Přejít k hlavnímu obsahu

ulice Kesongu

obrazek
<a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kaesong.jpg">Kaesong</a>Licencováno dle CC BY-SA 2.5 via Wikimedia Commons

Komunistický Kesong: Město, kde se smířili nepřátelé

Kesong, to jméno zní pro české uši poněkud zvláštně. Však se také nachází v jedné z nejzvláštnějších zemí světa, Severní Koreji. V tomto státě musí turista ze Západu absolvovat všechny výlety pouze s průvodcem, ani jedno z tamních nejzajímavějších míst – Kesong – není výjimkou.

A co ten Kesong tedy je? Bývalé hlavní město tehdy jednotné Koreji, z níž vznikla na jedné straně prosperující Jižní Korea a na straně druhé na hranici hladomoru stále balancující socialistická Severní Korea. Kesong nabízí to, co ze starého města zbylo.

Kdybyste ale tyto stavby chtěli vidět, museli byste nachodit pod dohledem mnoho kilometrů. Hrobky, chrámy a paláce totiž leží na značné ploše o výměře více než 400 hektarů. Díky jejich zachovalosti je UNESCO v roce 2013 zařadilo jako druhou severokorejskou lokalitu na seznam svého kulturního dědictví.

Zajímavosti Kesongu:
Jedním z partnerských měst je hlavní město Nepálu Káthmándú.
Kesong má zhruba 200 tisíc obyvatel.
Město bývalo přibližně 500 let hlavním městem jednotné Koreje.

 

Hrobka krále Kongmina v oblasti Kesong.

Jako jedno z nejstarších měst Korejského poloostrova byl Kesong v letech 935 – 1392 hlavním městem dynastie Koryo. Tehdy se ale jmenoval Songdo, což znamená Město borovice. Dodnes ho totiž obklopují stromy pokryté vršky. Nejvyšší jsou Mounts Songak, měřící 764 metrů, a Osŏng, který má 1062 metrů.

Centrum města bylo chráněno obrannými zdmi se čtyřmi branami, což ale pro moderní komunistické jednotky, které ho během Korejské války obsadily, nepředstavovalo žádnou překážku. V roce 1951 se právě zde konala první jednání o příměří. Po válce město připadlo právě komunistické části na severu.

 

Severní Korea není známá jako ráj lvů, přesto je tamní umělci rádi ztvárňovali.

Nejen historií živo je město, ale ovšem je tady všudypřítomná. Symbolicky zde, sedmdesát kilometrů od jihokorejského Soulu, totiž začala v roce 2003 stavba průmyslového komplexu financovaná ve většině z jihokorejských zdrojů. Samozřejmě, jak je v této části světa zvykem, už se vyskytlo mnoho problémů.

Třeba v roce 2013 obě země kvůli diplomatickému konfliktu stáhly své pracovníky, úhrnem zhruba 50 tisíc lidí, ze všech továren (představte si, že by se naráz vylidnila celá Jihlava nebo celé Teplice). V minulém roce zase muselo několik Severokorejců do nemocnice, protože se v továrně přiotrávili neznámou chemikálií.  To vyvolalo další roztržku mezi dvěma zeměmi Korejského poloostrova.

Kromě průmyslu a památek má oblast Kesongu ještě jednu věc, kvůli níž se vyplatí překonat všechna různá omezení a do Severní Koreje odcestovat. Pěstují tu proslulý léčivý kořen ženšen, který se po stovky let vyváží do zemí Jihovýchodní Asie a do Číny.

 
 

Místo

37° 55' 48.4752", 126° 35' 15.54"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Ondřej Šmíd

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Komunistický Kesong: Město, kde se smířili nepřátelé