Přejít k hlavnímu obsahu

Nejkrásnější chorvatská letoviska, kde je dovolená pravým a nefalšovaným zážitkem

Chorvatsko je pro mnoho Čechů synonymem té pravé letní dovolené. Na špici oblíbenosti se drží již dvě desetiletí. Každoročně sem míří statisíce turistů z České republiky a další miliony lidí z celého světa. Průměrná roční návštěvnost jaderské perly hovoří o 17 milionech turistů. Cestovní ruch se na hrubém domácím produktu země podílí 18 procenty a přímo či nepřímo zaměstnává 150 000 osob. Která letoviska nás lákají nejčastěji? Tady je malý výčet.

Makarská

Slunné a živé srdce Střední Dalmácie asi není potřeba příliš představovat. Pokud by přeci jen někdo nevěděl, pak doplníme, že jde o letovisko se stoletou turistickou atrakcí, nacházející se asi 62 km jihovýchodně od Splitu, v široké zátoce mezi mysem Osejava a poloostrovem sv. Petra.

Dokonalou scenerii doplňuje masiv Biokovo, který je ideální k trekům a túrám. Makarská je centrem stejnojmenné riviéry, která se v délce 60 km rozkládá od Brely až po Gradac. Pláže jsou zde převážně oblázkové a najdete je prakticky po celé délce Makarské riviéry. Pro naturisty je zde připravena pláž Nugal jižně od Makarské.

Makarská riviéra
Letovisko Makarská je centrem Makarské riviéry. Nabízí překrásné oblázkové pláže, luxusní hotely i výtečné speciality.
Zdroj:
Bigstockphoto

Dubrovník

Asi každý, kdo propadl fenoménu s názvem Hra o trůny, tuší, kde se natáčely scény z Králova přístaviště. Ano, šlo o historický Dubrovník, který leží v jižní Dalmácii. Většina rekreačních zařízení se v tomto případě nachází na poloostrovech Lapad a Babin Kuk.

Samotné město obepínají ohromné hradby, které doplňuje 15 věží a několik pevností. Není se proto čemu divit, že jde o jednu z nejvýznamnějších památek jihovýchodní Evropy, která je od roku 1979 zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Koupat se můžete nejen na přilehlých plážích hotelových komplexů, ale třeba také na kvalitně vybaveném koupališti Banje, které najdete v blízkosti brány Ploče.

Historické město Dubrovník
Dubrovník patří od roku 1979 na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.
Zdroj:
Bigstockphoto

Brela

Když už jsme zmínili Makarskou riviéru, nesmíme zapomenout zmínit její vůbec první letovisko, jehož název je Brela. Brela vyniká svými překrásnými plážemi a luxusními ubytovacími kapacitami. Obecně platí za jedno z nejkrásnějších a nejluxusnějších letovisek ve Střední Dalmácii.

Není se čemu divit, že kromě turistů sem míří i některé české a zahraniční celebrity. Dominantou menší osady je nepochybně malý ostrůvek (Kamen Brela) se vzrostlou borovicí, který se objevuje prakticky na každé druhé chorvatské pohlednici. Pláže jsou tady oblázkové a lemované stinnými borovicovými háji. Za zmínku stojí nepochybně pláž Punta Rata, která jako první v Chorvatsku získala v roce 1999 tzv. Modrou vlajku - ocenění za čistotu a upravenost pláže.

Letovisko Brela
Jedno z nejluxusnějších chorvatských letovisek najdete hned na začátku Makarské riviéry. Zdejší pláž Punta Rata získala jako první ocenění tzv. Modrou vlajku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Podgora

Další letovisko, které se nachází v samotném srdci Makarské riviéry, nese název Podgora. Podgoru zdobí krásné oblázkové pláže lemované borovicemi a promenáda s mnoha restauracemi a kavárničkami. Jde také o ideální výchozí místo k celé řadě výletů. Letovisko zažilo v posledních 35 letech nevídaný rozmach, proto může zdejší hotelová výstavba připadat některým návštěvníkům poněkud předimenzovaná. Ani to jí ale neubírá na její kráse, která je pro Střední Dalmácii typická.

