Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Krkonoše: zajímavá místa a tipy, kam na výlet, když ne na Sněžku

Lákají vás Krkonoše a stále se do nich rádi vracíte? Během turistické sezóny není příliš radno chodit na Sněžku, kde bývá nepříjemně narváno. Kam se tedy vydat?

Samozřejmě že Krkonoše nejsou jen Sněžka. Jako jejich symbol ale přitahuje. Až moc – během léta se sem denně vydá až 9 000 lidí. Takové normální české maloměsto… Jestli tedy zrovna neprahnete po tlačenici na nejvyšší hoře republiky, jděte se podívat na následující místa, která se vám taky určitě zalíbí. I když to, že na nich nepotkáte lidi, nezaručujeme…

#1 Údolí Bílého Labe

Rodiny s dětmi, senioři, ale třeba i vozíčkáři se můžou vydat na nenáročnou trasu vedoucí ze Špindlerova Mlýna údolím až k Boudě u Bílého Labe. Odsud se pak začíná stoupat třeba směrem k Luční boudě. 

Údolí, jímž se můžete ze Špindlu projít 4 kilometry (jedním směrem), vyhloubila malá, zato však dravá říčka do žulového podloží. Cesta je asfaltová a děti se můžou těšit hlavně na Svoz, což je odpočinkové místo s hřištěm, pískovištěm nebo informačními tabulemi. 

#2 Sněžné jámy

Ledovcové kary, které vás ohromí svou mohutností, najdete na svahu Vysoké pláně na polské straně Krkonoš. Poláci je mimochodem chrání jako přírodní rezervaci. Jde o 215 metrů hluboké kary se žulovými stěnami (značně rozpukanými, což jim přidává na drsnosti). Ve Velké Sněžné jámě jsou dvě ledovcová jezírka, v Malé Sněžné jámě pak vyniká čedičová žíla táhnoucí se do výšky 1 425 m.

Sněžné jámy
Nad Sněžnými jámami stojí stejnojmenný vysílač, který je svým tvarem tak typický, že si ho s ničím nespletete.
Zdroj:
Shutterstock

#3 Mały Staw

Stačí seběhnout kousek do Polska a uvidíte naprostý klenot. Mały Staw je ledovcové jezero, které dohromady se skalisky opodál a chatou, kde si můžete dát něco dobrého, tvoří naprosto magické místečko.

Dostanete se na něj směrem od Sněžky, po Cestě česko-polského přátelství, přes Biały Jar a místo zvané Strzecha Akademicka. Z druhé strany pak od Poledních kamenů (od Špindlerovky), kde se přímo pod kameny dáte po modré. Nebo sem můžete zamířit i z městečka Karpacz.

Maly Staw
Jen kousek od Małeho Stawu (na fotce) se nachází i Wielki Staw.
Zdroj:
Shutterstock

Voda je ve druhém největším jezeře Krkonoš nádherně čistá. Aby ne – ono se do ní totiž nesmí. A je to tak dobře. Každopádně si tu budete díky dechberoucí scenérii chvíli připadat jako v Tatrách!

#4 Slatinná stráň

Trasou, na níž nepotkáte davy lidí je i ta, která vede z Pece pod Sněžkou na Pražskou boudu přes Slatinnou stráň. Vydat se na ni můžete z Pece pod žluté (a později po zelené) nebo na začátku nastoupit na mírnější Kladenskou cestu, která je zároveň cyklostezkou. 

Když se vydáte rovnou po žluté a pak se napojíte na zelenou, půjdete z Pece na Pražskou boudu asi 3,5 kilometru. Budete-li se pak chtít vrátit do Pece, doporučujeme sejít k Husově boudě, odkud se vám naskytne jedinečný pohled na celé údolí i Sněžku nad ním. Z Husovky jsou to pak do centra Pece 3 kilometry.

#5 Jelení louky

A v Peci ještě zůstaneme. Pokud zvládnete počáteční stoupání, byť ne nijak dlouhé, nastoupíte na cestu, která vás povede přes Chaloupky a pak krásným Zeleným dolem. Na konci cesty, po zhruba 3 kilometrech, stanete na Jeleních loukách, kde se nachází i chata a kde si můžete dopřát nějaké to občerstvení. 

