Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Kam se podívat v západních Čechách? Na hrad i do přírodní rezervace

Máme to štěstí, že každý kout naší země, který si vybereme k objevování, má co nabídnout. Výjimkou není ani samotný západ Česka. Ten je zajímavostmi nabitý!

Většina Čechů si pod pojmem západní Čechy vybaví Karlovy Vary nebo Cheb. Těmihle městy to ale rozhodně nekončí. Co se tady vyplatí navštívit?

Přírodní rezervace Soos

Když budete chtít vidět úžasný kousek přírody, určitě se jeďte podívat do téhle přírodní rezervace nedaleko Františkových Lázní. Pokud se rádi touláte mezi rašeliništi a slatiništi, obdivujete bahenní sopky (mofety) a minerální prameny, najdete si tady to své. Tomuhle místu se říká český Yellowstone, už třeba proto, že je stejně raritní, aspoň v evropském měřítku!

Soos se rozprostírá na ploše 221 hektarů a vy se tu můžete projít po 1,2 kilometrů dlouhém dřevěném chodníku, po naučné stezce vedoucí na dně vyschlého jezera s původně slanou minerální vodou.

Ke zdejším bodům zájmu patří například křemelinový štít. Jde o nahromaděnou křemelinu ze schránek jezerních řas, které se usadily na dně jezera. 

Součástí parku je taky nejedna expozice, stanice pro záchranu živočichů, přírodní geologický park a od roku 2018 i návštěvnické centrum.  

přírodní rezervace Soos
Přírodní rezervace Soos vás dostane. Jsou tu rašeliniště, slatiniště, bahenní sopky a minerální prameny.
Zdroj:
Bigstockphoto

Boží Dar 

Že je na Božím Daru krásně, o tom nemůže být pochyb. Pokud ale máte děti a chcete je vytáhnout někam, kde se nebudou nudit, ukažte jim Ježíškovu cestu, na jejímž konci můžou dokonce nechat Ježíškovi na poště své přání. 

Cesta je otevřená denně, mapku dostanete v infocentru Boží Dar a projít se můžete trasou dlouhou 12,9 nebo 5,6 kilometrů. Na trase vás čekají nejrůznější úkoly, jejichž řešení si můžete zapisovat do notýsku (k dostání taky v infocentru za 30 Kč, nezapomeňte si vzít tužku). Děti na konci Ježíškovy cesty dostanou malý dáreček. 

Boží Dar
Na Božím Daru najdete krásnou přírodu. A taky Ježíškovu cestu!
Zdroj:
Bigstockphoto

Vyhlídka Diana a Linhart

Když už jsme u toho, jak naplánovat výlet, který se bude líbit i dětem, máme pro vás taky tip na vyhlídku Diana a na Linhart. Na vyhlídku se můžete vydat pěšky z Karlových Varů nebo sem vyjedete historickou lanovkou, což je zážitek sám o sobě! Pěšky je to sem 1,2 kilometru od dolní stanice lanovky. Pokud se ale přece jen rozhodnete svézt, vydejte se na lanovku ke Grandhotelu Pupp, odkud jezdí.

Lanovka jezdí každý den v roce kromě Štědrého dne. Turisty vozí nahoru už víc než 100 let a jízda je naprosto nezapomenutelná. 

Jakmile se rozhlédnete po kraji z vyhlídkové věže Diana, ještě se nevracejte do města – necelé 4 kilometry odsud se po modré turistické značce dostanete na Linhart, kde se nachází pěkné lanové centrum. Případně sem můžete přejet autem nebo se sem dá dojet MHD (autobus, linka 24). Najdete tu 5 okruhů pro děti různého věku, ale i pro dospělé.

vyhlídka Diana
Na tuhle vyhlídku se dostanete pěšky i historickou lanovkou.
Zdroj:
Bigstockphoto

Svatošské skály

Svatošské skály je název pro žulové skalní město, které vytvořila Ohře mezi Loktem a Doubím. Na levém břehu řeky vznikly žulové stěny, jež v kombinaci s hlubokým kaňonem vytváří nezapomenutelnou podívanou. Turisté tohle místo milují a vyhledávají už od 19. století. Národní přírodní památka Svatošské skály jsou součástí naučné stezky Doubí – Svatošské skály, která nabízí 10 kilometrů dlouhou trasu s 12 zastaveními. 

Svatošské skály
Svatošské skály vyhledávají kromě turistů i horolezci.
Zdroj:
Bigstockphoto

Hrad Loket

Středověký hrad Loket se nachází na žulovém skalním ostrohu a ze tří stran je obklopen Ohří. Nejblíž je to sem ze stejnojmenné vesničky, která leží na poblíž Mariánských Lázní. První zmínka o hradu pochází z roku 1234 a známý byl jako jedno z nejpevnějších míst Evropy, které dobyl jen málokdo.

Na Lokti vás bude bavit prohlídka samotného hradu, ale i muzeum historického porcelánu a dobových zbraní nebo třeba poněkud drsná expozice útrpného práva. Víc informací se dozvíte v samostatném článku, který jsme hradu Loket věnovali před časem.

hrad Loket
Lokti se přezdívalo "klíč ke Království českému".
Zdroj:
Bigstockphoto

Najdete si mezi zajímavými místy západních Čech to, které vás skutečně zaujme? Doufáme, že ano. Přejeme vám příjemný výlet!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

 
 

Místo

50° 13' 54.6708", 12° 52' 19.0632"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kam se podívat v západních Čechách? Na hrad i do přírodní rezervace