Přejít k hlavnímu obsahu

Urbex v Praze: Pět opuštěných míst, která prostě musíte prozkoumat. I kdybyste nechtěli!

Adrenalin, tajemství a unikátní fotky. I takhle můžeme ve zkratce charakterizovat urbex.

Pokud jste tohle magické slůvko ještě nikdy v životě neslyšeli, pak doplníme, že urbex, chcete-li urban exploration, je o prozkoumávání a fotografování měst, továren či jiných objektů, které vznikly lidskou činností. Lidská noha sem ale už pěknou řádku let nevkročila. Kam se za těmihle místy vydat v Praze? Máme pro vás několik tipů!

Barrandovské terasy

Nemůžeme samozřejmě začít ničím jiným než Barrandovskými terasami, které byly mnoho let jedním z nejčastějších cílů fanoušků urbexu v Praze. Bohužel (nebo bohudík) začala v posledních letech jejich rekonstrukce, takže přirozeně postrádají své původní kouzlo.

Pokud ale máte zájem vidět, kam za první republiky chodil prezident Masaryk či slavní herci jako Adina Mandlová a Oldřich Nový, určitě na nové terasy mrkněte. Nemají sice své původní kouzlo, jejich duch vám nicméně učaruje i po provedené rekonstrukci. Mimochodem – bazén pod terasami zrekonstruovaný není, takže je ideálním cílem pro všechny, kdo urbex milují a vyznávají.

Barrandovské terasy
Jedním z opuštěných míst v Praze, kam se můžete vydat za dobrodružstvím, jsou Barrandovské terasy.
Zdroj:
Shutterstock

Nákladové nádraží Žižkov

Nádraží na pražském Žižkově bylo vystavěno v letech 1931–1936 a sloužilo k rychlé překládce zboží z vlaků na nákladní auta. Zajímavostí je, že ve své době šlo o provozně nejdokonalejší nádraží v Evropě. Navštívit můžete opuštěné tunely pod zemí a za fotku stojí i ocelové můstky nad kolejemi. Ústřední budova nádraží je od roku 2013 chráněnou kulturní památkou a do budoucna by se měla stát společensko-kulturním centrem nové čtvrti.

Žižkovské nádraží
Provozně nejdokonalejší nádraží v Evropě? Ve své době jím tohle nádraží opravdu bylo!
Zdroj:
Shutterstock

Žižkovské lázně

Pokud jste propadli urbexu, pak byste neměli s návštěvou bývalých žižkovských lázní dlouho otálet. Po téměř 20 letech chátrání by se totiž měly v příštím roce začít měnit v Dům tance.

Opuštěný dům v Husitské ulici, který dlouhá léta patřil k nejoblíbenějším night klubům v Praze, by měl nabídnout nové taneční a lázeňské prostory pro širokou veřejnost. Kromě toho by měl přinést i novou podobu přilehlého okolí. To díky napojení na rušnou vítkovskou cyklostezku, které v místě dnes chybí.

Bohnický „hřbitov bláznů“

Místem, které během svých „urbex návštěv“ nesmíte minout, je nepochybně i bohnický hřbitov bláznů, který vznikl 6 let po tom, co byla v roce 1903 otevřena Bohnická psychiatrická léčebna. Na hřbitově se přestalo pohřbívat v roce 1951 a od té doby je hřbitov opuštěný.

Zajímavostí je, že na ploše 4 200 metrů čtverečních je uloženo okolo 4 700 lidí. Kromě psychiatrických pacientů zde odpočívá třeba i Gavrilo Princip, který v roce 1914 spáchal atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Ferdinanda d’Este, i další významné osobnosti.

Areály ČKD a bývalé Pragovky

Za poznáním opuštěných míst můžete vyrazit také na Kolbenovu ulici v Praze 9, kde se vám naskytne jedinečný pohled na obrovský areál strojíren světově proslulé firmy ČKD. Ten vznikal postupně od 20. let minulého století. V době své největší slávy zaměstnával areál více než 12 000 osob. I když je část areálu zaplněna moderními budovami, zbytek stále chátrá, takže je čím se kochat.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

50° 8' 2.8199", 14° 24' 38.6768"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Urbex v Praze: Pět opuštěných míst, která prostě musíte prozkoumat. I kdybyste nechtěli!