Přejít k hlavnímu obsahu

V Číně vzniká architektonický zázrak. Hotel v kamenolomu s podvodní restaurací

Přišel rok 2017 a to je přesně doba, kdy čínští stavitelé finišují výstavbu dalšího ze svých architektonických divů – hotelu Shimao Wonderland Intercontinental. Co je na něm tak zvláštního? Stojí v kamenolomu.

V roce 2006 britská architektonická společnost vyhrála výběrové řízení na navržení něčeho opravdu netradičního – hotelu, který měl stát v zavřeném kamenolomu. Firma Williama Atkinse, uznávaného odborníka roku 1976 povýšeného do šlechtického stavu se toho zhostila bravurně.

Lom je částečně zatopen a dvě podlaží najdeme pod hladinou vody. Že jsou ubytovaní ochuzeni o vyhlídku? Vůbec ne, za okny mají, tak jako restaurace umístěná taktéž ve spodním podlaží, akvárium. Netradiční hotelovou lokalitu kamenolomu se podařilo využít pro rozšířenou nabídku sportovních aktivit. Vodní sporty doplňuje lezení po přírodní stěně a bungee jumping.

Nad hladinou vidíme 17 podlaží, další 2 má hotel pod ní.
Zdroj: YouTube

Není třeba dlouho polemizovat o tom, kolika hvězdami se asi hotel bude pyšnit. Ano, plnými pěti. Část používané energie získává ze slunečních kolektorů, je špičkově vybaven a špičkově i vypadá. Střední prosklená část připomíná vodopád. To se sem náramně hodí, protože přímo naproti se nachází přírodní vodopád.

Na letošní rok je ohlášeno dokončení velkolepé stavby. Jde o opravdu obří projekt, jehož finální návrh prošel v posledních letech několika změnami, proto nevyšly původně plánované termíny dokončení v letech 2014 a 2015.

Nyní je však to nejdůležitější hotové, během letošního roku se ještě doladí detaily a napřesrok se Shimao Wonderland Intercontinental bude otevírat.
Kdo se na hotel chce podívat, musí do Sung-ťiang, milionového města vzdáleného asi 50 km od Šanghaje.

 
 

Místo

31° 1' 42.6504", 121° 13' 40.692"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Jan Švestka

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

V Číně vzniká architektonický zázrak. Hotel v kamenolomu s podvodní restaurací