Přejít k hlavnímu obsahu

Kam za vínem v Evropě? Máme tipy pro opravdové fajnšmekry i nadšené ochutnávače

Věděli jste, že vinařství je tradicí starší než egyptské pyramidy? A že prapůvodním domovem tohoto nápoje je pravděpodobně Gruzie nebo Řecko?

Pokud víno rádi ochutnáváte a zároveň milujete cestování po Evropě, máme pro vás 7 tipů na lokality, kde je popíjení vína pravým a nefalšovaným zážitkem. Kam vyrazit?

La Rioja/Rioja Alavesa (Španělsko)

Nalezli jste zalíbení v červeném víně? Pak vyrazte do oblasti La Rioja a Rioja Alavesa! Španělské Toskánsko, jak se těmto oblastem po právu přezdívá, vás nadchne několika skvělými odrůdami červených vín, historickými městečky i členitou krajinou. Za ochutnávku stojí zejména luxusní vína tempranillo, která zrají tím nejlepším možným způsobem.

Champagne (France)

Tuhle oblast asi není potřeba dlouze představovat. Je legendární stejně jako šampaňské, které se odtud vyváží do celého světa. Do Champagne se dostanete pohodlně vlakem TGV přímo z Paříže (doporučujeme udělat rezervaci). Během návštěvy oblasti nevynechejte degustační prohlídky některých ze slavných domů produkujících šampaňské v Reims nebo nedalekém městečku Épernay.

Degustace šampaňského
Kam za nejlepším vínem? Sázkou na jistotu je Francie, vedle ale nešlápnete ani s Maďarskem.
Zdroj:
Bigstockphoto

Porto and the Douro Valley (Portugalsko)

Na světě existuje jen jedno místo, kde můžete ochutnat pravé Portské. Tím je portugalské Porto and the Douro Valley. Hrozny pro tradiční portské víno jsou pěstovány podél řeky Douro v severní části země. Pokud chcete Portské ochutnat, jeďte vlakem přímo do stanice São Bento v centru města Porto a zamiřte na Gaia, kde najdete sklepy, z nichž mnohé nabízí degustační ochutnávky i s výkladem.

Bordeaux (Francie)

Ani Bordeaux asi není potřeba příliš představovat. Zmíníme proto jen to, že se jedná o největší oblastí produkující víno ve Francii. Počátky vinařství se tady datují až do 8. století. Výsledkem jsou vyhlášená vína, na kterých si pochutnávají znalci z celého světa. Za degustační ochutnávkou zamiřte do městečka Saint-Émilion, které je snadno dostupné regionální železnicí z města Bordeaux.

Piemont (Itálie)

Také Itálie je vyhlášená svými prvotřídními červenými víny. Ta nejlepší můžete ochutnat zejména v severní oblasti s názvem Piemont. Dopřejte si sklenku výborného vína Barolo, Barbera, či sladkého šumivého Asti. A po degustaci se vydejte na procházku krajinou, která na severu oblasti přechází v Alpy.

Nejlepší vína v Evropě
Je libo pravé šampaňské nebo sladké portské?
Zdroj:
Bigstockphoto

Pelješac (Chorvatsko)

Plánujete dovolenou v Chorvatsku? Pokud se budete motat okolo poloostrova Pelješac, rozhodně nevynechejte ochutnávku vína z odrůdy Plavac malý. Říká se, že lepší červené víno v Chorvatsku neochutnáte, proto by byla škoda tuhle jedinečnou příležitost promarnit. Jakmile vás přestane vysedávání nad skleničkou bavit, vydejte se na zdejší malebné pláže, nedaleké ostrovy Mljet a Korčula nebo na obhlídku proslulého chorvatského města Dubrovník.

Tokaj (Maďarsko)

Taky Maďarsko je zemí vínu zaslíbenou. Legendární sladké bílé víno Tokaji se tady pěstuje již po staletí. Dlouhá historie pěstování vína dala oblasti na severu Maďarska velmi specifický ráz, jakým se může chlubit jen málo regionů v Evropě. Jantarově zbarvený sladký nápoj si našel místo na slavnostních tabulích králů a císařů už v 16. století, odkud se následně rozšířil prakticky do celého světa. Dvě hlavní odrůdy – Furmint a Lipovina – tvoří 85 % produkce tohoto regionu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

42° 19' 0.8632", -2° 36' 42.1785"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam za vínem v Evropě? Máme tipy pro opravdové fajnšmekry i nadšené ochutnávače