Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější CHKO v Česku: Zavítejte do moravské Sahary nebo nakoukněte pod ruce trpaslíkům

V Česku máme aktuálně 26 chráněných krajinných oblastí. Pokud plánujete výlety napříč českou kotlinou, poradíme, kde obdivovat panenskou přírodu i unikátní jeskyně. 

CHKO Šumava

Tato CHKO byla vyhlášena 27. prosince 1963 na rozloze 168 654 ha. Najdete ji na části správního území Jihočeského a Plzeňského kraje, kde zasahuje do okresů Český Krumlov, Prachatice a Klatovy.

Ve volné přírodě tady žijí chránění živočichové – od hmyzu, přes ptáky i savce. Kriticky ohroženi jsou tady například sokoli stěhovaví nebo tetřevové hlušci. K silně ohroženým pak patří třeba rys ostrovid, vydra říční, los evropský, ještěrka živorodá nebo žluťásek borůvkový.

Chráněná krajinná oblast Šumava
V panenské šumavské přírodě tady žijí kriticky ohrožení živočichové.
Zdroj:
Bigstockphoto

CHKO České středohoří

CHKO České středohoří byla založena v roce 1976 a najdeme ji mezi městy Louny a Česká Lípa. Rozkládá se na území 1 063 km², po obou březích dolního toku české části Labe.

Na první pohled vás tady upoutá dynamický reliéf krajiny, stejně jako ruiny středověkého panského sídla. Druhá největší CHKO v Česku se může pochlubit dobře zachovanými ekosystémy především se stepní, skalní a lesní vegetací.

Chráněná krajinná oblast České Středohoří
CHKO České Středohoří se rozkládá na území 1063 km², po obou březích dolního toku české části Labe.
Zdroj:
Bigstockphoto

CHKO Broumovsko

Chráněná krajinná oblast Broumovsko byla založena 27. března 1991. Najdeme ji v turistickém regionu Kladské pomezí a její rozloha činí 43 000 ha.

Hlavním důvodem, proč se sem vydávají zástupy turistů z celého Česka i zahraničí, jsou zdejší dechberoucí skalní města. Panenská příroda je protkána četnými roklemi, stolovými horami i romantickými skalními útvary. Není se proto čemu divit, že se tady natáčela řada známých pohádek.

Chráněná krajinná oblast Broumovsko
Nevidět zdejší skalní města by byl vskutku hřích.
Zdroj:
Bigstockphoto

CHKO Jeseníky

Tuhle chráněnou krajinnou oblast najdeme v pohoří Hrubý Jeseník. Vyhlášena byla v roce 1969 a zabírá zhruba 744 km². Díky tomu se tak řadí mezi největší CHKO v Česku.

CHKO Jeseníky leží na území Moravskoslezského a Olomouckého kraje, na částech okresů Jeseník, Šumperk a Bruntál. Najdete tady stovky dobře značených turistických tras, stejně jako vyhlášená střediska zimních sportů, ale i lázně a památky.

Chráněná krajinná oblast Jeseníky
Jedna z nejmalebnějších CHKO je plná přírodních rarit i kulturních zajímavostí.
Zdroj:
Bigstockphoto

CHKO Moravský kras

CHKO Moravský kras, založená v roce 1956, pokrývá nejcennější části Moravského krasu. S celkovou rozlohou 96,82 km² sice nepatří k největším v Česku, zato nabízí unikátní památky a jedinečné pohledy pod zem.

Během návštěvy Moravského krasu nevynechejte prohlídku Punkevních jeskyní a propasti Macocha, stejně jako Býčí skálu obestřenou krvavými tajemstvími.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras
Součástí CHKO Moravský kras je několik veřejnosti přístupných jeskyní. Dostanete se k nim lanovkou nebo vláčkem.
Zdroj:
Bigstockphoto

CHKO Pálava

Chráněná krajinná oblast Pálava byla vyhlášena Ministerstvem kultury ČSR dne 19. 3. 1976 na území o rozloze 83 km². Jedna z nejteplejších a nejsušších částí Česka je hojně navštěvována především milovníky kvalitního vína, ale i okouzlující přírody, vodních sportů a památek. Ideálním výchozím místem je Mikulov a Pavlov. Navštívit tady můžete zříceniny Sirotčí hrádek nebo Dívčí hrady a nechybí ani řada cyklostezek.

Chráněná krajinná oblast Pálava
Pálavu si zamilují milovníci vína i nekonečných cyklostezek a zřícenin.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6

 
 

Místo

50° 4' 31.7784", 14° 25' 48.4752"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější CHKO v Česku: Zavítejte do moravské Sahary nebo nakoukněte pod ruce trpaslíkům