Přejít k hlavnímu obsahu

Jih Polska: tipy na výlet a dovolenou

Polsko je neuvěřitelně atraktivní a rozmanitou zemí plnou přírodních i historických zajímavostí. Plánujete dovolenou na jihu země? Poradíme, kam si zajet!

Kam do přírody: Tatranský národní park

Tatranský národní park (polsky Tatrzański Park Narodowy) najdeme u hranic se Slovenskem. Za národní park bylo tohle čarokrásné území vyhlášeno v roce 1954, a to na celkové ploše 215,56 km².

Park chrání členitý horský masiv Tatry s nejvyšší horou Rysy (2499 m n. m.), který je jediným horským pásmem alpínského reliéfu v Polsku. Ostré vrcholy a skalní převisy se tady střídají s kotlinami ledovcového původu, úžlabími, jezery, vodopády a jeskyněmi.

Pokud do parku zamíříte, těšit se můžete na více než 240 kilometrů turistických stezek, spoustu cyklostezek a jednu naučnou stezku. Během procházek parkem můžete při troše štěstí narazit na významné endemické a vysokohorské druhy zdejší fauny i flory.

Tatranský národní park v Polsku
Za národní park bylo tohle čarokrásné území vyhlášeno v roce 1954.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam do města: Krakov

Krakov je zcela bez přehánění označován za to vůbec nejkrásnější město celého Polska. Místní mu dokonce přezdívají „otevřená truhlice historických pokladů“ – a nutno dodat, že rozhodně ne náhodou.

Jedno z největších a nejstarších měst v Polsku je bohaté stavebním stylem, zejména renesancí, barokem a gotikou a obrovským množstvím historických památek. Je proslavený svou kulturní tradicí, množstvím muzeí a uměleckých sbírek.

Prohlédnout si tady můžete třeba pahorek Wawel s královským zámkem a gotickou katedrálou, staré město s pěkným trhem, kostelem panny Marie, historickou tržnici Sukiennice s řadou pozoruhodných domů nebo třeba obvod Kazimierz s dochovanou židovskou čtvrtí. Asi nikoho taky nepřekvapí, že historické centrum Krakova bylo zapsáno na listinu světového kulturního dědictví UNESCO.

Polský Krakov
Krakovu se ne nadarmo přezdívá otevřená truhlice historických pokladů.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kam za zábavou: Energylandia

Největší rodinný zábavní park v Polsku potěší milovníky adrenalinu a zábavy 35 hektary, na kterých jsou rozesety roztodivné atrakce pro všechny věkové skupiny.

Nechybí třeba Bajkolandia, která je krajinou dětských snů, kde se malí návštěvníci setkávají s postavami z oblíbených pohádek. Pro větší návštěvníky je připravena extrémní zóna s řadou adrenalinových atrakcí a horských drah.

Water park napodobuje tropický ostrov a ani tady nechybí desítky různých atrakcí zprovozněných v roce 2016. Během návštěvy se vydejte taky na Dračí hrad, který nápadně připomíná lokace z Pána prstenů nebo Zaklínače.

Zábavní park Energylandia
Zábavní park Energylandia se rozkládá na 35 hektarech.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

50° 3' 56.2967", 19° 56' 20.2126"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jih Polska: tipy na výlet a dovolenou