Přejít k hlavnímu obsahu

Bílé kameny: na obří slony se životodárnou energií nekoukejte jen z jedoucího auta

Nikde nic… A najednou 20 metrů vysoké bílé skály oblých tvarů. Bílé nebo taky Sloní kameny u Jítravy jsou jedním z pokladů Lužických hor. Pojďte je poznat zblízka!

Skupina dvacetimetrových pískovcových skal na vás vykoukne z lesa po levé straně, když pojede po silnici I/13 Děčín – Liberec (od něj je to k Bílým kamenům 15 minut jízdy). U obce Jítrava neváhejte zaparkovat přímo u silnice na malém parkovišti a vydejte se na kratičkou procházku obdivovat přírodní skvost, nebo si tu naplánujte klidně celodenní toulku, třeba po naučné stezce Lužické a Žitavské hory. Nebudete litovat.

Sloni z pískovce a kaolinitu

Přírodní památka, která je dnes nedílnou součástí CHKO Lužické hory, vás hned zaujme svou barvou – díky kaolinitu jsou pískovcové skály bílé. A pak vás zaujme svými oblými tvary. Žádné špičáky a zuby tady nečekejte. Právě oblostí tolik připomínala hřbety obřích slonů při odpočinku, že po nich získala jeden ze svých názvů.

Bílé kameny v Lužických horách
Kameny od silnice a přes louku opravdu připomínají slony.
Zdroj:
Shutterstock

Bílé kameny jsou typickou ukázkou zvětrávání křídových turonských pískovců. Jsou tvořeny šikmými vrstvami pískovců, u nichž došlo v období třetihor k patrnému náklonu.

Eroze pak postupem času zajistila obrušování masivu a rozšiřování puklin. Proto tenhle útvar v současnosti tvoří několik malých bloků, které jsou od sebe odděleny svislými puklinami. Prohlédnout si tu můžete i několik jeskyní, z nichž ta nejdelší měří 6 metrů, a taky 4 metry dlouhý skalní tunel.

Bílé kameny
Přímo nahoru na skály se lézt nesmí, obdivování zdola se ale meze nekladou.
Zdroj:
Shutterstock

Pozor na vstup a otěhotnění

Ačkoli se k Bílým kamenům určitě můžete projít, vstup přímo na ně je zakázán. Spíš kvůli bezpečnosti než kvůli pověstem a paranormálním jevům. Věřili byste ale třeba, že když tu za úplňku dívka stráví noc úplně nahá, do roka a do dne otěhotní? Zároveň se taky říká (nejspíš pro všechny ostatní), že energie, kterou „sloni“ vydávají, je životodárná

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

50° 48' 6.2784", 14° 51' 13.1004"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Bílé kameny: na obří slony se životodárnou energií nekoukejte jen z jedoucího auta