Přejít k hlavnímu obsahu

Kapverdské ostrovy: 10 míst, která musíte navštívit

Ostrovy Zeleného mysu, jak by se Kapverdám mělo správně říkat, jsou souborem 10 větších a řady malých ostrovů uprostřed rovníkového Atlantiku. Díky své poloze na nich můžete trávit dovolenou v kterékoli části roku.

Nepleťte si ale Kapverdy s Egyptem nebo jinou africkou destinací. Tady plyne život a ostatně také dovolená úplně jinak. Místní se řídí heslem „no stress“, což od nich zanedlouho odkoukáte. Našli jsme pro vás 10 míst, která musíte poctít svou návštěvou.

Pláž Santa Monica

Překrásnou pláž, která už několik let po sobě okupuje žebříčky nejkrásnějších pláží světa, najdete na ostrově Boa Vista. Pláž měří zhruba osmnáct kilometrů a je pokryta bělavým pískem se zlatavými odstíny. Obří vlny a tyrkysová voda dodávají místu jedinečné kouzlo a ten pravý genius loci. Pokud budete mít štěstí, uvidíte tady i hnízdící želvy. Kapverdy jsou totiž domovem čtvrté největší populace želv na světě.

Na pláži najdete v současnosti jen jeden luxusní hotel, kterým je Riu Tuareg. V dohledné době by tady ale měl přibýt další – neméně honosný.

Santa Monica Boa Vista
Santa Monica je jednou z nejkrásnějších pláží na světě. Najdete ji na ostrově Boa Vista.
Zdroj:
Shutterstock

Stratovulkán Pico Do Fogo

Pico do Fogo na Kapverdských ostrovech
Stratovulkán Pico do Fogo je stále aktivní. V jeho bezprostřední blízkosti ale žijí lidé a pěstují tady vyhlášené víno.
Zdroj:
Bigstockphoto

Z ostrova Boa Vista se přesuneme na sousední ostrůvek Fogo, který stojí na okraji zájmu turistů. Dostat se sem totiž není ani trochu jednoduché. Pokud se vám to ale přece jen poštěstí, vydejte se k Pico Do Fogo - nejvyšší hoře Kapverdských ostrovů. Ta se tyčí do výšky 2 829 metrů nad mořem.

Zajímavostí je, že na jejím vrcholu najdete kráter stále aktivní sopky. Ten se sice naposledy postaral o pořádný rozruch v roce 1675, není ale vyloučeno, že v průběhu let o sobě opět dá vědět. Možná vás to zarazí, ale uprostřed sopečného kráteru přímo pod vulkánem se nachází vesnice Achada de Caldeiro, v jejímž okolí místní pěstují vyhlášené „sopečné“ víno značky Chã a skvělou kávu Criola.

Solný důl Salinas de Pedra de Lume

Solný důl Salinas na Kapverdských ostrovech
Původem solný důl dnes slouží jako koupací jezírko s vodou slanější než v Mrtvém moři.
Zdroj:
Bigstockphoto

Naší další zastávkou je turisty hojně navštěvovaný a milovaný ostrov Sal. Nad vesnicí Pedra de Lume, což v překladu znamená „Hořící kameny“ objevíte další kapverdský skvost. Tentokrát jde o solný důl v kráteru sopky, do kterého začala pronikat voda z asi kilometr vzdáleného oceánu puklinami ve vulkanických skalách. Díky tomu se důl proměnil na solné jezero, jehož slanost je údajně vyšší, než v samotném Mrtvém moři.

Kruhy ani rukávky tady nebudete potřebovat, na to vezměte jed. Kapverdská vláda se v minulosti snažila jezírko Salinas zaregistrovat na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, ale prozatím neúspěšně.

Pláž Chaves

Praia de Chaves na Kapverdských ostrovech
Další krásku jménem Praia de Chaves najdete na ostrově Boa Vista. Lemují jí hotely Iberostar a Royal Horizons.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zpátky na Boa Vistu! Ne nadarmo se o ostrově mluví jako o místě, kde je největší koncentrace nejkrásnějších pláží Kapverd. Jednou z dalších krásek je i Praia de Chaves – pětikilometrová pláž, kterou lemují luxusní hotely Royal Horizons a Iberostar. Pláž je pokryta jemným pískem o konzistenci polohrubé mouky.

Pokud se vydáte od hotelů směrem napravo, dojdete ke staré cihelně a malebnému plážovému baru s množstvím míchaných drinků. Po cestě si můžete nasbírat mušle, kterých je tady opravdu požehnaně. Směrem na opačnou stranu pak narazíte na obří písečné duny zasahující až do vnitrozemí.

Poušť Deserto de Viana

Poušť Viana na Kapverdských ostrovech
Na poušť Viana zavál vítr písek přímo ze Sahary. Oddávat se tady můžete netradičnímu „lyžování“ nebo jízdě na čtyřkolkách.
Zdroj:
Bigstockphoto

A když už jsme zmínili písečné duny táhnoucí se z pláže Chaves, rozhodně nesmíme zapomenout ani na další unikát ostrova Boa Vista – poušť Viana, jejíž plocha zabírá více než 60 km². Že vám Viana připomíná největší poušť světa Saharu? Nejste daleko od pravdy. Písek sem skutečně zavál vítr z nedaleké Sahary.

Poušť je oblíbeným cílem výletníků a rádi si sem zajedou i milovníci adrenalinu, kteří se tu v navátých dunách prohánějí na terénních čtyřkolkách nebo na sandboardu.

