Přejít k hlavnímu obsahu

Další ruské prvenství: Nejvyšší budova Evropy stojí v Petrohradu

Rusko můžete milovat, můžete ho nenávidět, jisté ovšem je, že už několik let se ty nejzajémavější architektonické projekty Evropy rodí především na jeho území. Tak jako petrohradská Lachta, nejvyšší budova kontinentu. Nestojí za ní nikdo menší než plynárenský kolos Gazprom.

Stalo se tradicí, že většina z nejvyšších budov světa stojí ve Spojených arabských emirátech. Stejně tak posledních se pár let většina nejvyšších budov Evropy staví v Rusku. Od roku 2013 to platí absolutně – každá nová nejvyšší budova starého kontinentu od té doby stojí vždy na území Moskvy nebo Petrohradu.

Právě v Petrohradu stojí v současnosti (květen 2018) nejvyšší budova Evropy. Loni se sem tento titul přesunul z Moskvy, když východní věž Věže federace předčila stavba známá jako Lachta centrum.

Poprvé v historii tak nějaká budova stojící v Evropě přerostla 400 výškových metrů, a to o 62 m. Věži federace do magické čtyřstovky chybělo 38 metrů.

Budova se tyčí nad mořem, konkrétně nad pobřežím Finského zálivu.
Zdroj: bigstock.com

Postavit takový kolos není snadné – především na to potřebujete neuvěřitelné množství peněz. Nepřekvapí proto, že vše financoval plynárenský gigant Gazprom, největší vývozce zemního plynu na světě. I proto se moderní betonové velestavbě říká také Věž Gazprom.

Rychlý jako medvěd

Tak vysoko se pěšky jen tak nedostanete, takže pohyb zajišťují pěkně rychlé výtahy. Celkem jich tu napočítáme 34 a dosahují rychlosti 30 km/h – takovým tempem dokáže běžet například lední medvěd (věřte, že s ním byste závodit rozhodně nechtěli). Dodává je i u nás dobře známá švýcarská společnost Schindler.

Superrychlý výtah není jediná zajímavost Lachta centra. 1800 parkovacích míst, to se také nevidí na každém parkovišti.

Když do rekordu chybí metry, dožene to špička

Mimochodem, výška 462 metrů je tak trochu pro statistiky. Obyvatelná část sahá jen do 353 metrů, zbytek tvoří špička (skoro jednu čtvrtinu celé stavby). Také proto má „Gazprom Tower“ pouhých 89 pater, čímž ji o 12 poschodí převyšuje moskevská Věž federace.

Západ slunce za nejvyšší budovou Evropy, to je pro fotografující turisty cenná kořist.
Zdroj: bigstock.com

Ona špička stále není definitivně dokončená, v tuto chvíli na ní dělníci stále pracují, tak jako na vnějším plášti, atriu budovy a na ocelových částech. Základní kámen se dotkl země léta páně 2012, budova tak roste už sedmým rokem. Otevírat se má v červenci 2018.

Jelikož je stále ve výstavbě, nevíme zatím přesně, k čemu všemu Lachtu využijí, jisté však podle investora je, že půjde především o kancelářské prostory doplněné o vzdělávací komplex, sportovní centra, obchody, restaurace, kavárny, dětskou zónu a další podniky.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Další ruské prvenství: Nejvyšší budova Evropy stojí v Petrohradu