Přejít k hlavnímu obsahu

Živá pochodeň Jan Palach ve světě: kde všude ho najdeme?

Zřejmě nenajdeme dospělého Čecha, který by nevěděl, kdo byl Jan Palach. Pochopitelně ho zaznamenali i lidé v zahraničí. V Evropě to ani tak překvapivé není, ale věděli jste, že jeho jméno najdeme třeba i na Mauritiu?

Krátce o Janu Palachovi, pro jistotu. Narodil se v roce 1948 a do dějin se zapsal jako student historie, který se na protest proti okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy upálil.

Nehodlal nečinně přihlížet pasivnímu přístupu veřejnosti a omezování práv v rodné zemi. Zapálil se 16. ledna 1969 v horní části Václavského náměstí v Praze. Těžkým popáleninám o tři dny později v nemocnici podlehl. Dneska si připomínáme 55 let od jeho činu.

Lavička Václava Havla stojí ve Washingtonu i u vstupu do Českého Švýcarska

Česku si na Jana Palacha můžeme vzpomenout hned na několika místech. Pomník připomínající jeho úmrtí najdeme na budově bývalé kliniky popálenin v Legerově ulici v Praze, kde si můžeme připomenout i Josefa Toufara.

Od roku 1993 je na domě ve Všetatech, kde Palach vyrůstal, pamětní deska. U domu samotného se konávají pietní akce. Pomník Jana Palacha spatříte i v dlažbě před Národním muzeem a samozřejmě nesmíme zapomenout na náměstí Jana Palacha u Rudolfina. A míst je jistě víc. Ale co ve světě?

Náměstí v Lucemburku, zastávka na Mauritiu

Evropě je postava Jana Palacha známá, aby taky ne. Události okupace v roce 1968 zacloumaly kontinentem. Není tak divu, že třeba v hlavním městě Lucemburska najdeme náměstí Jana Palacha.

Ve Francii je zase ulice Rue Jan Palach ve městě Couëron, tu samou ve stejné zemi najdeme i ve městě Rennes a na dalších místech. V britském Nantwichi se taky můžete projít po Jan Palach Avenue.  

Po ulici se můžete projít taky v německém Hünfeldu (Jan Palach Strasse), v italském Janově nebo na Sardinii (Via Jan Palach), v polské Vratislavi (Jana Palacha) a rovněž v Polsku v Krakowě.

Co je ovšem ještě pozoruhodnější, je ona zmíněná autobusová zastávka na Mauritiu, hned vedle náměstí věnovaného Janu Palachovi. A to je teprve nečekané.

Použité zdroje:

  • new-york.czechcentres.cz/en/blog/2021/01/vzpominka-na-jana-palacha
  • reportermagazin.cz/11701/palach-zapomenuty-na-nadrazi-v-tropech/
  • ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/palachuv-cin-ve-svete-vyvolal-ohlas-jeho-jmeno-nese-ulice-v-rennes-nebo-namesti-v-rime-70609
 
 

Místo

50° 4' 31.9404", 14° 26' 16.08"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Živá pochodeň Jan Palach ve světě: kde všude ho najdeme?