Vrak lodi Cabo Santa Maria

Vrak lodi Cabo Santa Maria na Kapverdách
Vrak španělské obchodní lodi museli místní společně s posádkou vykládat více než rok.
Zdroj:
Bigstockphoto

Další ze skvostů ostrova Boa Vista patří mezi ta vůbec nejfotografovanější místa ostrova. Řeč je o vraku lodi Santa Maria, který pobřeží zkrášluje už od roku 1968. Přesně 1. září 1968 na místě ztroskotala španělská obchodní loď, která mířila do Brazílie a Argentiny.

Říká se, že její posádka přežila jen díky bohatým zásobám rumu. Jestli je tohle tvrzení pravdivé, to nevíme. Faktem ale zůstává, že místní obyvatelé pomáhali vykládat náklad lodi více než rok. Kromě rumu tady našli i sportovní auta nebo porcelán. Vrak lodi je zajímavou připomínkou téhle události a zpestřením jinak poměrně jednotvárného písčitého pobřeží.

Městečko Sal Rei

Děti v městečku Sal Rei
Pokud chcete poznat, jak žijí místní, vydejte se do městečka Sal Rei. Děti potěšíte školními pomůckami nebo bonbony.
Zdroj:
Bigstockphoto

Kapverdské ostrovy nejsou jen o luxusních hotelech mezinárodních řetězců, lahodném jídle, sopečném víně a všudypřítomném heslu „No stress“. Pokud chcete poznat Kapverdy ve své skutečné a přirozené kráse, není nic jednoduššího, než se vydat do hlavního města Sal Rei (opět ostrov Boa Vista), kde žije asi 4 000 stálých obyvatel. Městečko se nachází ve stejnojmenné zátoce, která je chráněna proti silnému větru a tak se v ní můžete pohodlně vykoupat.

Navštivte hlavní náměstí Praça de Santa Isabel se spoustou barevných květů. Procházkou podél oceánu si můžete prohlédnout staré přístavní molo a loděnice i protější ostrůvek Ilhéu de Sal Rei, kam se pořádají lodní výlety s rybolovem a grilováním.

Zátoka Buracona a Blue Eye

Zátoka Buracona a Blue Eye Kapverdské ostrovy
Zátoka Buracona je oblíbeným cílem turistů. Společně s magickým Blue Eye tvoří jedno z nejfotografovanějších míst ostrova.
Zdroj:
Bigstockphoto

Vracíme se zpět na Sal, konkrétně na jeho severozápad, kterému dominuje okouzlující lokalita Buracona s magickým Blue Eye. Palmami obklopená oblast Buracona, je součástí chráněné krajinné oblasti Buracona-Ragona, kde se nacházejí vulkány, ze kterých stékají do vody lávové proudy vytvářející zajímavá vulkanická jezírka. V některých se dokonce můžete vykoupat.

Kromě příjemného koupání a relaxu se ale můžete pokochat i nádherným výhledem na západní část ostrova Sal a vrcholky nejvyšší hory ostrova, Monte Grande. Za zmínku stojí jistě i Blue Eye – modré nebo magické oko - překrásná podvodní lávová jeskyně s otvorem ve stropě, kde díky záření, respektive lámání slunečních paprsků vzniká ojedinělý úkaz, připomínající zářivě, modré oko. Lokalita je častým cílem zkušených potápěčů.

Ostrov Santiago

Ostrova Santiago Kapverdy
Největší ostrov Kapverd – Santiago vás překvapí bujnou zelení a plážemi lemovanými kokosovými palmami.
Zdroj:
Bigstockphoto

Z Boa Visty, Salu a Foga se přesuneme na další kapverdský ostrov – Santiago. Jde o místo, které byste si s Kapverdami možná ani nespojovali. Kilometry dlouhé písčité pláže – tolik typické pro výše zmíněné ostrovy – tady střídá bohatá zeleň a před větrem chráněné zátoky. Největší ostrov Kapverd obývá až polovina celého Kapverdského souostroví (200 000 obyvatel).

Povinnou zastávkou turisty cestujícího na ostrov Santiago by mělo být původní hlavní město (dnes Praia) Cidade Velha, které platí za malebnou historickou památku. Za zmínku stojí i Sao Domingos – jedno z nejbohatších a nejzelenějších údolí ostrova. Na druhé straně ostrova najdete vesničku Tarafal s překrásnou pláží lemovanou kokosovými palmami. Zajímavá je i další vesnička - Rabelados, jejíž obyvatelé žijí v téměř naprosté izolaci od zbytku Kapverd.

Zahrada a ZOO Viveiro Botanical Garden

Kapverdské ostrovy nejsou jen o nekonečných písečných pláních a saharských dunách. I na tomhle Bohem i lidmi zapomenutém místě najdete oázu zeleně, která vám možná bude z dálky připomínat fatamorganu. Naši prohlídku Kapverd zakončíme na ostrově Sal, konkrétně tedy v botanické a zoologické zahradě Viveiro.

Zahradu najdete asi 3 km severně od městečka Santa Maria přímo u hlavní silnice. Dostanete se sem pohodlně taxíkem za 7 minut nebo půjčeným dopravním prostředkem. Vstupné je 300 CVE (5 eur) a otevřeno pak od pondělí do pátku vždy od 9 – 18 (v neděli od 10). Těšit se můžete na plno zeleně a květin (asi 120 druhů), místní faunu a floru, ohrádky se zvířaty, kaktusové pole, obrovský skleník s palmami a jinými rostlinami a mnoho dalšího.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

16° 5.1804", -22° 55' 14.3544"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kapverdské ostrovy: 10 míst, která musíte navštívit