Přejít k hlavnímu obsahu

Jako v Tatrách. Mały Staw na polské straně Krkonoš vás dostane

Byli jste v Tatrách? A viděli jste Tatry v Krkonoších? Nezbláznili jsme se. Je minimálně jedno místo, kde se budete jako u bratrů Slováků cítit. A je to tedy paráda!

To místo, o kterém je řeč, se nachází v polské části Krkonoš, a to nedaleko v létě přeplněné Sněžky a jejího blízkého okolí. Když se z Obřího sedla vydáte po Cestě česko-polského přátelství a po zhruba 400 metrech odbočíte na polskou černou turistickou značku, projdete se krásnou cestou na Bialy Jar, dál se dáte po žluté k chatě Strzecha Akademicka a od ní 500 metrů po modré, ocitnete se na místě, které jako by vypadlo z Tater. Hory, skály, chata, posezení… A hlavně ledovcové jezero. Mały Staw, které dělá místo v krkonošském měřítku zcela nezapomenutelným.

Mały Staw
Výlet k Małému Stawu si určitě budete chtít zopakovat.
Zdroj:
Petra Malá

Dostat se sem můžete i z druhé strany, třeba od Poledních kamenů, kde stačí sejít přímo dolů pod kameny a pak se napojit na modrou, která už vás dovede. A vyšlápnout si sem klidně můžete i z Karpacze. Tohle je město odsud, co by kamenem dohodil. 

Mały Staw z výšky
Sněžka v dáli je obzvlášť v letní turistické sezóně hodně vytížená. Vydejte se radši k jezeru.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kde se tu vzalo?

Mały Staw, který má poblíž i svého „většího bratříčka“, je ledovcové jezero na severovýchodním úbočí Stříbrného hřbetu. Druhé největší jezero celých Krkonoš má rozlohu téměř 2,9 hektarů, dosahuje hloubky až 7,3 metru a průměrné je hluboké 3,45 metru. Voda v jezeře je čistá, a aby to tak zůstalo, nesmí se k ní. 

Objevte opomíjená místa našich nejvyšších hor. Stojí to za to! 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 44' 54.9168", 15° 42' 5.1912"
Rubrika:
Aktivity:

Sport

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jako v Tatrách. Mały Staw na polské straně Krkonoš vás dostane