Přejít k hlavnímu obsahu

Vánoce v Evropě „last minute“: Tady si poslední adventní neděli určitě užijete

Vánoce jsou za dveřmi! Do nejkrásnějších svátků v roce totiž zbývá posledních pár dnů. Pokud necháváte nákup dárků na poslední chvíli nebo jste si tu pravou vánoční atmosféru kvůli shonu v práci a doma nestihli pořádně vychutnat, máme pro vás pět tipů na evropské metropole, kde si poslední adventní neděli užijete na maximum.

Sváteční Krakov

Polský Krakov o Vánocích
Polský Krakov je jednou z nejkouzelnějších vánočních metropolí.
Zdroj:
Bigstock.com

Pokud bydlíte na severní Moravě, do polského Krakova to máte doslova „co by kamenem dohodil“. Jezdí tady vlaky, autobusy a vydat se sem samozřejmě můžete taky autem po vlastní ose (to pak ale budete muset vynechat zdejší výtečný punč a vyhlášený svařák). Co v Krakově navštívit? Rozhodně si nenechte ujít prohlídku královského hradu s jeskyní, kde údajně přebývá bájný drak. Nezapomeňte na biskupský palác a zamiřte taky ke slavné Sukiennici. Den zakončete odpočinkem na zdejších trzích, kde není nouze o zmíněný punč, ale i poctivou klobásu!

Vánoční Vídeň

Vídeň o Vánocích
Vídeň je proslulá především svými vánočními trhy. Kromě punče a svařáku si ale dopřejte taky procházku okolo místních památek.
Zdroj:
Bigstock.com

Vídeň je neodmyslitelně spjata s jedněmi z nejkrásnějších adventních trhů v Evropě. Dokonalé vánoční kouzlo podtrhuje místní architektura, miliony barevných světýlek a vánočních dekorací i všudypřítomná vůně perníčků a horkého svařáku. Trhů je tady nespočet, ty nejkrásnější jsou ale tradičně soustředěny před vídeňskou radnici s více než stovkou stánků. Bohatý program každoročně potěší nejen velké, ale především malé. Pohádkově nasvětlené kluziště, kde začínajícím bruslařům dělají společnost roztomilí tučňáci, jsou jednou z nejoblíbenějších atrakcí.

Magický Londýn

Londýn o Vánocích
Milovníci příběhů o Harry Potterovi si nesmí nechat ujít návštěvu vánočně vyzdobených londýnských ateliérů.
Zdroj:
Bigstock.com

Oslavy Vánoc v Londýně jsou každoročně velkolepé. Překrásně nasvětlené londýnské památky doslova svádí k pořízení dokonalého selfie nebo ještě lépe – novoročního „péefka“. Londýn má ovšem ještě jednu raritu, kvůli které ho zvláště před Vánoci navštěvují turisté z celého světa. Jde o Harry Potter Warner Bros Studio, které se tradičně před adventem převlékne do vánočního kabátku. Návštěvníci se mohou projít nástupištěm 9 a ¾, vyfotit se na Příčné ulici, pořídit si magickou hůlku s žíní jednorožce nebo si pochutnat na máslovém ležáku. Jedinou nevýhodou je skutečnost, že lístky do Studia je potřeba rezervovat s dostatečným časovým předstihem.

Nádherné Drážďany

Vánoční Drážďany
Vánoční Drážďany patří k tomu nejlepšímu, co může Německo nabídnout.
Zdroj:
Bigstock.com

Když se řeknou „Drážďany“ většina z nás si jistě představí proslulé vánoční trhy Striezelmarkt. V Drážďanech na vás ale čekají nejen voňavé štoly a horký svařák, ale také množství zimního oblečení, ručně vyráběných dekorací a dárků i honosné památky, které by byla škoda nepoctít alespoň chvilkovou návštěvou. Zmínit musíme třeba komplex barokních staveb Zwinger stojící na místě původních městských hradeb nebo jeden z největších saských kostelů – římskokatolickou katedrálu Nejsvětější trojice, Hofkirche, z poloviny 18. století. Za návštěvu stojí jisté i Nové město s nespočtem kavárniček a klubů.

Adventní Řím

Římské koloseum
Během návštěvy Říma si nezapomeňte udělat fotku u Kolosea. Přivezete si tak hezký suvenýr a památku.
Zdroj:
Bigstock.com

Letenky do Říma pořídíte za pár stovek. Do jedné z nejkrásnějších metropolí Evropy se dostanete za necelé dvě hodiny letu (když na to pilot za dobrého větru „šlápne“, můžete být v Římě dokonce za 90 minut). Vaše kroky jistě povedou ke slavnému Koloseu, kde každoročně stojí bohatě zdobený vánoční stromeček. Nezapomeňte navštívit proslulé trhy na Piazza Navona a ochutnat tradiční bábovku Pandorro nebo nugát Torrone.

 

 
 

Místo

50° 3' 51.5376", 19° 57' 4.7088"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vánoce v Evropě „last minute“: Tady si poslední adventní neděli určitě užijete