Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Zajímá vás, jak to vypadá v nitru vulkánu? Vydejte se do Kostariky k sopce Arenal

Kostarika - země, kde se v jednom dni můžete podívat do rudého oka vulkánu, zaskotačit si s delfíny, zasurfovat na obrovitých vlnách nebo si odpočinout na plážích lemovaných kokosovými palmami. Kostarika je krásná země, paradoxně ale za strany většiny turistů absolutně nedoceněná.

Víte, jak se chovat v bezprostřední blízkosti aktivního vulkánu? Ne? Pak se rychle dejte do čtení. Zvlášť, pokud vás Kostarika láká. Zmínka bude ale i o jiných zajímavostech, protože příroda nadělila Kostarice do vínku krásnou přírodu a unikátní složení rostlin a živočichů.

Rudé nitro sopky Arenal

Arenal je součástí parku Arenal Tilaran Conservation Area, který je jednou z nejnavštěvovanějších destinací Kostariky. Popularitu si získal zejména díky stále činné sopce Arenal, která je tu největší atrakcí.

Den, kdy se sopka probudila
Arenal je stratovulkán (navrstvená sopka) vypínající se do výše 1657 m. Sopka se poprvé po 400 letech své existence probudila 29. července 1968. Místní obyvatelé netušili, že je sopka činná, proto ji dříve jednoduše říkali kopec Arenal. V onen osudný den, v 7:30 sopka vybuchla. Otevřely se tři krátery, které zničily tři vesnice (Tabacón, Pueblo Nuevo a San Luis). Ani v dalších dnech však její běsnění neutichlo. Zahynulo 89 lidí a lávové balvany, které sopka vystřelovala, pokryly území o rozloze 15km².

Každý den tu můžete pozorovat chrlení lávy, které se pohybuje v rozmezí 2–45 minut. Nejlepší je pozorovat vulkán v noci, kdy si pro vás připraví nezapomenutelnou podívanou v podobě plazících se jazyků lávy nebo rozžhavených létajících kamenů. K erupcím patří také zvuková kulisa, která je někdy velice silná, jindy sotva slyšitelná.

Bohužel i sopky jsou „náladové“, a tak někdy můžete zažít jen „pouhé“ bublání bez doprovodných světelných efektů. Ve dne je vrchol Arenalu po většinu doby v mracích a je velkým štěstím, když výron lávy uvidíte. Co ale nepřehlédnete, jsou ztuhlá lávová pole, která svými leckdy bizarními tvary probouzí fantazii přihlížejících.

Žádný zákaz kouření pro sopku Arenal neplatí.
Zdroj: Bigstockphoto

Kolem sopky a skrz celý národní park vede několik turistických tras, které vás dovedou například na vyhlídkovou plošinu (Los Miradores) nebo k tokům lávy z roku 1968 (Sendero Heliconias). Místní léčivé teplé prameny daly vzniknout i termálním lázním, z nichž nejznámější jsou Tabacon a Baldi. V okolí můžete navštívit i jezero Arenal, vyhaslý vulkán Cerro Chato nebo visuté mosty, které vedou deštným lesem a poskytují výhled na Arenal (vstupné 20 USD). Vstupné do parku činí 6 USD a otevírací doba je 8:00 – 16:00 h.

Horké prameny Tabacónu
Tabacón Resort je nádherná tropická zahrada vybudovaná v okolí teplých pramenů. Hlavní řeka protékající skrz celou zahradu je rozvedena do slepých ramen, bazénů, van a vodních odpočívadel. Teplota vody se pohybuje v rozmezí 22-41°C. Resort nabízí kromě koupání v horké vodě i bahenní zábaly, masky, masáže, manikúru nebo aromaterapii. To všechno pod širým nebem a za zpěvu ptáků. Za vstup do zahrady zaplatíte 15 USD.
Nádhera, že?
Zdroj: Bigstockphoto

Ke kráteru sopky Poás

K vulkánu, který je 1,3 km široký a 300 m hluboký, se dostanete přes kávovníkové, jahodové a květinové plantáže, které Poás obklopují. Kvůli unikání nebezpečných plynů je vstup přímo do vulkánu přísně zakázán. Na vyhlídkových místech se vám naskytne pohled na jezero Lago Botos, jehož zdrojem je převážně dešťová voda. Z hladiny jezera se zvedá pára, která se prolíná s unikajícím plynem a tvoří tak zvláštní obrazce.

V současné době se Poás projevuje cyklickými erupcemi, které se velice podobají gejzírům. Z parkoviště vedou po okolí dva okruhy Sendero Botos (projdete se trpasličím mlžným lesem až k jezeru Botos) a Sendero Escalonia. Vstupné do parku kolem vulkánu Poás je 7 USD. Otevírací doba 8:00 - 16:00.

Kousek od vulkánu leží orchidejová zahrada La Paz Waterfall Gardens, ve které naleznete 5 vodopádů. K jednomu z nich (Magia Blanca) se můžete přiblížit velice blízko a pozorovat údolí přes stěnu padající vody. Zahrada je unikátním místem k fotografování kolibříků a žab (i těch jedovatých). K vidění tu je i expozice hadů nebo „motýlárium“. Vstup do zahrady vás přijde na 25 USD, ale vyplatí se zakoupit vstupenku s celodenním jídlem a pitím za 37 USD.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

10° 3' 58.392", -84° 23' 15.7308"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
admin

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zajímá vás, jak to vypadá v nitru vulkánu? Vydejte se do Kostariky k sopce Arenal