Přejít k hlavnímu obsahu

Prora německé dělníky nepřivítala. Jako rekreační objekt ale přece jen poslouží

Jen si to představte. Na dovolenou k moři na nádhernou Rujánu se těší celé davy německých dělníků. To bude paráda!

Vždyť ten komplex, který ve 30. letech 20. století buduje na pobřeží Baltského moře organizace Kraft durch Freude, má být největší na celém světě. A projekt na něj dokonce získal ocenění na Světové výstavě 1937 v Paříži! To bude prostě dovolená snů.

Inu, nebude. Těšení bylo zbytečné. Stavba toho, čemu se mělo říkat Koloss von Prora, se po vypuknutí 2. světové války musela zastavit, protože peníze i dělníky bylo třeba směřovat někam úplně jinam než do 4,5 kilometru dlouhé řady identických budov, kde si mělo ročně odpočinout na 20 tisíc „kousků“ pracujícího lidu. Jenže nic nebude. Žádné dvojlůžkové pokoje, žádný biograf ani koncertní sál, žádné sportoviště. 

Prora ruiny
Až do roku 2004 patřil objekt státu, od té doby je v soukromých rukách.
Zdroj:
Steffen Seemann / Shutterstock
Prora uvnitř
S objektem si pohrál čas a nechyběli ani vandalové.
Zdroj:
Andreas Merchel / Shutterstock

Komplex na Rujáně „strašil“ ještě nedávno 

Megalomanský projekt Clemense Clotze, který byl k realizaci vybrán Albertem Speerem, dvorním architektem Adolfa Hitlera, tedy svému původnímu účelu nesloužil. Po válce tady pobývali vyhnanci z východní části Evropy, pak se tu cvičila sovětská armáda. Tři z osmi bloků byly zničeny a zbytek v letech 1956–1990 využívala Nationale Volksarmee jako kasárny.

pláž Prora
Rujána je stále populárním letoviskem pro dovolenou. Je tu krásně!
Zdroj:
Shutterstock

Ani po pádu Železné opony to v místě nebylo úplně růžové – část budov sice fungovala jako hostel, ale zbytek byl ponechán na pospas času a vandalům. V roce 2000 tu vzniklo dokumentační středisko s expozicí, která měla za cíl celý projekt Prora v souvislosti s nacistickým režimem představit veřejnosti. O 4 roky později se celého objektu stát zbavil a od roku 2017 si mohli zájemci koupit apartmán (v přepočtu za 9,5–17 miliónů korun) – obnova by měla být dokončena v roce 2022. 

Prora po modernizaci
Opravený komplex slibuje luxusní zájem pro pobyt u moře.
Zdroj:
Christian Mueller / Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

54° 26' 43.9764", 13° 34' 0.66"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Prora německé dělníky nepřivítala. Jako rekreační objekt ale přece jen poslouží