Přejít k hlavnímu obsahu

Kam vyrazit na burčák? Nenechte si ujít slavnosti v Hustopečích a zaskočte na Loket

Slunce už tolik nepálí, plíce se při každém doušku chladnějšího vzduchu tetelí blahem a háv tmy halí krajiny taky mnohem dříve. Zkrátka konec léta, jak má být. K dokonalosti už chybí jen burčák. 

Ten k závěru léta patří naprosto neodmyslitelně a ještě pořád máte spoustu šancí si tento lahodný zkvašený mošt užít se vší parádou. Věrní fanoušci a vášniví milovníci vína si na své rozhodně přijdou. Akcí, kde si můžete sytě, ale zároveň jemně žlutý produkt vinné révy vychutnat za doprovodu kultury, vás totiž během následujících dní čeká ještě víc než dost. 

Začátek října tak nádherně nahrává nejen omamně příjemnému babímu létu, ale taky přeje četným akcím, díky kterým si sladkou chuť burčáku užijete do sytosti. My jsme je pro vás našli a lehce tušíme, že nebudete vědět, kam na burčák zaskočit dřív. Která událost tedy nakonec bude vašemu srdci nejblíž?

Vinobraní, posezení u burčáku, Čejkovice

Víno Drábek v Čejkovicích vás na velký vinařský svátek srdečně zve k posezení u burčáku. Budete mít možnost ochutnat nejen burčák samotný, ale taky vína z minulých ročníků. Do vinařského dvora v Čejkovicích můžete dorazit od 22. 9. (od 14.00 hod.) až do 24. 9. 2023 (do 22.00 hod.).

Burčákobraní ve vinařství Spielberg 

Burčákobraní vinařství Spielberg se koná už po čtvrté a můžeme ho tak s klidným svědomím považovat za krásnou vinařskou tradici. Máte-li chuť na burčák i pohodovou atmosféru, zavítejte v sobotu 23. 9. 2023 do útrob vinařství Spielberg v Archlebově. Mošt začíná téct proudem v 15.00 hod.

Karlštejnské vinobraní 

Když se po dobu dvou dnů karlštejnským nádvořím i podhradím rozezvučí kejklíři, trubači, hudebníci i pištci, znamená to jediné. Vinobraní a velkou slávu. Nebudou chybět šermíři, tanečnice ani historický průvod Karla IV. Akce se koná o víkendu 23. a 24. září 2023, vždy od 10.00 hod.

Burčákové slavnosti Hustopeče 

Mimořádně bohatý a k prasknutí nabitý program vás čeká ve dnech 5.–7. 10. 2023 v Hustopečích. Akce probíhá na Dukelském náměstí, kde nebude chybět ani středověký jarmark, dobová hudba nebo fanfáry. Ochutnávka burčáku a vín je samozřejmostí. 

Burčák fest na pražské náplavce 

Tradiční Burčákový pochod slibuje procházku vinnou stezkou přímo na náplavce mezi železničním mostem a Vyšehradskou skálou. Oslavte babí léto, radost ze života, pohodu i originální práci malých rodinných vinařů z Jižní Moravy. Burčák fest se koná od 29. 9. (od 10.30 hod.) do 30. 9. 2023 (do 21.00 hod.).

kam vyrazit na burčák 2023
Burčák se v sezóně pije snad v každém koutu republiky!
Zdroj:
Shutterstock

Svatováclavské vinobraní na hradě Loket 

Půvabné barvy, libé vůně, skvělé jídlo, kulturní program, ruch na hradě i v podhradí, burčák a? Pochopitelně degustace těch nejlepších vín! To všechno vás čeká a nemine na hradě Loket. Tahle vinařská událost vás bude těšit od 30. 9. do 1. 10. 2023. 

Vinobraní v Kadani

Ve františkánských zahradách vás 23. 9. 2023 od 10.00 do 17.00 hod. čeká svatováclavské vinobraní. V tenhle významný a radostný den si můžete prohlédnout nejen vinné sklípky, ale dokonce i obnovený klášterní chrám. Těšit se můžete na cimbálovku i různé kulinářské dobroty. 

Hradecký koštýř

Klasické vinařské slavnosti vás čekají taky v Hradci Králové. Tam se můžete těšit na muziku k poslechu i tanci, na dobrůtky k vínu vyloženě se hodící i na tvůrčí dílničky a divadélko pro děti. Den plný slunce, pohody i burčáku vás čeká 28. 9. 2023 od 10.00 hod.

Sedlecké vinobraní

Příjemná, lehounce podzimem vonící tradiční akce na Mikulovsku. Vinařství ZD Sedlec vás zve k pohodovému posezení u burčáku a vína. Chuťovým pohárkům zalahodí kulinářské perličky, slechy zase potěší cimbálová muzika. Zaskočte na sklenku 30. 10. 2023 od 10.00 do 19.00 hod. 

Slavnosti vína a burčáku v Klimkovicích

Na úžasně pestrý program pro děti i dospělé se můžete těšit při příležitosti 15. ročníku burčákfestu v Klimkovicích. Gastronomické speciality můžete ochutnávat, jak jen bude libo, stejně jako burčák a různé druhy vín. Tenhle oslavný den v Klimkovicích připadá na 7. 10. 2023. 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10

 
 

Místo

49° 47' 12.0156", 18° 7' 41.5236"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam vyrazit na burčák? Nenechte si ujít slavnosti v Hustopečích a zaskočte na Loket