Zpátky můžete zvolit stejnou cestu po asfaltce, nebo se na rozcestí u Liščího vodopádu vydat příjemnou lesní cestičkou, jež vás dovede na parkoviště pod skiareálem. A i tady platí, že se tu (na rozdíl od Sněžky v sezóně) neposouváte ve štrúdlu. 

#6 Vlašské boudy

Naprosto skvostným místem, které vás aspoň na okamžik vytrhne z reality, jsou Vlašské boudy (v řeči místních Valšovky). Na stráni s několika chatami nad Velkou Úpou stojí malá roubená zvonička. Uvnitř, v jednoduchém interiéru, si můžete jen tak zapřemýšlet, zklidnit se, zazvonit si na zvon a v nepříznivém počasí přijde vhod i z ryze praktického důvodu. 

Kaplička tu vznikla díky jistému manželskému páru v roce 2015. Z Velké Úpy je to k ní 2,5 kilometru poctivě do kopce, sejít k ní ale můžete i z Černé hory, a to přes Černohorské rašeliniště a Thámovu paseku (4,5 kilometru).

#7 Světlý vrch

Nedaleko rozcestí příznačně nazvaného Na Rozcestí (a známé chalupy), kudy denně projde spousta, spousta lidí, se nachází Světlý vrch patřící ke Strážnému. Na jeho vrchol se nedostanete, ale v jeho blízkosti vede pěkná cesta k Friesovým boudám a k bývalé Klínové boudě. Výhled je odsud tak nádherný a neokoukaný, že se sem budete chtít zase brzy vrátit. Na rozdíl od zmiňovaného rozcestí tu bývá parádní klid. 

Atrakcí jsou tu chlupaté krávy (highland cattle), které si spojujeme spíš se Skotskem než s našimi horami. Nepřipravené to překvapí!

krávy u Klínovky
Nepřipravení bývají překvapeni (a s obdivem si je tu fotí úplně každý).
Zdroj:
Shutterstock

#8 Vrbatovo návrší

Místem se silnou atmosférou je Vrbatovo návrší nad Špindlerovým Mlýnem. Dostat se sem dá pěšky ze Špindlu i z hřebenů, ale i na kole nebo autobusem. 

Dominantou Vrbatova návrší je samozřejmě Mohyla Hanče a Vrbaty, která připomíná mistra lyžaře a jeho přítele, který ve snaze zachránit Hanče přišel o vlastní život (a ani ona záchrana se nepovedla). Oba tu zahynuli kvůli nepříznivému počasí během padesátikilometrového lyžařského závodu v roce 1913, přesněji 24. března. Tenhle den dneska slavíme jako Den Horské služby ČR.

#9 Polední kámen

Zatoužíte-li po delším výletě, vydejte se po krásné a bezkonkurenční Cestě česko-polského přátelství ze Špindlerovky směrem ke Sněžce. Cestou vás totiž čeká nejen výhled na samotnou českou královnu mezi horami, ale i na Mały Staw, o kterém už byla řeč, a půjdete i kolem Poledního kamene.

Polední kámen je žulová skála tyčící se do výšky 12 metrů na severním svahu Stříbrného hřbetu. Název (v polštině Słonecznik) získal proto, že v poledne je slunce vidět přímo nad ním. A opodál stojí kamenná lavice, která prý „pamatuje“ první dobyvatele Krkonoš…

Polední kámen
Na tomhle místě si turisti rádi dávají svačinku. Je tu krásně!
Zdroj:
Shutterstock

#10 Malá Úpa

Pec pod Sněžkou, Špindlerův Mlýn nebo třeba Harrachov zná každý. Malá Úpa si ale ještě stále poměrně úspěšně uchovává svoje kouzlo, které ještě dočista nezválcovala nová výstavba.

Procházku si sem můžete udělat z Horní Malé Úpy od Pomezních bud na hranici s Polskem. Přijdete totiž do malebného prostoru, kde vás přivítá hospůdka, kostel a pár bud nebo Kraví hora opodál, kterou si můžete obejít. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, autorčiny zkušenosti

 
 

Místo

50° 41' 44.6532", 15° 44' 17.0412"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Krkonoše: zajímavá místa a tipy, kam na výlet, když ne na Sněžku