Součástí letoviska je několik písčito-oblázkových pláží s velmi pozvolným vstupem do moře. Na mnohých plážích jsou dokonce sprchy a převlékárny. Některé z nich (např. Pláž Centar) získaly ocenění Modrá vlajka poukazující na čistotu a upravenost pláže.

Letovisko Podgora
Podgora je součástí Makarské riviéry a nabízí ideální podmínky trávení pohodové dovolené pro jednotlivce i rodiny s dětmi.
Zdroj:
Bigstockphoto

Baška Voda

Letovisko Baška Voda patří mezi ty nejkrásnější a nejnavštěvovanější na celé Makarské riviéře. I tady na vás čekají dlouhé oblázkové pláže s průzračně čistou vodou, borovicové háje i majestátný masiv Biokovo, který letovisko z uctivé vzdálenosti obepíná. Obec a stejnojmenný přístav leží asi deset kilometrů od Makarské a pět kilometrů jihovýchodně od Brely.

Baška Voda je moderní turistické letovisko se všemi náplněmi a rysy malého mediteranského městečka. Je navíc mnohem lidovější, než vedlejší exkluzivní Brela. Není se proto čemu divit, že sem míří statisíce turistů z celého světa. Ty lákají především zdejší pláže, ale také kvalitní ubytovací kapacity v hotelích či soukromí nebo možnost navštívit opuštěné vesnice Topići a Bast, ve kterých se dochovala stará podbiokovská venkovská architektura.

Baška Voda
Mezi hvězdy Makarské patří Baška Voda.
Zdroj:
Shutterstock

Omiš

Další letovisko Střední Dalmácie, Omiš, se rozkládá asi 26 km jihovýchodně od Splitu, u Omišské soutěsky, kterou tvoří řeka Cetina ústící do moře. Letovisko se nachází mezi Splitem a Makarskou a představuje ideální místo pro trávení letní dovolené. Pláže jsou tady přeci jen o něco divočejší, než na zmíněné Makarské riviéře. Vesměs je pokrývají oblázky, ale najdou se i typické městské pláže s betonovými platy nebo pláže tvořené obřími kameny.

Destinace je ideální zejména pro ty, kdo hledají aktivní dovolenou. Vyrazit tady můžete na raftu po řece Cetině, vydat se na volné lezení, vyzkoušet si potápění, rybolov, horolezectví, pěší turistiku v přírodě nebo windsurfing. Milovníci adrenalinu by měli jistě vyzkoušet  ZipLine stezku, kterou se mohou projet nad kaňonem řeky Cetiny u Omiše.

Letovisko Omiš
Omiš najdete při ústí řeky Cetiny, po které se můžete projet, zarybařit si tady anebo si vyzkoušet adrenalinovou ZipLine stezku.
Zdroj:
Bigstockphoto

Zadar

Zadar je největším městem Zadarské riviéry a zároveň důležitým obchodním a turistickým centrem celého regionu. Letovisko se rozkládá z části na pevnině a z části na malém poloostrově. Pobřeží navíc obklopuje celá řada větších či menších ostrůvků a samotné letovisko je ideálním výchozím bodem pro výlety do zdejších národních parků (například parky Paklenica a Kornati).

Mezi největší lákadla Zadaru patří nepochybně krásné upravené páže, stejně jako přítomnost starobylých památek (např. kostel sv. Donáta, katedrála sv. Anastázie, antické fórum apod.). Kromě starobylých památek tady najdete i dvě památky novodobé. Patří mezi ně Mořské varhany (Morské orgule), které vydávají specifické zvuky a Pozdrav Slunci (Pozdrav Suncu) se souborem čarokrásných vizuálních efektů.

Letovisko Zadar
Zadar najdete v Severní Dalmácii. Kromě nespočtu historických památek tady můžete obdivovat také mořské varhany vydávající specifické zvuky anebo Pozdrav slunci se zajímavými vizuálními efekty.
Zdroj:
Bigstockphoto

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7

 
 

Místo

43° 17' 36.4452", 17° 1' 23.6964"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější chorvatská letoviska, kde je dovolená pravým a nefalšovaným zážitkem