Přejít k hlavnímu obsahu

Extrémní kuchyně: Omeletu s prasečím mozkem můžete ochutnat nejen na Filipínách. Servírují ji v Evropě

Pokud cestujete po světě a neznáte místní speciality nebo máte vůči některým výhrady, jedním z nejbezpečnějších pokrmů je nepochybně omeleta. Zdání ale občas může klamat…

Správně připravená vaječná omeleta s bylinkami a čerstvým sýrem nebo uzeninou se má rozplývat na jazyku a zasytit strávníka na několik dlouhých hodin. Ne všude se ale spokojí s její základní – vaječnou – variantou. V některých zemích ji doplňují o čerstvou zeleninu, koření nebo zvířecí mozky.

Mozky, kam se podíváte

Ano, čtete správně. Jsou země, kde servírují zdánlivě „bezpečnou“ omeletu s poněkud kontroverzní surovinou. Nejčastěji jde o prasečí mozek, který může být ale nahrazen i mozkem hovězím a v asijských státech dokonce opičím.

Na netradiční omeletě, k níž by měli našinci asi spoustu výhrad a předsudků, si pochutnávají třeba na Filipínách. Tady se pokrmu říká tortang utak a jeho základem jsou míchaná vejce a prasečí mozek.

Jídla s mozkem v Evropě

Málokdo ale možná tuší, že pokrm má svoje kořeny v Evropě. Konkrétně tedy v Portugalsku. Tuhle netradiční surovinu ale najdeme taky ve francouzských jídlech zvaných Cervelle de veau a Tête de Doeau.

Pokud bychom se podívali blíže na francouzskou historii pokrmů se zvířecím mozkem, pak zjistíme, že si na nich pochutnávali lidé už v 18. století. Tehdy považovali za vrchol gastronomie mozek marinovaný v citronové šťávě, který následně smažili nebo pekli.

Prasečí mozky v misce
Prasečí mozeček není jenom exotickou pochutinou. Konzumoval se také u nás.
Zdroj:
Bigstockphoto

Mozek na talíři i v rámci rituálů

Pokud bychom se od Evropy posunuli do Indie, Pákistánu nebo Bangladéše, pak zjistíme, že mozky zvířat se objevují také na zdejších talířích. V Mexiku se přidávají do speciálních tortill zvaných tacos de Sesos.

A v rámci kamerunských kmenů se mozky zvířat pojídají dokonce syrové a nijak zvlášť upravené. Tady totiž praktikují tradici, kdy nový vůdce kmene pojídá mozek gorily a další vysoce postavený člen kmene jí její srdce.

Vepřový mozek v Česku? Jasně!

Nutno podotknout, že vepřový mozek nepatří ani u nás mezi neznámé nebo zapovězené suroviny. Období své největší slávy má ale pravděpodobně už dávno za sebou.

Oblíbenou pochoutkou býval zejména v zimním a jarním období během domácích zabíjaček. Pokud vás netrápí předsudky a chtěli byste tuhle netradiční pochutinu zakusit, vyzkoušejte třeba vepřový mozek na cibulce a s vajíčky.

Budete potřebovat:

  • 300 až 400 g čerstvých vepřových mozků
  • 2 menší cibule
  • 1/4 kostky másla a lžíci rostlinného tuku
  • 4 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvé bylinky na dozdobení
Prasečí mozky na cibulce
Chcete ochutnat prasečí mozeček? Připravte si ho s vajíčky a na cibulce.
Zdroj:
Bigstockphoto

Jak na to?

Vepřové mozečky kupujte ideálně v menších a ověřených řeznictvích. Protože podléhají brzké zkáze, je potřeba vychytat, kdy je bude mít mistr řezník zrovna na pultu.

Pokud se vám zadaří a čerstvé mozečky seženete, doma je už nemrazte a rovnou z nich pokrm připravte. V první řadě je omyjte a spařte v nádobě vroucí vodou. Po sražení bílkoviny na povrchu mozku se vám bude lépe čistit.

Mozeček špičatým nožíkem zbavte krvavých žilek a povrchové mozkové blány (chce to trochu zručnosti). Pohmatem překontrolujte, zda v mozku nejsou úlomky kostí, případně je odstraňte.

Cibulku si nakrájejte na maličké kostičky a nechte zpěnit na másle a oleji. Mozkovou hmotu rozkrájejte na maličké kousky a přesuňte do pánve ke zpěněné cibulce. Zvolna a za stálého míchání opékejte.

Jakmile se mozeček s cibulkou rozvoní (za cca 10 minut), je propečený. V téhle fázi k němu vyklepněte všechna vajíčka a důkladně promíchejte. Nechte pár minut prosmažit a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a nasekanými bylinkami.

Mozeček s cibulkou a vajíčky můžete servírovat jako klasická míchaná vajíčka, na čerstvém krajíci chleba nebo s opečenými či šťouchanými bramborami. Skvěle se k němu hodí třeba sezónní zeleninový salát.

Tip závěrem: Pokud strávníkům mozeček chutnal, otevírá se vám prostor pro jeho další kreativní využití. Plnit jím můžete třeba žampiony, rajčata, cuketu nebo slané varianty palačinek.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

14° 42' 14.6272", 121° 7' 26.2216"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Extrémní kuchyně: Omeletu s prasečím mozkem můžete ochutnat nejen na Filipínách. Servírují ji v Evropě