Přejít k hlavnímu obsahu

Drážďany: saské hlavní město ve zlatém hábitu už zase voní Vánocemi

Když řeknete „Drážďany“, spousta Čechů si ihned vybaví proslulé vánoční trhy Striezelmarkt. Letos jde o 589. rok, kdy historické centrum hlavního města Saska voní vánočními štolami a svařeným vínem. 

Předvánoční atmosféra tohoto města je skutečně koncentrovaně kouzelná. Stánky lemují Hauptstrasse a naplňují srdce barokního Starého města, německé i mezinárodně známé koledy nenechávají nikoho na pochybách, o co tady jde. Od 29. listopadu do 24. prosince 2023 se můžete v Drážďanech vždy od 10.00 do 21.00 hod. ponořit do nádherného adventu, ochutnat tradiční dobroty a pořídit ještě nějaké drobnosti pro své blízké. Pozor, na Štědrý den trhy končí ve 14.00 hod.

Nezapomeňte na pyramidu
Do očí vás jistě uhodí 14,62 metrů vysoká stupňovitá pyramida, která je největší na světě svého druhu. Jde o symbol celých drážďanských trhů a je to takový must see bod pro všechny, kteří se sem vydají.  

Od štoly přes čepice po vánoční dekorace

Na bezpochyby nejkrásnějším a nejvelkolepějším vánočním trhu v Sasku se dá sehnat ohromná spousta věcí. Zimní oblečení, především tedy čepice, rukavice, šály a punčochy, hračky a hlavolamy, svíčky nejrůznějších velikostí, barev a tvarů, vánoční dekorace a drobné dárečky, korálky, náramky, prstýnky, náušnice… A pro mlsouny nechybí stánky s občerstvením – s masem, uzeninami, vaflemi a dalšími dobrotami.

Drážďanské trhy jsou krásné i z výšky, třeba z věže Kostela sv. Kříže.
Zdroj: Petra Malá

Nepodlehněte jen konzumu

Trhy jsou tu opravdu nádherné, skvostné, po setmění se mění v krásnou hru světel a světýlek, ale jakmile do Drážďan zavítáte, rozhodně by byla škoda nespatřit alespoň to nejdůležitější z nich. A co k tomu nejdůležitějšímu patří?

Tím pravděpodobně nejpopulárnějším místem je komplex barokních staveb Zwinger stojící na místě původních městských hradeb. Ročně ho navštíví několik set tisíc turistů.

Zwinger byl vystaven už v 18. století na příkaz saského kurfiřta Augusta II. Silného. Měly se zde odehrávat kulturní akce, později se zde měly pěstovat pomerančovníky a nyní je v něm významná galerie. Je zde k nalezení např. Rembrandtovo dílo.

Zwinger Drážďany
Zwinger je komplex barokních staveb stojících na místě původních městských hradeb.
Zdroj:
Shutterstock

Hned přes ulici najdete jeden z největších saských kostelů – římskokatolickou katedrálu Nejsvětější trojice, Hofkirche, z poloviny 18. století. Obdivuhodné jsou sochy Lorenza Mattielliho na fasádě kostela zobrazující některé svaté, církevní osobnosti nebo alegorie, např. Víru či Spravedlnost.

Dalším z hlavních symbolů města je pravděpodobně Frauenkirche, luteránský kostel Panny Marie z 18. století. V zimě 1945 byl zničen při náletu na Drážďany a s jeho troskami se dlouho nehýbalo proto, aby připomínaly hrůzy války.

Po sjednocení Německa byla ale konečně schválena jeho rekonstrukce, která probíhala do roku 2005, a kostel byl na konci října téhož roku vysvěcen. Na boku kostela navíc stojí zlomek původní zdi, který zbyl z bombardování ve 40. letech. Připomínka válečných hrůz se tedy přece jen koná.

Frauenkirche v Drážďanech
Frauenkirche dlouho zůstával ve stavu, v jakém byl po bombardování Drážďan.
Zdroj:
Shutterstock

Ani Nové město vás nezklame

Drážďany samozřejmě nemají jen své historické centrum, ale návštěvníkům otevírají i Nové město. Ačkoli byla čtvrť před zánikem NDR takřka na odstřel, dneska spojuje staré s novým, je typická multikulturalitou, obchody a obchůdky, do nichž se z Česka hojně jezdí nakupovat, příjemné kavárničky a kluby.

Od památek, které jsme zmínili výše, se do Nového města dostanete pěšky i tramvají po Augustově mostě přes Labe. Na této straně Labe vás sám August II. Silný přivítá – tedy spíše jeho socha, pomník zvaný Zlatý jezdec.

Zlatý jezdec v Drážďanech
Zlatý jezdec vás přivítá po přechodu přes Augustův most v Novém městě.
Zdroj:
Shutterstock

Za Popelkou do Moritzburgu

Pokud vám zbyde ještě trocha času, neváhejte a zamiřte na místo, kde se natáčela česká Popelka, jež si vysloužila popularitu snad po celém světě. Tím místem je úchvatný zámek Moritzburg. Leží necelých 20 km severně od Drážďan a rychleji, než byste čekali, vás vnese do světa pohádek. Opakovaně zde například probíhá výstava věnovaná té Popelce, kterou ztvárnila Libuše Šafránková.

Moritzburg s vodou
Češi zámek znají především díky Popelce.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

51° 3' 1.4724", 13° 44' 14.1432"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Drážďany: saské hlavní město ve zlatém hábitu už zase voní Vánocemi