Přejít k hlavnímu obsahu

Hitlerovo slavné horské útočiště nemají Češi daleko

Nejvýše postavení nacisté tady pózovali pro propagační filmy a fotografie, Adolf Hitler tady čas od času přijímal návštěvy a spřádal plány na ovládnutí Evropy. Orlí hnízdo nad Berchtesgadenem se navždy nelichotivě zapsalo do historie. A přitom je to tak krásné místo.

Některá místa se vám chtě nechtě spojí s určitou historickou reálií. Při cestě do Sarajeva se vám pravděpodobně vybaví atentát na následníka trůnu a slavných sedm kulí ze Švejka. U Berchtesgadenu se těžko vyhnete spojení s Adolfem Hitlerem.

Dárek k 50. narozeninám...

Německý kancléř dostal impozantní horské útočiště Orlí hnízdo v roce 1938 k 50. narozeninám. Takový dárek potěší. Vůdce používal domek a rozsáhlý areál na úpatí hlavně k pracovním účelům, ovšem spíše sporadicky. Kehlsteinhaus se nachází ve výšce 1834 m n. m. a největší masový vrah 20. století neměl hory příliš rád.

Alpský národní park Berchtesgaden
Není divu, že Němci z krajiny okolo Berchtesgadenu učinili národní park.
Zdroj:
Bigstockphoto

Nechuť udržovat objekty spojené s Hitlerem

Spodní komplex na úpatí hory Kehlstein se téměř vůbec nedochoval, dílem kvůli bombardování v roce 1945, ale též kvůli nechuti po válce udržovat objekty spojené s Adolfem Hitlerem.

Jezdí se tedy na sídlo na vrcholu, které je v perfektním stavu. Projít se tu můžete po muzeu osvětlujícím dějiny místa a potom posedět v hotelové restauraci. A hlavně se porozhlédnete z velké výšky po nádherném alpském národním parku Berchtesgaden. Rozhodně to stojí za to.

Kudy za Hitlerem?

Cestu nahoru můžete pojmout dvěma způsoby. Ta jednodušší a rychlejší zahrnuje autobus a omezený čas nahoře (limituje ho čas odjezdu zpátečního autobusu). Obvyklá cesta ze stanice Dokumentation trvá asi 25 minut. Překvapivě rychle se sem dostanete z rakouského Salcburku – třicetikilometrová vyjížďka spolkne asi 40 minut.

Orlí hnízdo Adolfa Hitlera na hoře Kehlstein u Berchtesgadenu
Přezdívka Orlí hnízdo se k sídlu vzhledem k poloze opravdu hodí.
Zdroj:
Bigstockphoto

Složitější způsob dopravy nahoru můžete vyzkoušet, pokud máte dobré boty, fyzickou kondici a smysl pro orientaci v krajině. Dá se tam totiž dojít i pěšky, ovšem navigace a Google mapy vám v členitém terénu neukáží všechny cesty a reálnost jejich zdolání. Přesto se v řádu hodin z většiny obvyklých výchozích bodů nahoru dostanete, projdete si v čase po odjezdu autobusů, kdy je nahoře volněji, v klidu všechna jinak přeplněná zajímavá místa Kehlsteinhausu a jeho okolí. Trochu složité, ale volnější a zábavnější.

A jak se sem dostat z České republiky? Není to daleko. Například od hraničního přechodu Dolní Dvořiště dojedete na místo asi za 2,5 hodiny, od Strážného za 3 hodiny. Tohle slavné místo evropských dějin máme překvapivě blízko.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

47° 36' 41.1156", 13° 2' 31.5204"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hitlerovo slavné horské útočiště nemají Češi daleko