Přejít k hlavnímu obsahu

To nejlepší z Pálavy: Vyrazte na zámek, do lomu, zastavte se ve sklípku a ohřejte se v Lednici

Pomalu spřádáte plány na léto? Pokud se rozhodnete cestovat po naší půvabné domovině, rozhodně si vyčleňte alespoň týden na návštěvu Pálavy! 

Chráněná krajinná oblast, kterou najdete v severozápadním výběžku Panonské nížiny, je oficiálně nejsušším místem České republiky. Přesto, anebo právě proto se tady daří vinné révě, která je pro mnohé návštěvníky alfou i omegou pálavské návštěvy. Nejen vínem je ale člověk živ! Co na Pálavě zažít během týdenní dovolené? Máme pro vás pár tipů.

Návštěva Mikulova

Kdo nenavštívil Mikulov, jako by na Pálavě ani nebyl. Jedno z nejmalebnějších jihomoravských měst láká na historické náměstí s renesančními domy ze 16. a 17. století, kde si můžete prohlédnout třeba rohový dům U Rytířů zdobený sgrafity. V dolní části náměstí se zastavte u kostela sv. Anny s Dietrichsteinskou hrobkou.

Minout samozřejmě nesmíte ani zámek Mikulov, kde můžete k prohlídce zvolit několik okruhů. Zastavte se i na Kozím Hrádku, který původně sloužil k obranným účelům, dnes k němu ale stoupáme zejména za nádherným výhledem na Mikulov a Pálavu.

Mohlo by vás zajímat: Víte, jak poznáte, že je na Kozím Hrádku otevřeno? Z jeho vrcholku na vás bude už zdálky „mávat“ vlajka.

Pavlov

Když se před vámi někdo zmíní o Pavlovu, pravděpodobně vás jako první napadnou zdejší vinice a vinné sklípky. O degustaci se samozřejmě nemůžete ochudit, Pavlov je ale také výborným výchozím bodem pro výlety do okolí. Prochází jím tři naučné stezky – Děvín, vinařská naučná stezka Mikulov a naučná stezka Pavlovské vinice a vinné sklepy.

Během návštěvy Pavlova nezapomeňte ani na prohlídku místního Archeoparku, který navrhli architekti Radko Květ a Pavel Pijáček a získali za něj řadu ocenění. Muzeum je ale menší a jeho prohlídka vám proto zabere zhruba hodinu čistého času.

Dívčí hrady

Přímo nad Pavlovem se do výšky tyčí pravděpodobně nejznámější památka celé oblasti. Jde o gotickou zříceninu Dívčí hrady ze 13. století. Své jméno dostala zřícenina po třech skalních útvarech stojících před ní.

Právě ty dle pověsti představují zkamenělé dívky. Některé prameny tvrdí, že jde o tatarskou princeznu a její družky, jiné, že ony zkameněliny jsou neposlušné zámecké dcery zakleté vlastní matkou. Ke zřícenině se dostanete pohodlně pěšky z Mikulova. Poslední část výstupu je poněkud náročnější. Jakmile ale nahoře popadnete dech, naskytne se vám ohromující výhled na celou Pálavu.

Dívčí Hrady na Pálavě
Některé zdroje tvrdí, že jde o zkamenělou tatarskou princeznu, jiné, že o nezbedné královské dcery.
Zdroj:
Shutterstock

Nové Mlýny

Z Dívčích Hradů uvidíte také trio přehradních nádrží, ke kterým můžete podniknout samostatný výlet. Novomlýnské nádrže jsou kaskádou přehrad na řece Dyji hned pod Pálavou. Milovníci vodních sportů si tady mohou vyzkoušet windsurfing či vodní lyžování. Nové Mlýny nabízí i perfektní podmínky pro koupání nebo lenošení.

Zmínit musíme i ikonický kostel sv. Linharta, který je umístěný na ostrově uprostřed Věstonické nádrže. Dnes tak představuje poslední vzpomínku na zatopenou obec Mušov, která musela ustoupit právě stavbě Nových Mlýnů.

Lom U Mariánského mlýna

Pokud se chcete během návštěvy Pálavy osvěžit, všemi deseti doporučujeme Lom U Mariánského mlýna, kde vás překvapí průzračná voda a malebné okolí. Protože je ale tento vápencový lom opravdu populární, během víkendů bývá značně přeplněný. Z toho důvodu se tady od roku 2020 platí vstupné a návštěvníkům je doporučováno používat pouze ekologické opalovací prostředky.

K lomu snadno dojdete pěšky přímo z centra Mikulova. Pokud budete vycházet z náměstí, čeká vás trasa dlouhá 1,9 km.

Rozhledna Kobylí vrch

Milujete výhledy do krajiny? Nenechte si ujít návštěvu netradiční rozhledny Kobylí vrch. Designový skvost na místě vyrostl v roce 2018 a opravdu se architektům J. Rolečkovi a kobylskému rodákovi J. Vojtěškovi z brněnského ateliéru KEEO Design povedl. Rozhledna je vysoká 7,5 metru, stojí na nejvyšším bodě v obci, a to na Kobylím vrchu, kterému místní říkají Homole, ve výšce 334 metrů nad mořem.

Zámeček Portz

Zhruba pět kilometrů od centra Mikulova najdeme zhruba 400 let starou památku, kterou se podařilo zachránit doslova „za pět minut dvanáct“. Jde o Letohrádek Portz Insel, který je součástí Tichého ostrova (dnes již poloostrova). Památku se rozhodlo zachránit Vinařství Cibulka, které zámeček postupně rekonstruuje. Zámeček je přístupný veřejnosti. Na místě si dáte občerstvení, pokocháte se malebným okolím a zamluvit si můžete také řízenou degustaci.

Lednicko-valtický areál

Kdo by čekal, že se v Lednici zchladí, asi bude poměrně zklamaný. Tahle Lednice má totiž do té, kterou máte doma v kuchyni, pěkně daleko. Zdánlivě nekonečný krajinářský komplex Lednicko-valtického areálu najdete v těsné blízkosti Pálavy. Rozhodně se sem proto vydejte na návštěvu. Prohlédnout si můžete nejen zámky Lednice a Valtice, ale také vzdálenější Janův hrad nebo populární minaret. Lednicko-valtický areál se rozkládá na ploše o rozloze 300 km² a nechybí na seznamu UNESCO.

Zámek Lednice
Lednice patří mezi nejkrásnější zámky Česka.
Zdroj:
Shutterstock

Levandulové pole ve Starovičkách

Lákají vás dokonalá „insta friendly“ místa v Česku? Pak se během dovolené na Pálavě vydejte na levandulovou farmu ve Starovičkách. Farmu, která funguje od roku 2013, najdete nedaleko Hustopečí a Lednicko-valtického areálu. Vysazeno zde bylo více než 40 tisíc keříků levandule lékařské. Zúčastnit se tady můžete komentovaných prohlídek či zážitkových exkurzí. K dispozici je i letní zahrádka, ve které ochutnáte levandulové dobroty a výtečnou kávu. Nechybí samozřejmě ani obchůdek s řadou levandulových produktů a suvenýrů.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

48° 48' 21.0196", 16° 38' 24.0299"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

To nejlepší z Pálavy: Vyrazte na zámek, do lomu, zastavte se ve sklípku a ohřejte se v Lednici