Přejít k hlavnímu obsahu

Lyžáky a helmu s sebou. Nejlepší lyžařská střediska v Evropě

Chcete si na konci roku vyčistit hlavu a nadýchat se čerstvého vzduchu? Pokud patříte mezi milovníky lyžování, nechte se inspirovat naším článkem. Přinášíme 3 tipy na nejzajímavější zimní střediska v Evropě, kde si užijete adrenalin při rychlé jízdě po úpatí hor i úchvatný výhled na zimní krajinu.

1. Kaprun – Zell am See (Rakousko)

Nemáte-li daleké cesty příliš v lásce, vyrazte na návštěvu k našim sousedům. Trojice z nejvyhledávanějších zimních středisek se totiž nachází v rakouském Salcbursku. V lokalitě jsou k dispozici hned 3 moderní lyžařské areály: Schmittenhöhe najdete v Zell am See, zbylé Maiskogel a Kitzsteinhorn v přilehlém městečku Kaprun.

Poslední jmenovaný areál byl vystavěn na vrcholku stejnojmenné hory, ze které není do údolí téměř vidět. Pokud se na Kitzsteinhorn vypravíte, rozhodně navštivte také vyhlídku Top of Salzburg. Z výšky 3029 m n. m. je úžasný výhled do okolní krajiny a můžete se tam i vyfotit.

2. Svatý Mořic (Švýcarsko)

Mondénní lyžařské středisko Svatý Mořic leží v malebném údolí Engadin na jihovýchodě švýcarského kantonu Graubünden. Velkého věhlasu dosáhlo již v 19. století, kdy se do místa sjížděli významní představitelé z celé Evropy.

Středisko nabízí více než 60 lanovek či vleků a více než 350 kilometrů lyžařského terénu. Sjezdovky jsou rozděleny podle náročnosti, na své si tedy přijdou začátečníci i zkušení profesionálové.

Až se lyžování dostatečně nabažíte, můžete se svézt koňským povozem do některé z vyhlášených restaurací. Nebo si ještě před jídlem dopřejte nevšední zážitek – jízdu na více než 1600 metrů dlouhé bobové dráze, během níž se vám naskytne opravdu kouzelný výhled na zimní scenérii.

Pokud si chcete místní atmosféru vychutnat naplno, připravte se na větší vydání. Podobně jako ve zbytku Švýcarska i ve Svatém Mořici jsou ceny výrazně vyšší než u nás. Předtím než svou výpravu naplánujete, se tak raději ujistěte, že máte na kontě dostatek finančních prostředků, abyste svůj běžný účet nevybílili už po pár hodinách od příjezdu do cíle.

3. Tignes – Val d’Isère (Francie)

V lyžařské oblasti Tignes – Val d’Isère v Savojských Alpách čeká na návštěvníky více než 150 kilometrů lyžařských tratí. Opravdoví dobrodruzi mohou vyzkoušet také paragliding, potápění pod ledem, zážitkovou jízdu se psím spřežením nebo třeba vyhlídkový let vrtulníkem.

O tamní pobyty je obrovský zájem, ubytovací zařízení tak vznikají na dohled lyžařských sjezdovek. V případě, že si budete chtít po náročném dni trochu odpočinout, oceníte široký výběr hostinců a restaurací, kde vám připraví ty nejlahodnější francouzské speciality. Et bien, bon appétit!

 
 

Místo

47° 19' 48.2833", 12° 45' 54.2098"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Lyžáky a helmu s sebou. Nejlepší lyžařská střediska v Evropě