Přejít k hlavnímu obsahu

Zatoulejte se do Boubínského pralesa ke stromům starým i 500 let

Když budete mít cestu na Šumavu, co takhle udělat si výlet do přírodní rezervace, která ukrývá ten největší původní les ve střední Evropě?

Najdete ho právě na jihu Čech. Zdejší porost je starý i 400 let, ovšem prales jako takový je starší než sám člověk. Boubínský prales je taková malá oáza, která zbyla při kácení člověkem, jenž se chtěl někde zabydlet.

Přírodní rezervace, která se nachází nedaleko Prachatic, se rozkládá na 666,41 ha. Je třetí nejstarší českou přírodní rezervací a spravuje ji jak CHKO Šumava, tak i NP Šumava. To, oč tu běží, je bukosmrkový porost s klenem (javor klen) a jedlí, který roste v okolí vrchu Boubín (1 362 m).

Mimochodem – tahle rezervace patří k nejvýznamnějším lesnickým lokalitám v celé Evropě.

cesta Boubínským pralesem
Není to jen tak obyčejný les...
Zdroj:
Shutterstock

Zdejší příroda se dostala pod ochranu už na konci 19. století, část lesa ale byla stejně poničena – na vině byly povětrnostní podmínky i rozrůstající se turismus, situaci nevylepšila přemnožená zvěř ani kůrovcová kalamita. Aspoň před turisty a zvěří zůstává chráněné jádro celého pralesa, kde v klidu vyrůstají mladé stromky.

Boubínský prales měl i svého krále

V přírodní rezervaci najdeme stromy staré i 400–500 let. Absolutní hvězdou mezi všemi byl Král smrků, který padl v roce 1970 během silné sněhové vichřice (i proto, že v předchozím roce uschl a jeho stabilitě nepřispělo ani množství turistů, které se na něj chodilo dívat). Byl největším smrkem v rezervaci, stál v nadmořské výšce zhruba 1 000 m a pyšnil se průměrem kmene 162 cm. Dosahoval výšky 57,6 m. 

chodník na rozhlednu Boubín
Nezapomeňte se podívat na prales z rozhledny Boubín. Za dobrého počasí jsou odsud vidět i Alpy!
Zdroj:
Shutterstock

Po naučné stezce kolem jádra pralesa

Pokud milujete lesy a jejich tajemství, vydejte se ve volném čase právě do Boubínského pralesa. Po naučné stezce, která vede kolem nepřístupného jádra, se teď sice neprojdete (stezka je z bezpečnostních důvodů dlouhodobě uzavřená), nicméně Správa NP Šumava buduje novou stezku k Boubínskému jezírku, která by měla být turistům otevřena v červnu 2023.

Začínat bude z parkoviště Na Kaplici a povede kolem Stromu duší a informačního střediska na Idině pile. Dlouhá bude 4 kilometry, má být poměrně náročná, ale jedna její část má být vhodná i pro rodiny s dětmi a vozíčkáře.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

48° 58' 49.8972", 13° 48' 33.3648"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Zatoulejte se do Boubínského pralesa ke stromům starým i 500 let