasí, budete se cítit jako v ráji.

Cinque Torri je jedním z těch míst, která v Dolomitách zdolá i ne úplně trénovaný jedinec. Žádné extrémní převýšení se tu nemusí konat, a pokud zatoužíte jen po klidné procházce na vršcích a po spoustě kochání k tomu, klidně se nahoru vyvezte lanovkou, která jezdí v zimě, v létě.

Pět věží, které se nechají obdivovat

Masiv, který dřív tvořil jeden jednolitý balvan, najdete nad městem Cortina d'Ampezzo. Balvan povětrnostní podmínky zrovna nešetřily, proto je tu dneska patrných pět skalních věžíTorre Grande (s 2 361 m nejvyšší z nich), Torre Seconda, Torre Latina, Torre Quatra a Torre Inglese. Nejvyšší věž vás určitě hned zaujme i tím, že má jeden hlavní vrchol a dva vedlejší. Pohled na celý útvar je naprosto neskutečný!

K Cinque Torri se obvykle turisti dostávají po výstupové trase č. 441 z horského sedla Falzarego. Už i cesta je jako stvořená pro kochání se okolím – čekají vás tu nádherné výhledy do údolí a na skupinu vrcholů Tofana.

Cinque Torri 2
Tuhle formaci může vidět skoro každý. Je totiž snadno dosažitelná, a to i díky lanovce.
Zdroj:
Bigstockphoto

Milovníky historie potěší pozůstatky z 1. světové války

Jestli máte rádi výlety s přesahem, určitě vás okolí Cinque Torri zaujme. Nachází se tu totiž reprodukce vojenských objektů, jako jsou bunkry, schodiště nebo jednoduchá obydlí pro velitele z 1. světové války. Italové místo tenkrát totiž využívali jako skvělé pozorovací stanoviště, z něhož měli jako na dlani a pod kontrolou rakousko-uherské pozice v průsmyku. 

Pěšky, na kole i na laně

K Cinque Torri se můžete podívat pěšky, to je jasné. Nemožné to ale není ani na kole. Zároveň jde o lokalitu oblíbenou mezi horolezci, kteří na těchhle skalních věžích můžou využít přes 100 cest, a to od těch nejjednodušších až po ty nejdrsnější. Pokud tedy budete mít cestu přes Dolomity, neváhejte a na chvíli se tu zastavte…

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

46° 30' 33.03", 12° 3' 6.7104"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cinque Torri vám ukáže krásu Dolomit i pozůstatky 1. světové války