Přejít k hlavnímu obsahu

Na Filipínách ční z moře velký kříž jako připomínka zatopeného hřbitova

Filipíny, to jsou tisícovky ostrovů. Dalo by se říct, že co ostrov, to perla. Jeskyně, sopky, vodopády, zvláštní živočichové a rostliny. My se tentokrát podíváme na ostrov Camiguin neboli ostrov zrozený z ohně. Konkrétně na jeden kříž.

Proč ostrov zrozený z ohně? Důvod je prostý. Vznikl totiž díky vulkanické činnosti zdejších sopek. Na ostrově je sedm sopek a jedna z nich je stále ještě aktivní. Mount Hibok-Hibok naposledy děsil svou činností v roce 1951. Pro nás je ale teď důležitější vulkán Mount Vulcan, který se zrodil až ve 2. polovině 19. století, přesto se mu však říká Old Volcano.

V roce 1871 došlo v oblasti k velmi silnému zemětřesení, které nejenže dalo vzniknout sopce, ale taky nadobro zničilo několik vesnic. Dalším jeho důsledkem byl masivní sesuv půdy, takže se pod vodou ocitl i hřbitov.

pobřeží Filipín
Filipíny dokážou překvapit nejedním úžasným místem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zašnorchlujete si u náhrobních kamenů?

Na místě, kde se hřbitov nacházel, byl na památku vztyčen velký bílý kříž. Začalo se tady tomu říkat Sunken Cemetery, tedy Potopený hřbitov. Můžete se na něj dívat z dálky, ale taky se na loďce dostat až k němu. A pokud patříte mezi milovníky šnorchlování, můžete zdejší podvodní poklady vidět na vlastní oči. Většina náhrobků už je sice porostlá korály, protože od sesuvu půdy a hřbitova už uplynula spousta času, několik pradávných křížů ale máte šanci spatřit takřka v celé jejich kráse.

Zdroj

 
 

Místo

9° 10' 23.5776", 124° 43' 47.5464"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na Filipínách ční z moře velký kříž jako připomínka zatopeného hřbitova